logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CNA: News România şi Naşul TV - amenzi din cauza afirmaţiilor despre inutilitatea vaccinării împotriva COVID-19

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat marţi cu amenzi de 25.000 de lei - News România şi 10.000 de lei - Naşul TV, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării obiective şi corecte a publicului în cadrul unor emisiuni dedicate vaccinării împotriva COVID-19.

Întrunit în şedinţa publică din 21.06.2022, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a autosesizării şi a decis să aplice o amendă de 25.000 de lei postului News România (fost eSTRADA TV) pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunilor: "România unită" din 23 decembrie 2021 (reluată în data de 26 decembrie 2021), "Starea de veghe", ediţiile din 7 şi 21 ianuarie 2022 şi "România informată", ediţiile din 9 şi 21 ianuarie 2022.

Amenda, votată în unanimitate, a fost propusă de Valentin Jucan, membru CNA, care a invocat şi punctul de vedere al Colegiului Medicilor, transmis la solicitarea CNA.

"Doresc să vă rog să încercaţi, pe cât este posibil, să nu mai spuneţi că CNA vă interzice dreptul la opinie. Încă o dată vă spun că în emisiunile dumneavoastră ceea ce noi am sancţionat astăzi nu am sancţionat opinii. Am sancţionat afirmaţii care au fost demontate punct cu punct atât de către noi, cât şi de către Colegiul Medicilor, o instituţie de specialitate. Şi vă citesc, citez un fragment dintr-una din emisiunile difuzate la postul pe care îl reprezentaţi: 'Evident că vaccinarea nu este utilă. Punctul iniţial de a opri această pandemie nu a fost atins. Pentru mine este evident că această pandemie a fost planificată şi aceste vaccinuri au fost realizate în aşa fel încât să nu împiedice boala. Unul dintre obiectivele studiului vaccinurilor ar fi trebuit să fie împiedicarea transmiterii virusului'", i-a spus Jucan reprezentantului News România.

El a arătat că la astfel de afirmaţii trebuiau aduse probe.

"Stimate domn, aceasta nu este o opinie. Ceea ce v-am citit înainte este o afirmaţie. La această afirmaţie trebuie să fie probe. Şi dezbaterea pe marginea unei astfel de afirmaţii trebuie să se facă cu bună credinţă. Asta spune Legea audiovizualului. Asta vă cerem şi noi. Acesta este un simplu exemplu prin care încerc să vă arăt nu numai dumneavoastră, ci tuturor care în acest moment se uită la noi şi care, probabil, au senzaţia că noi sancţionăm opinia, că acestea nu sunt opinii. Sunt afirmaţii. În momentul în care un post sau un invitat la un post de televiziune face afirmaţii, acestea trebuie să fie însoţite de argumentaţie, de probe, de o prezentare şi de o susţinere a lor. Noi nu sancţionăm opinia, noi sancţionăm afirmaţiile care sunt făcute fără echilibru şi fără a fi argumentate", a mai arătat Valentin Jucan.

În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat cu amendă de 10.000 de lei postul Naşul TV, deoarece ediţiile din 11 şi 26.01.2022 ale emisiunii "Să vorbim despre tine" au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi ale art. 40 alin. (4) şi (5) din Codul audiovizualului.

O somaţie publică a fost acordată postului Antena Stars, pentru că nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 32 alin. (2) şi nici de cele ale art. 45 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii "Acces direct" din 17 ianuarie 2022.

Atât amenda acordată postului Naşul TV, cât şi somaţia publică transmisă Antenei Stars au fost acordate la propunerea lui Valentin Jucan.

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002 stipulează la Art. 3 - (2): "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede, la Art. 32 - (2) că "Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil". "Simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului", se arată în Cod.

Totodată, la Art. 40 - (4) din acelaşi Cod, se stipulează că: "Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea". "(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", precizează Codul audiovizualului.

La Art. 45 - (1) din Cod se arată că "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire", în timp ce la Art. 64 - (1) se menţionează că "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă". AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici

Cultura - Media 30-04-2025 09:04

Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'

Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a

Cultura - Media 30-04-2025 08:31

Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume

Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 30-04-2025 00:22

'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo

Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d

Cultura - Media 29-04-2025 16:10

UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita