logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concerte în biserici fortificate, baluri tradiţionale săseşti şi ateliere, la ediţia aniversară a Festivalului Săptămâna Haferland

Imagine din galeria Agerpres

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediţie, se va desfăşura în perioada 29-31 iulie în zece sate din Ţara Ovăzului.

Sărbătoarea dedicată culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania se va desfăşura în satele Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri.

Potrivit organizatorilor, anul 2022 a fost declarat anul educaţiei interculturale şi conservării mediului înconjurător.

Timp de trei zile, vizitatorii din ţară şi din străinătate sunt invitaţi să descopere poveştile, tradiţiile şi istoria comunităţii saşilor din România şi să asiste la reprezentaţii artistice.

Organizatorii au pregătit pentru vizitatori, la ediţia aniversară, un program spectaculos din care nu vor lipsi muzica şi dansurile tradiţionale săseşti, piese de teatru, concerte în bisericile fortificate, trei baluri tradiţionale săseşti, ateliere de pictură, de olărit şi pâslit, dezbateri publice, expoziţii.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


 

Biserica fortificată din Archita va găzdui, vineri, pe esplanada fortificată, inaugurarea oficială a Festivalului Săptămâna Haferland. După o deschidere cu muzică de fanfară, vor urma cuvântul de bun venit al organizatorilor şi al oficialităţilor locale, după care preotul Johannes Halmen va face, în limbile germană şi română, o prezentare a vieţii săseşti din Archita.

Programul artistic va continua în Archita cu dansuri, muzică şi teatru, dar şi cu un workshop pentru copii.

Începând cu ora 15,00, în Cloaşterf, va avea loc un concert de jazz în incinta Dominic Boutique, iar de la ora 16,30, vizitatorii sunt aşteptaţi la o prezentare de costume tradiţionale medievale.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


 

Evenimentele primei zile vor continua la Biserica fortificată din Saschiz cu panelul "Rolul comunităţii în satele din Haferland", susţinut de Cătălin Ştefănescu.

Prima zi a Festivalului Săptămâna Haferland se încheie cu un bal tradiţional săsesc susţinut de muzica celor de la Trio Saxones, la căminul cultural din Cloaşterf.

Weekendul începe la Rodeş alături de elevii din proiectul educaţional After-School al Fundaţiei Tabaluga cu un program cultural, urmat de Ansamblul Junii Săceleni din Săcele, care va prezenta un program cu dansuri populare şi cântece folclorice.

Biserica fortificată din Buneşti va găzdui, începând cu ora 13,30, un program cultural săsesc pregătit de comunitatea locală, din care nu vor lipsi muzica şi teatrul, urmate, de la ora 14,45, de prezentarea "Cultura germană din Transilvania", realizată de conf. dr. Adina Lucia Nistor.

Călătoria în Ţinutul Haferland continuă la Rupea, unde va putea fi ascultată prezentarea "Rupea, oraş balnear - istorie sau viitor", realizată de arh. Noémi Simó. De la ora 17,00 vor putea fi admirate dansurile tradiţionale săseşti, urmate, de la ora 17,30, de muzică, dansuri şi recitaluri ale tinerelor talente locale.

Începând cu ora 19,00, Biserica fortificată din Homorod va găzdui un concert de orgă, ziua urmând să se încheie în satul Criţ cu un bal săsesc susţinut de formaţia Schlager Taxi.

Principala zi a festivalului, duminică, va fi deschisă în Criţ, unde la Biserica fortificată fanfara îi va întâmpina pe oaspeţi, moment urmat de o slujbă în lăcaşul de cult şi de muzică de orgă.

Începând cu ora 13,30 va fi prezentat un program artistic săsesc cu dansuri, muzică, teatru, ateliere de pictură pe lemn şi ceramică şi atelierele de meşteşuguri tradiţionale.

Evenimentele ultimei zile vor continua la Biserica fortificată din Meşendorf, unde vizitatorii vor putea degusta şi cumpăra produse ecologice din zonă. În acelaşi spaţiu al bisericii fortificate va fi prezentată şi expoziţia cu obiecte şi porturi tradiţionale săseşti din colecţia particulară a Herminei Antoni.

Curtea bisericii fortificate din Meşendorf va găzdui, de asemenea, un program special dedicat copiilor.

De la ora 16,00 va avea loc un concert de orgă, iar de la 16,30 - un program muzical oferit de Kulturwerk der Siebenbuerger Sachsen.

La Biserica fortificată din Viscri va avea loc, de la ora 17,00, un concert de pian Johann Markel şi o prezentare de carte Dagmar Dusil, iar de la ora 19,00 - un concert oferit de SoNoRo.

Balul săsesc din Viscri, susţinut de formaţia Radu S. Band în curtea casei parohiale din localitate, va încheia manifestările prilejuite de Festivalul Săptămâna Haferland.

Organizatorii Festivalului Săptămâna Haferland au pregătit pentru vizitatori şi o tombolă. Câştigătorul va putea să admire frumuseţile satelor săseşti din Ţara Ovăzului de la bordul unui elicopter. Cei care doresc să participe la tombolă sunt aşteptaţi să se înscrie pe linkul https://www.maurerimobiliare.ro/tombola-haferland/.

Vor fi evenimente atât în format fizic, cât şi online. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos