logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Centenarul Teatrului Naţional Chişinău - celebrat la TNB, cu proiecţia documentarului "O scenă a memoriei"

Image

Centenarul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" Chişinău a fost celebrat, duminică, prin proiecţia, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), a documentarului "O scenă a memoriei", de Petru Hadârcă.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

 

Foto: (c) AGERPRES

 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, la finalul proiecţiei, că documentarul este "mai mult decât binevenit, pentru că avem tentaţia de a uita, în cazul în care ştim, că dincolo de Prut lumea s-a bătut la propriu pentru limba română, pentru scrierea latină, pentru a juca aşa cum simţeau".

 



"Noi ne-am născut, vorbim româneşte, scriem aşa, ni se pare natural. Pentru dânşii a fost o luptă, iar această luptă trebuie cunoscută şi de partea aceasta a Prutului, pentru că, în afară de a ne aduce mai aproape, dacă e nevoie, este şi un soi de mobilizare pentru noi, care credem că avem totul garantat", a arătat ministrul.

 

Foto: (c) AGERPRES

 

La rândul său, preşedintele ICR a spus că documentarul este "o mărturie, o parte din istoria culturii româneşti". "Cred că este foarte important să reuşim să fie cunoscută de cât mai mulţi, aşa cum a fost ea", a completat Liviu Jicman.

Ambasadorul Republicii Moldova a apreciat că acest film este o "extraordinară călătorie prin istorie, o călătorie de 100 de ani care ne aduce o dată în plus în faţa unui adevăr ştiut de noi toţi".

"La început a fost limba, limba română, care acum mai bine de 100 de ani ne-a dăruit Teatrul Naţional 'Mihai Eminescu' şi datorită Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu', în ciuda tuturor încercărilor grele ale timpului, ale secolului XX, ale furtunilor politice, geopolitice, acest teatru a păstrat continuitatea, în ciuda acelei despărţiri a neamului. A rezistat mai bine de 50 de ani. Ne-a păstrat uniţi prin cultură", a explicat Victor Chirilă.

"Istoria Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu' din Chişinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care şi-a cucerit dreptul de a fi, de a juca în limba română şi de a fi liberi în creaţia lor, în condiţiile unei istorii vitrege de crize şi circumstanţe insolite, dramatice şi adesea tragice, generate de poziţionarea geografică şi de circumstanţele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supravieţuiri: prin miracolul artei şi prin energiile limbii române, teatrul şi-a recucerit dreptul la libertatea de creaţie şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spaţiu de gândire şi reflecţie, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare şi novatoare ale artei scenice româneşti şi europene", arată prezentarea acestei producţii, pe site-ul TNB.

Primul teatru permanent de repertoriu finanţat din bani publici la Chişinău a fost Teatrul Naţional de limbă română înfiinţat la 6 octombrie 1921 de Guvernul Român. De-a lungul celor 100 de ani de activitate teatrală, cea mai mare cumpănă care a decapitat şi aproape că a distrus teatrul a fost perioada stalinistă (1944 - 1956), cu principiul urii de clasă şi al terorii de partid ridicat la nivel de politică oficială. La Chişinău, pentru dreptul de a crea liber, pentru dreptul de a face artă în limba română, oamenii de cultură au murit şi au fost condamnaţi la Gulag, se arată în prezentare.

"A fost un dezastru şi o catastrofă pentru oameni, pentru spiritul artistic şi pentru teatrul românesc. Renaşterea culturală şi cucerirea libertăţii şi independenţei din 1990 nu a fost un miracol, ci o luptă, o confruntare zilnică (în perioada următoare 1956 - 1990) plină de încordare, nervi, curaj, de intimidări şi restricţii pentru fiecare piesă românească inclusă în repertoriu, pentru fiecare cuvânt rostit corect conform dicţionarelor limbii române, pentru fiecare piesă din repertoriul universal ce promova ideile libertăţii şi democraţiei. Este o istorie pe care oamenii de teatru au trăit-o împreună cu spectatorii lor", este amintit în prezentare.

Printre cei care au avut intervenţii surprinse în documentar se numără Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cultura - Media 01-04-2025 20:49

Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești

Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru

Cultura - Media 01-04-2025 20:09

Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'

Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu

Cultura - Media 01-04-2025 19:56

Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele

Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și