Ministrul Culturii a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti pentru a stabili circumstanţele în care a avut loc distribuirea neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei, la un spectacol al actorului Dan Puric.
"În acest moment există, înţeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, se va face o plângere către Poliţie şi tot astăzi va pleca şi Corpul de control al Ministerului Culturii la Teatrul Naţional, să vedem exact ce s-a întâmplat acolo", a declarat Romaşcanu, luni, la Digi 24.
Acesta a subliniat că distribuirea unor materiale de propagandă de orice fel este interzisă în TNB.
"Hai să punem lucrurile acolo unde sunt. Acel spectacol al lui Dan Puric, pe care înţeleg că l-a urmărit inclusiv o parte vizibilă a Uniunii Salvaţi România - a fost acolo doamna Iulia Popovici, fostul secretar de stat din Ministerul Culturii. Domnul Dan Puric a avut un spectacol închiriat, pe o sală închiriată de la Teatrul Naţional Bucureşti, nu a fost un spectacol al Teatrului Naţional Bucureşti. Din nefericire, s-a întâmplat un lucru absolut inacceptabil: ca cineva să distribuie materiale de propagandă, de orice tip de propagandă. Este interzis să se întâmple aşa ceva, nu poţi s-o faci. Cu atât mai mult cu cât tipul acela de materiale este unul fundamental împotriva valorilor României de astăzi", a precizat Lucian Romaşcanu.
Ministrul Culturii a arătat că dacă se dovedeşte că managementul teatrului a avut cunoştinţă de acest act, "măsurile vor fi luate rapid".
"Vreau, totuşi, să facem o distincţie între declararea a priori a vinovăţiilor, pe care nu o voi face niciodată, şi aşteptarea rezultatelor unei anchete. Dacă se dovedeşte că managementul teatrului a avut cunoştinţă de aşa ceva, măsurile vor fi luate rapid. Avem nevoie să ştim că managementul teatrului a ştiut de distribuţia acelor materiale, şi-a dat concursul şi că este implicit şi explicit vinovat", a spus Romaşcanu.
El a admis că "poate fi o problemă" şi faptul că managerul TNB, Mircea Rusu, nu a ştiut de distribuirea acelei publicaţii.
"Poate fi o problemă. Vom vedea în momentul în care va fi această anchetă administrativă. Repet, a fost un spectacol pe o scenă închiriată. Nu este un spectacol din stagiunea curentă a Teatrului Naţional Bucureşti. Putea fi confundat cu orice acel ziar, cu un caiet program, cu ce-o fi fost. Din nefericire, cineva şi-a permis să facă împotriva legii această distribuire şi vom vedea cine", a susţinut ministrul.
Potrivit lui Romaşcanu, "se pare" că distribuirea publicaţiei a fost făcută de către "cineva din redacţia acelei publicaţii".
"În primul rând, nu vreau să fiu acuzat că ţin partea unui putinist ş.a.m.d. Spectacolul pe care l-a susţinut Dan Puric a fost de Ziua Teatrului, despre marii oameni ai teatrului românesc. Înţeleg că nu a fost niciun fel de derapaj acolo, iar actorii, de la stânga la dreapta şi de sus în jos, întotdeauna şi-au prezentat mesajele personale în afara teatrului. Or, asta am şi insistat. În teatru nu s-a întâmplat nimic, chiar cred că în afară de această nenorocită de distribuţie de material, care va fi penalizată, vă spun, cu cea mai mare duritate, în rest lucrurile au fost ok. Din punctul meu de vedere nu se poate face propagandă pe întâia scenă a ţării. Şi acest lucru va fi pedepsit în funcţie de ce va rezulta în urma acestei investigaţii", a mai spus Romaşcanu.
Ministrul Culturii a refuzat să se pronunţe dacă actorul Dan Puric ar fi "reprezentant al propagandei putiniste în România".
"Nu pot face eu asemenea evaluări. Este un lucru pe care putem să-l interpretăm sau puteţi să-l interpretaţi în ce cheie credeţi că este mai apropiată de adevăr. Pe scena Teatrului Naţional, Dan Puric este acel actor pe care-l ştie toată lumea şi care a fost ovaţionat", a arătat ministrul.
Acesta a adăugat că distribuirea lui Dan Puric în spectacole de pe scena TNB este o "decizie de oportunitate artistică a managerului".
"Vom avea această discuţie", a spus Romaşcanu, întrebat despre unele afirmaţii 'putiniste' ale actorului.
El a fost întrebat şi despre faptul că deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a anunţat o moţiune simplă împotriva sa.
"Eu îmi doresc foarte tare să ajung în Parlament, chiar şi pentru o moţiune simplă, pentru a spune ce face cu adevărat Ministerul Culturii şi pentru a avea o platformă din care să ne expunem rezultatele. Iar domnul Bulai nu cred că este reprezentantul cel mai îndreptăţit să facă analize de evaluare la Teatrul Naţional. Dumnealui era mult mai expresiv când era statuie mută prin alte ţări decât este acum. Este dreptul dumnealui, eu mă voi supune întotdeauna Parlamentului şi parlamentar fiind şi lucrurile vor ieşi la iveală cât se poate de repede", a răspuns ministrul.
În altă ordine de idei, în legătură cu refuzul lui Mircea Rusu, managerul interimar al Teatrului Naţional, de a proiecta pe faţadă culorile drapelului Ucrainei, Lucian Romaşcanu a precizat că această decizie a fost explicată.
"Eu cred, iarăşi, că este o decizie pe care a explicat-o domnul manager. În acelaşi timp, au fost proiectate pe Teatrul Naţional mesaje împotriva războiului. Teatrul Naţional este în linia dintâi a celor care asigură sprijin pentru refugiaţi. Autocarul Teatrului Naţional a făcut drumuri cu refugiaţi din vamă, există paturi cumpărate şi tot ce este nevoie pentru găzduirea de refugiaţi în Teatrul Naţional. A fost un gest pe care domnul Mircea Rusu l-a considerat exagerat în acel moment pe Teatrul Naţional al României. Eu, din punctul meu de vedere, pot proiecta pe Ministerul Culturii steagul Ucrainei. Nu este responsabilitatea mea, repet, este o decizie managerului unei instituţii subordonate. (...) Eu vă mai spun un lucru pe care aş vrea să-l ducem acolo unde trebuie, într-o notă calmă. Teatrul Naţional este cea mai importantă scenă a ţării. Teatru Naţional pregăteşte o stagiune de excepţie în acest moment. Domnul Mircea Rusu este actor de 32 de ani al Teatrului Naţional. Haideţi să le facem cu calm", a mai spus Lucian Romaşcanu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Iulian Bulai: Ancheta de la TNB - o reacţie halucinantă, neserioasă; directorul trebuie demis
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Culturii și Primăria Iași, alături de actorii Teatrului Național; se căută soluții pentru Teatrul Cub
Conducerea Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' trebuie să identifice și să aplice în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri tehnice și administrative pentru ca Teatrul Cub să intre în legalitate, a informat, vineri, Ministerul Culturii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut vineri o întâlnire la sediul
Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice
Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril
Timiș: Festivalul Etniilor, un emisar al verii multiculturale și multietnice, se va desfășura pe 1 iunie
Festivalul Etniilor, cel mai pitoresc eveniment al verii, o oglindă a spiritului timișean multietnic, va colora centrul Timișoarei pe 1 iunie, în cele trei piețe ultracentrale din oraș - Operei/Victoriei, Libertății și Unirii -, unde va aduce o serie de manifestări care vor promova diversitatea culturală și valorile împărtășite ale comunităților etnice di
Catrinel Menghia - premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Cannes
Catrinel Menghia, cunoscut top model internațional, actriță și regizor, a câștigat premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Festivalul de Film de la Cannes, informează un comunicat transmis AGERPRES. Filmul regizat de Catrinel Menghia, Catrinel Marlon, după numele folosit în Italia - 'Gira
Cristian Radu Nema a primit premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards'
Cristian Radu Nema, cineast și fotograf, a fost recompensat cu premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards', eveniment desfășurat în timpul Festivalului de Film de la Cannes. 'Voi sunteți Cannes-ul. Voi, cei ce astăzi sunteți aici și dați viață acestui fenomen internațional, care va răm&acir
'Shrek - Musical', cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine, în iunie, pe scena ONB
Spectacolul 'Shrek - Musical' în regia lui Răzvan Ioan Dincă, cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine pe scena Operei Naționale București, pe 1, 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18:30, informează un comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Plasat într-o lume mitică din vremuri demult apuse, Sh
Buzău: Seniorii au învățat cum să folosească un smartphone pentru diverse activități, într-un proiect al Bibliotecii Județene
Seniori cu vârste cuprinse între 60 și 81 de ani au luat parte la cursurile HiDigital organizate de Biblioteca Județeană 'V.Voiculescu' din Buzău, solicitând să li explice cum pot plăti contravaloarea biletelor de tren sau a taxei de parcare, cum să fotografieze, editeze și să trimită fotografii, primind, totodată, informații prețioase despr
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului
Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze
CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE
Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF
Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure
'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul
Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie
Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest
Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele
Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre
Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW
Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai