Ministrul Culturii a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti pentru a stabili circumstanţele în care a avut loc distribuirea neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei, la un spectacol al actorului Dan Puric.
"În acest moment există, înţeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, se va face o plângere către Poliţie şi tot astăzi va pleca şi Corpul de control al Ministerului Culturii la Teatrul Naţional, să vedem exact ce s-a întâmplat acolo", a declarat Romaşcanu, luni, la Digi 24.
Acesta a subliniat că distribuirea unor materiale de propagandă de orice fel este interzisă în TNB.
"Hai să punem lucrurile acolo unde sunt. Acel spectacol al lui Dan Puric, pe care înţeleg că l-a urmărit inclusiv o parte vizibilă a Uniunii Salvaţi România - a fost acolo doamna Iulia Popovici, fostul secretar de stat din Ministerul Culturii. Domnul Dan Puric a avut un spectacol închiriat, pe o sală închiriată de la Teatrul Naţional Bucureşti, nu a fost un spectacol al Teatrului Naţional Bucureşti. Din nefericire, s-a întâmplat un lucru absolut inacceptabil: ca cineva să distribuie materiale de propagandă, de orice tip de propagandă. Este interzis să se întâmple aşa ceva, nu poţi s-o faci. Cu atât mai mult cu cât tipul acela de materiale este unul fundamental împotriva valorilor României de astăzi", a precizat Lucian Romaşcanu.
Ministrul Culturii a arătat că dacă se dovedeşte că managementul teatrului a avut cunoştinţă de acest act, "măsurile vor fi luate rapid".
"Vreau, totuşi, să facem o distincţie între declararea a priori a vinovăţiilor, pe care nu o voi face niciodată, şi aşteptarea rezultatelor unei anchete. Dacă se dovedeşte că managementul teatrului a avut cunoştinţă de aşa ceva, măsurile vor fi luate rapid. Avem nevoie să ştim că managementul teatrului a ştiut de distribuţia acelor materiale, şi-a dat concursul şi că este implicit şi explicit vinovat", a spus Romaşcanu.
El a admis că "poate fi o problemă" şi faptul că managerul TNB, Mircea Rusu, nu a ştiut de distribuirea acelei publicaţii.
"Poate fi o problemă. Vom vedea în momentul în care va fi această anchetă administrativă. Repet, a fost un spectacol pe o scenă închiriată. Nu este un spectacol din stagiunea curentă a Teatrului Naţional Bucureşti. Putea fi confundat cu orice acel ziar, cu un caiet program, cu ce-o fi fost. Din nefericire, cineva şi-a permis să facă împotriva legii această distribuire şi vom vedea cine", a susţinut ministrul.
Potrivit lui Romaşcanu, "se pare" că distribuirea publicaţiei a fost făcută de către "cineva din redacţia acelei publicaţii".
"În primul rând, nu vreau să fiu acuzat că ţin partea unui putinist ş.a.m.d. Spectacolul pe care l-a susţinut Dan Puric a fost de Ziua Teatrului, despre marii oameni ai teatrului românesc. Înţeleg că nu a fost niciun fel de derapaj acolo, iar actorii, de la stânga la dreapta şi de sus în jos, întotdeauna şi-au prezentat mesajele personale în afara teatrului. Or, asta am şi insistat. În teatru nu s-a întâmplat nimic, chiar cred că în afară de această nenorocită de distribuţie de material, care va fi penalizată, vă spun, cu cea mai mare duritate, în rest lucrurile au fost ok. Din punctul meu de vedere nu se poate face propagandă pe întâia scenă a ţării. Şi acest lucru va fi pedepsit în funcţie de ce va rezulta în urma acestei investigaţii", a mai spus Romaşcanu.
Ministrul Culturii a refuzat să se pronunţe dacă actorul Dan Puric ar fi "reprezentant al propagandei putiniste în România".
"Nu pot face eu asemenea evaluări. Este un lucru pe care putem să-l interpretăm sau puteţi să-l interpretaţi în ce cheie credeţi că este mai apropiată de adevăr. Pe scena Teatrului Naţional, Dan Puric este acel actor pe care-l ştie toată lumea şi care a fost ovaţionat", a arătat ministrul.
Acesta a adăugat că distribuirea lui Dan Puric în spectacole de pe scena TNB este o "decizie de oportunitate artistică a managerului".
"Vom avea această discuţie", a spus Romaşcanu, întrebat despre unele afirmaţii 'putiniste' ale actorului.
El a fost întrebat şi despre faptul că deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a anunţat o moţiune simplă împotriva sa.
"Eu îmi doresc foarte tare să ajung în Parlament, chiar şi pentru o moţiune simplă, pentru a spune ce face cu adevărat Ministerul Culturii şi pentru a avea o platformă din care să ne expunem rezultatele. Iar domnul Bulai nu cred că este reprezentantul cel mai îndreptăţit să facă analize de evaluare la Teatrul Naţional. Dumnealui era mult mai expresiv când era statuie mută prin alte ţări decât este acum. Este dreptul dumnealui, eu mă voi supune întotdeauna Parlamentului şi parlamentar fiind şi lucrurile vor ieşi la iveală cât se poate de repede", a răspuns ministrul.
În altă ordine de idei, în legătură cu refuzul lui Mircea Rusu, managerul interimar al Teatrului Naţional, de a proiecta pe faţadă culorile drapelului Ucrainei, Lucian Romaşcanu a precizat că această decizie a fost explicată.
"Eu cred, iarăşi, că este o decizie pe care a explicat-o domnul manager. În acelaşi timp, au fost proiectate pe Teatrul Naţional mesaje împotriva războiului. Teatrul Naţional este în linia dintâi a celor care asigură sprijin pentru refugiaţi. Autocarul Teatrului Naţional a făcut drumuri cu refugiaţi din vamă, există paturi cumpărate şi tot ce este nevoie pentru găzduirea de refugiaţi în Teatrul Naţional. A fost un gest pe care domnul Mircea Rusu l-a considerat exagerat în acel moment pe Teatrul Naţional al României. Eu, din punctul meu de vedere, pot proiecta pe Ministerul Culturii steagul Ucrainei. Nu este responsabilitatea mea, repet, este o decizie managerului unei instituţii subordonate. (...) Eu vă mai spun un lucru pe care aş vrea să-l ducem acolo unde trebuie, într-o notă calmă. Teatrul Naţional este cea mai importantă scenă a ţării. Teatru Naţional pregăteşte o stagiune de excepţie în acest moment. Domnul Mircea Rusu este actor de 32 de ani al Teatrului Naţional. Haideţi să le facem cu calm", a mai spus Lucian Romaşcanu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Iulian Bulai: Ancheta de la TNB - o reacţie halucinantă, neserioasă; directorul trebuie demis
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b
Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'
Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar
Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi
Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,