CASE CU AMINTIRI/ Vrancea: Pe urmele lui Alexandru Vlahuţă la moşia de la Dragosloveni

Cine străbate drumurile Vrancei, puţin după Râmnicu Sărat şi înainte de Focşani, între viile de la Dragosloveni, descoperă Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuţă", scriitorul care i-a învăţat pe ţăranii din localitate să stropească viile, dar i-a ajutat şi la construcţia şcolii.
Construită la începutul anilor 1900 şi devastată în mai multe rânduri, casa stă mărturie peste veac a ultimilor ani din viaţă, mulţi petrecuţi aici de autorul "României Pitoreşti".
Alexandru Vlahuţă poposeşte pe plaiurile vrâncene în 1905, în urma căsătoriei cu Ruxandra Gâlcă, fiica unui proprietar din Dragosloveni şi sora prefectului de Râmnicu Sărat de la acea vreme, care primeşte zestre de la părinţi casa cu pridvor şi 24 de pogoane de vie. Casa, amplasată în mijlocul podgoriei, va deveni în anii următori loc de retragere şi odihnă pentru poet, dar şi loc de întâlnire cu prietenii din elita culturală românească de la acea vreme.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
"Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, spunea că fiecare loc de pe pământ are o istorie şi o poveste. Şi acest loc are o poveste. În 1905, poetul s-a recăsătorit pentru a treia oară, aici, în Dragosloveni, cu doamna Ruxandra Gâlcă, care a primit zestre de la părinţi casa cu cerdac amplasată în mijlocul podgoriei şi 24 de pogoane de vie, despre care poetul spunea mai mereu, în glumă, că ar fi fost circa 3.000 de pogoane. Astfel, casa de la Dragosloveni a devenit pentru poet loc de retragere şi de odihnă, din 1905, până în 1919. În această casă îşi găsise multă linişte. Spunea el - 'liniştea de care avea atât de multă nevoie'. Numai că, în toamna lui 1916, liniştea acestei case a fost tulburată de invazia trupelor germane, iar poetul a trebuit să se refugieze, să se retragă în locurile natale, în zona Bârladului. A plecat din această casă într-un car de bejenie, în care a încărcat toate tablourile pe care le avea de la Grigorescu, pentru că această casă a adăpostit o valoroasă colecţie primită de la prietenul şi cuscrul lui, pictorul Nicolae Grigorescu", povesteşte Valentina Porumb, conservator al Muzeului Memorial "Alexandru Vlahuţă" de mai bine de 35 de ani.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Casa a fost devastată de săteni în timpul Răscoalei de la 1907, dar Vlahuţă nu are niciun resentiment faţă de aceştia, ba chiar scrie poezia "1907", un adevărat manifest antidinastic. În acelaşi an, acesta începe repararea casei, căreia îi va adăuga un al doilea corp, un cerdac cu balcon, după planurile arhitectului Alexandru Clavel, prieten al poetului. Aici îşi instalează Vlahuţă biroul şi biblioteca, creând un loc propice pentru a scrie, în mijlocul tablourilor lui Nicolae Grigorescu, care decorau pereţii, ca într-o expoziţie. De altfel, aici va scrie Vlahuţă şi o monografie dedicată prietenului său, Nicolae Grigorescu, care a apărut în 1910.
Mulţi oameni de seamă au trecut pragul casei lui Alexandru Vlahuţă şi a doamnei Ruxandra, care se bucurau "ca doi copii când îşi aşteptau oaspeţii".
"La etajul casei există aşa-numita cameră a prietenilor, pentru că moşia de la Dragosloveni a fost loc de întâlnire pentru mulţi scriitori şi artişti contemporani ai poetului. Au trecut pe aici Ion Luca Caragiale, pentru care soţii Vlahuţă aveau un adevărat cult, Brătescu Voineşti, Delavrancea, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Gala Galaction, Vasile Voiculescu, pe care Vlahuţă l-a întâlnit în 1916, într-un spital la Bârlad, şi căruia i-a fost mentor, şi, nu în ultimul rând, Nicolae Grigorescu. Prietenii poetului veneau foarte des la Dragosloveni, iar poetul se bucură, împreună cu doamna Ruxandra, ca doi copii când îşi aşteptau oaspeţii, aici, în casă dumnealor, pe care îi luau de la gara din Gugeşti cu docarul", ne spune Valentina Porumb.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Despre Caragiale, cel care a vizitat foarte des casa de la Dragosloveni, Vlahuţă scrie în "Amintiri despre Caragiale" că este "unul dintre puţinii oameni cu care aş vrea să mă întâlnesc şi pe lumea cealaltă. C-un asemenea tovarăş m-aş bizui să-nfrunt şi urâtul eternităţii". Mărturie a preţuirii de care se bucura Caragiale în casa soţilor Vlahuţă stă şi povestea lui Victor Eftimiu în "Amintiri despre Caragiale", legată de "masa lui Caragiale": "În casa lui Vlahuţă domnea cultul lui Caragiale. Cea mai mică dorinţă a maestrului era îndeplinită cu graba aceea discretă cu care împlinim gândurile fiinţelor scumpe. Vestea sosirii sale înveseli toată lumea şi odaia în care era găzduit cel mai ales dintre oaspeţi strălucea. Odată Caragiale se hotărăsc să îşi reînceapă scrisul. El încunoştinţă pe Vlahuţă, rugându-l să-i cumpere o masă mică de brad. (...) Caragiale sosi din Berlin şi se pregăti de lucru. Dar n-apucă să scrie cele dintâi rânduri şi călimara se răsturnă, pătând scândura netedă şi albă. Atunci maestrul se sculă repede şi n-a mai scris nimic. I s-a părut că e un semn rău. Lângă pata de cerneală a scris: 'Toate meseriile necurate lasă pete' şi s-a iscălit. De atunci, 'masa lui Caragiale' a rămas celebră. Toţi oamenii de seamă care au fost ospătaţi mai târziu în casa lui Vlahuţă au lăsat câte ceva pe masa aceasta; unii scriitori câteva rânduri, alţii numai iscălitură, pictorii o schiţă, Şt. O. Iosif a scris 'Şi soarele are pete şi cu toate acestea e tot soare'. Goga a lăsat o gândire: 'Picăturile de cerneală pe masa unui scriitor sunt picăturile de sânge pe câmpul unei lupte'. Sunt o mulţime de însemnări pe masă aceasta. Bunul prieten a lui Caragiale, poetul Vlahuţă, o păstrează cu sfinţenie sub un clopot de cleştar. Masa aceea va rămâne ca o amintire scumpă a marelui dispărut".
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
"Masa lui Caragiale" se pare că ar fi fost distrusă în 1916, de trupele germane, dar astăzi în muzeu există o copie a originalului, pe care au fost reproduse, pe cât posibil, pata de cerneală a lui Caragiale şi semnăturile prietenilor lui Vlahuţă. De asemenea, în camera de lucru se află şi o copie a scrisorii lui Caragiale către Vlahuţă, prin care acesta îşi anunţa vizita şi ruga gazdele să îi facă rost de o masă de scris.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Scriitorul a trăit la Dragosloveni momente de linişte şi foarte multe dintre creaţiile sale au fost scrise aici. Plănuia să se retragă aici, aşa cum a scris în mai multe rânduri prietenilor, dar venirea Primului Război Mondial i-a zădărnicit planurile. S-a retras din faţa trupelor germane încărcând într-un car, care se păstrează şi astăzi la muzeu în varianta originală, zecile de tablouri ale lui Grigorescu şi numeroase obiecte de artă, reuşind să salveze astfel o adevărată istorie.
S-a reîntors la Dragosloveni în 1918, dar, bolnav fiind, a murit un an mai târziu, iar soţia, care i-a păstrat o pioasă amintire, a transformat casa într-o şcoală de fete şi loc de întâlnire pentru scriitorii vremii.
"Întors în această casă în 1918, a găsit-o devastată. Multe obiecte s-au distrus, iar poetul era tare bolnav şi un an mai târziu s-a stins din viaţă şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, în ciuda dorinţei sale de a fi înmormântat în cimitirul de la Dragosloveni. După moartea sa, doamna Vlahuţă a rămas aici, în această casă, şi a înfiinţat, în 1926, un aşezământ de cultură în memoria soţului, de fapt o şcoală pentru fetele din zonă şi loc de întâlnire pentru scriitori. Iar fetele care veneau aici învăţau o meserie şi erau pregătite pentru viaţă. Ani la rând în această casă s-au desfăşurat ediţiile salonului literar, ca un act meritoriu de cultură în memoria poetului Alexandru Vlahuţă. Din 1958, s-a deschis această casă publicului vizitator ca şi muzeu memorial", afirmă Valentina Porumb.
Preluată de comunişti după Al Doilea Război Mondial, casa va fi renovată cu sprijinul autorităţilor vremii şi transformată în Muzeu memorial.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
"Primul care s-a preocupat de acest proiect, încă din anul 1957, a fost directorul general Marin Mihalache de la Muzeul Regiunii Galaţi, care a transmis către Comitetul Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi, chiar în atenţia tovarăşului presedinte, următoarele: 'În comuna Suvorov, satul Dragosloveni, raionul Focşani, se găseşte casa în care a trăit şi creat, în ultima perioadă a vieţii, scriitorul Alexandru Vlahuţă. Din constatările noastre, făcute la faţa locului, reiese că această clădire nu s-a bucurat până în prezent de grija organelor locale. Este prost întreţinută, cu uşile, ferestrele şi gardul în mare parte distruse, murdară în interior. Pentru remedierea celor constatate s-au stabilit măsuri de reparare a clădirii şi a împrejmuirilor pe baza celor 10.000 de lei prevăzuţi în bugetul Secţiunii culturale raionale Focşani şi contribuţia benevolă a locuitorilor din comună. Executarea lucrărilor se face sub directa conducere şi îndrumare a Sfatului Popular Comunal, căruia îi aparţine clădirea. Întrucât se apropie centenarul naşterii scriitorului, este necesar ca Sfatul Popular Regional, prin secţiunea culturală, să asigure fondurile necesare organizării Muzeului Memorial 'Alexandru Vlahuţă'. (...) Organizarea muzeului e necesar să se facă în acest an, urmând ca în anul viitor să fie organizată sărbătoarea centenarului Vlahuţă. Cu organizarea muzeului suntem de părere să se ocupe Muzeul raional de istorie din Focşani. Vă rugăm a studia cele de mai sus şi a ne comunica măsurile luate' ", spune Florin Dîrdală, cercetător la Arhivele Judeţene Vrancea.
Răspunsul autorităţilor nu a întârziat, astfel că, la 28 septembrie 1958, la câteva zile de la centenarul naşterii scriitorului, în casa în care acesta şi-a petrecut ultimii ani din viaţă s-a deschis Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuţă", fiind alocaţi bani atât pentru refacerea casei, cât şi pentru achiziţionarea unor piese muzeistice.
Împrejmuită încă de vii şi de o livadă de vişini, cireşi şi pruni, la umbra unor stejari seculari, casa îşi întâmpină astăzi oaspeţii cochetă, cu o arhitectură parcă nespecifică locurilor, pentru că foarte puţine case din localitate mai păstrează amprenta timpurilor în care au fost ridicate.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Fiecare cameră a muzeului are o destinaţie anume. Una dintre ele este camera de documentare, unde găsim fotografii şi imagini cu familia şi prietenii scriitorului, câteva dintre cărţile pe care ni le-a lăsat, în special vestita lucrare "România Pitorească", care, la vremea aceea, era considerată un Atlas Geografic în formă literară. Tot în această cameră se găsesc şi câteva obiecte personale, inclusiv o scrisoare a lui Vlahuţă cu sfaturi către fiica sa, Margareta: "Ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei şi al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată, de câte ori deşertăciunea te îndeamnă să strigi 'Uitaţi-vă la mine!'. Dar mai ales aş vrea să scriu, de-a dreptul în sufletul tău aceasta: 'Să nu faci o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşeşti'. Nu e triumf pe lume, nici mulţumire mai deplină, ca o conştiinţă curată".
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
O altă cameră adăposteşte mobilier original şi obiecte care au aparţinut familiei Vlahuţă, inclusiv măsuţa unde toţi membrii familiei se aşezau, pentru ca în odaia alăturată să găsim piese de etnografie, un război de ţesut şi câteva obiecte lucrate de fetele care au învăţat aici între 1926 şi 1948. Din dormitorul scriitorului, locul tihnei şi al regăsirii de sine cu piese de mobilier foarte vechi, se ajunge într-o cămăruţă unde acesta îşi aduna gândurile, loc de rugăciune, cu icoane de la 1880 şi o carte de rugăciuni la fel de veche.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Locuitorii din zonă sunt mândri că pe aici au trecut mari personalităţi ale literaturii română şi nu numai. Vlahuţă a fost foarte apreciat de oamenii din sat, care îl vedeau ca pe un om modest, cu o etică vestimentară aparte, un model pentru aceste locuri. Pe localnici i-a învăţat să stropească viile, iar tradiţia spune că i-a ajutat să ridice şcoala din localitate, care se mai păstrează şi astăzi, şi tot prin sârguinţa lui s-a construit şoseaua care leagă satul de Gara Gugeşti, acolo unde Vlahuţă îşi întâmpina prietenii care veneau cu trenul.
Foto: (c) Dana Lepadatu/AGERPRES
Casa poartă astăzi amprenta timpurilor în care a fost ridicată, a proprietarilor de renume care au locuit aici şi a celor care i-au trecut pragul. În ultimii ani, muzeul a fost parte a unor proiecte educaţionale cu şcolile din judeţ, dar şi din Bucureşti şi din ţară. A fost inclus într-un tur ciclist organizat de Noaptea Muzeelor, precum şi într-un tur virtual 3D în cadrul proiectului "Muzee de la sat" şi îşi aşteaptă vizitatorii, fizic sau online, să redescopere parte din viaţa celui care ne-a lăsat, poate, cea mai frumoasă declaraţie despre România: "Într-o ţară aşa de frumoasă, cu un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deştept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie şi cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: 'Sunt român!'".
Grăbiţi-vă însă! Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuţă" va intra curând într-un amplu proiect de restaurare şi consolidare, motiv pentru care va fi închis pentru o vreme. AGERPRES/ (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee
Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,
Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică
Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și
Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei
O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG
Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere
Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită
Sezonul Cultural România-Polonia: Instalații urbane la Romanian Design Week și Lodz Design Festival
Două instalații de for public, rezultat al unui an de cooperare româno-poloneză, vor fi prezentate la București, de Romanian Design Week, respectiv la Lodz, de Lodz Design Festival. Instalațiile fac parte din proiectul 'Design is our shared language / Designul este limbajul nostru comun', organizat în cadrul Sezonului Cultu
Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro
Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei
Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național
Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67
Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său
Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ
Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată
Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &
Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii
Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform