logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CASE CU AMINTIRI/Mureş: O placă rece de marmură - singura mărturie despre casa copilăriei 'părintelui' telefoniei multiple

Image

O placă rece de marmură neagră amplasată pe o casă de pe strada Nicolae Bălcescu din municipiul Reghin este singura mărturie rămasă despre locul în care s-a născut şi a copilărit fizicianul Augustin Maior, recunoscut drept 'părintele' telefoniei multiple, după ce a reuşit, în anul 1906, într-un experiment susţinut la Budapesta, să transmită cinci convorbiri telefonice pe un singur circuit fără ca semnalele să interfereze.

Augustin Maior s-a născut în 22 august 1882 la Reghin, a fost fiul fostului director al Şcolii Primare Româneşti din oraş, Gheorghe Maior, fiind al doilea dintre cei cinci fraţi.

 

 

 

Fizicianul era un veritabil poliglot, vorbea fluent mai multe limbi, în care a învăţat în diferitele etape ale vieţii sale - grădiniţa, şcoala primară şi secundară le-a urmat în limba germană, la Reghin, liceul l-a făcut la Târgu Mureş şi la Budapesta în limba maghiară şi a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Budapesta. Cursurile postuniversitare le-a făcut la Viena, Munchen şi Gottingen, în limba germană.

După un an de la angajarea sa la Staţia Experimentală a Poştelor din Budapesta, în anul 1906, Augustin Maior a reuşit să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 kilometri, cinci convorbiri fără ca semnalele să interfereze prin folosirea de curenţi alternativi de înaltă frecvenţă, rezultatele experimentului unic fiind publicate în mai multe publicaţii de specialitate de la nivel mondial.

Pentru a descoperi omul din spatele ştiinţei, o angajată a Centrului de Informare şi Promovare Turistică Reghin, Simona-Loredana Bogdan, a demarat o cercetare pentru a afla cine a fost "acest reghinean genial".

 

 

"În demersul de a cunoaşte omul Augustin Maior am apelat în mod special la posibilităţile oferite de istoria orală, istoria trăită, punând accent pe amintirile de viaţă ale unor contemporani sau rude cu ilustrul fizician. Îmi asum gradul mare de subiectivism conţinut de un astfel de demers, dar resursa umană este mai supusă dispariţiei decât scrisul şi suporturile pe care este păstrat acesta. Încă mai avem oameni care ne pot dezvălui detalii despre oameni, locuri şi lucruri pe care arhivele scrise nu ni le pot oferi. Consider că aceste istorii împărtăşite, aceste povestiri, despre drumul lui Augustin Maior prin viaţă ne vor ajuta să îl cunoaştem mai bine, să îl înţelegem şi să ne formăm o imagine mai clară a omului, tatăl şi bunicul, care a stat în spatele marelui fizician Augustin Maior", a declarat, pentru AGERPRES, Simona-Loredana Bogdan.

Cu o experienţă vastă în cercetare, după ce a lucrat mai mulţi ani la Muzeul Etnografic 'Anton Badea' din Reghin, Simona-Loredana Bogdan a realizat că, prin urmărirea raportului fizicianului cu societatea în care a trăit şi a mediului în care s-a format, a descoperit un personaj "perceput contradictoriu de medii diferite, înţeles şi sprijinit de către familia sa, un ciudat pentru oamenii satelor şi un prieten de nădejde pentru românii, saşii şi maghiarii din oraşul său natal".

 

 

"Mulţi reghineni cunosc prea puţin istoriile oraşului în care s-au născut şi în care trăiesc. Pe multe clădiri din oraş sunt amplasate plăcuţe memoriale, trecem zilnic pe lângă ele, dar câţi sunt aceia care ştiu mai mult decât este inscripţionat pe acea placă rece şi impersonală de marmură? Demersul meu a urmărit să ne apropie de acele mari personalităţi ale istoriei, locale în cazul de faţă, Augustin Maior, şi a vedea dincolo de biografiile oficiale, de a-i descoperi ca oameni. Tatăl fizicianului reghinean, George Maior, s-a născut la Huduc (azi Maioreşti), a urmat şcoala pentru pregătirea învăţătorilor (Preparandia) de la Blaj. După doi ani petrecuţi ca învăţător la şcoala din Veştem, din 1870 a devenit învăţător al Şcolii primare româneşti din Reghinul Săsesc, fiind în acelaşi timp cantor şi prim-curator al bisericii greco-catolice, ctitorită de Petru Maior. George Maior a fost un personaj care a avut o intensă activitate de înzestrare a şcolii româneşti cu cărţi. Într-o corespondenţă având ca subiect comenzi de manuale şcolare, apar menţionate lucrări precum: Fizica de Elia Chirilă, Aritmetica lui Solomon şi Munteanu şi astfel nu este greu să ni-l imaginăm pe Augustin Maior răsfoind cele două volume", a precizat cercetătorul.

Nepotul lui Augustin Maior, Emil, a relatat că fizicianul era preocupat de matematică încă de mic, din clasele gimnaziale, după aceea a început să fie preocupat de fizică, fiind îndrumat de o serie de profesori renumiţi în domeniu.

Unul dintre foştii colegi ai fizicianului, învăţătorul Florea Pop, a dezvăluit că Augustin Maior îşi invita colegii în atelierul lui aflat în incinta şcolii româneşti, unde tatăl său era director, şi îi punea să atingă cu mâna o sârmă care îi curenta sau că improviza convorbiri telefonice folosind tot felul de sârme şi tinichele.

 

 

 

Apoi Augustin Maior a beneficiat de o bursă pentru studii universitare la Secţia de Inginerie Generală a Universităţii Tehnice Regale Budapesta, pentru anul universitar 1900-1901, iar în 1906 a experimentat telefonia multiplă.

După Primul Război Mondial, el s-a reîntors în ţară, a devenit director general al Poştelor, Telegrafelor şi Telefoanelor din Transilvania şi Banat şi profesor la Universitatea din Cluj şi director al Institutului de Fizică Teoretică şi Tehnologică al Facultăţii de Ştiinţe.

Din cercetarea unor lucrări referitoare la viaţa şi activitatea ştiinţifică a lui Augustin Maior şi din relatărilor apropiaţilor acestuia, Simona-Loredana Bogdan a mai descoperit că acesta avea numeroase revelaţii noaptea, pe care i le dicta soţiei sale pentru a nu le uita până dimineaţa.

 

 

 

Nepotul lui Augustin Maior îşi mai amintea că mulţi oameni îl priveau "ca pe o ciudăţenie" pentru că el tot timpul era preocupat de calcule matematice, că avea în permanenţă un carneţel la el şi ceva de scris ca să-şi poată nota ce-i venea în minte, iar când se plimba, tot timpul vorbea cu voce tare, scria şi mergea mai departe.

De asemenea, Emil Maior a relatat că era un prieten foarte bun şi devotat, că îşi vizita şi susţinea întotdeauna prietenii şi rudele şi că a suferit foarte mult în 1949 când i-a murit fiul, Gheorghe, şi în 1961 când a decedat soţia acestuia, Alexandrina.

"Cum a fost tatăl şi bunicul Augustin Maior ne stau mărturie amintirile şi poveştile transmise oral în cadrul familiei, rememorate de nepotul acestuia, Mircea Neagoş. 'Avea fixaţii privind locul, stătea într-un singur loc la masă şi în camera lui. În general era liniştit. Nu suporta regimul comunist. Nu se înţelegea cu cei care făceau parte din partid. El avea nişte idei pe care nu le puteai nicicum combate, îl iritai şi mai rău dacă căutai să îl combaţi. Nu era dezaxat, era un om ciudat, aşa trebuia să faci cum era materia lui. Era foarte sever şi cu studenţii, deşi la examene îi speria mai mult'. În acelaşi timp, era foarte atent cu nepoţii şi îi sfătuia să înveţe. Cât despre obiceiurile sale, aflăm că Augustin Maior fuma foarte mult", a arătat Simona-Loredana Bogdan.

 

 

 

Ea spune că printre colegii săi fizicieni Augustin Maior era perceput ca fiind un om de caracter, cu o gândire liberă.

"Imaginea unei mari personalităţi este rezultanta mai multor perspective, ea va fi cu atât mai convingătoare cu cât va fi mai complexă şi va prezenta aspecte multiple, atât ale tânărului reghinean plecat către un orizont nemărginit la Budapesta, omului de ştiinţă preocupat de legile fizicii care guvernează telecomunicaţiile, tatăl care şi-a pierdut fiul din cauza unui regim politic absurd, bunicul perceput ca un om extraordinar de către nepoţi, calităţile şi defectele sau viciile omului Augustin Maior - sunt câteva dintre reperele acestei mari personalităţi a ştiinţei româneşti. Desigur, rămân multe lucruri nespuse şi rânduri de aşezat pe hârtie despre inventatorul telefoniei multiple, reghineanul Augustin Maior", a concluzionat Simona-Loredana Bogdan.

 

Un alt reper important în viaţa fizicianului este anul 1923, când Maior i-a permis lui Hermann Julius Oberth să-şi susţină lucrarea de licenţă, după ce Universitatea din Heidelberg i-o respinsese. Ulterior, Hermann Julius Oberth s-a dovedit a fi unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, fiind inventatorul duzei conice, piesă care a permis pentru prima dată rachetelor să ajungă în cosmos, dar şi inventatorul rachetelor V1 şi V 2 folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Augustin Maior a murit în 3 octombrie 1963, la Cluj-Napoca, iar casa din Reghin în care s-a născut a fost vândută şi demolată. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ REGHIN

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Cultura - Media 24-04-2025 12:35

Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo

Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.

Cultura - Media 24-04-2025 12:06

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje