logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul Regal de Operă ''Virginia Zeani'', între 20 şi 22 august, la Târgu Mureş

Image

Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani", eveniment ajuns la a IV-a ediţie, se va desfăşura între 20 şi 22 august, la Târgu Mureş, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Braşov, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, ediţia din acest an a festivalului va fi una multiculturală şi va fi deschisă de "Misa Încoronării", de Wolfgang Amadeus Mozart.

Sursa citată arată că festivalul, consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naţionale, este o reverenţă adusă sopranei Virginia Zeani, care s-a bucurat de adoraţia publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale.

"Oglindind acest model de excelenţă, festivalul şi-a asumat rolul de promotor al standardelor excepţionale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalităţi culturale ale lumii. Într-o ediţie specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricţii, celebrăm anul acesta valorile europene şi diversitatea oraşului Târgu Mureş", se arată în comunicatul citat.

Directorul artistic al Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani", Peter Kolcsar, a punctat faptul că va fi o sărbătoare a bucuriei şi speranţei, iar muzica "înălţătoare şi vindecătoare" este principala promisiune a acestei ediţii.

"Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele şi repere statornice şi de a susţine inspiraţia şi motivaţia atât de necesare noilor generaţii de talente. Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei şi a speranţei. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toţi cei sensibili şi tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toţi vom deveni unul", a afirmat Peter Kolcsar, citat în comunicatul de presă.

Organizatorii anunţă că Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naţionale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat la Biserica Reformată din Cetate, în data de 20 august. Un concert excepţional de orgă va fi urmat de "Misa Încoronării" a lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta dirijorului Traian Ichim.

De asemenea, spectacolul "Elixirul dragostei", a lui Gaetano Donizetti, va avea loc în sala Palatului Culturii din Târgu Mureş, spectacolul bucurându-se de participarea extraordinară a tenorului Ştefan von Korch, "unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din România" şi a sopranei Katalin Kolcsar şi încheind festivalul, în data de 22 august.

La eveniment este invitat şi pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Braşov sau Cluj-Napoca.

În acest an, concursul de canto "L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition" nu va avea loc, echipa festivalului pregătind ediţia din 2022.

"Ediţia de anul acesta este una specială, de continuitate, menită să reafirme valorile care ne-au confirmat rolul de promotor al înaltelor standarde în educaţie şi cultură. Am devenit un important reper pe harta evenimentelor culturale la nivel regional şi naţional şi ne asumăm cu responsabilitate acest statut. Având în vedere specificul unei competiţii lirice, un parcurs extrem de riguros de pregătire şi, totodată, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition va rămâne anul acesta cu porţile închise. Folosim cu înţelepciune acest timp, pentru a proiecta cu mai multă creativitate ediţia de anul viitor", a spus Peter Kolcsar, directorul artistic al festivalului, citat în acelaşi comunicat.

La rândul său, directorul Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani, Marian Jurgiu, vorbeşte despre cel mai important proiect dedicat muzicii culte din judeţul Mureş.

"Dezvoltăm cel mai important proiect dedicat muzicii culte al Judeţului Mureş, respectând profilul său special, care-i asigură deschiderea multiculturală şi anvergura internaţională. Organizarea acestui festival este, înainte de toate, un exerciţiu de dialog între parteneri şi profesionişti de prim rang ai lumii şi un model de comunicare între entităţi publice şi private, interesate deopotrivă de formularea strategiilor pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţilor şi a oraşelor. Rezultatele acestei colaborări, permanent activată de entuziasmul unei echipe pasionate, sunt remarcabile. După trei ani în care a reunit în Transilvania elita scenei lirice internaţionale, contextul ne impune un moment de bilanţ, pe care îl vom folosi în perspectiva unei noi etape de dezvoltare", a spus Marian Jurgiu.

În comunicat se mai arată că Festivalul Regal de Operă este un omagiu adus Virginiei Zeani, "un important reper al lumii culturale la nivel mondial şi unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale ale României".

În vârstă de 95 de ani, Virginia Zeani locuieşte în prezent în Statele Unite ale Americii.

"Mă bucur să ştiu că festivalul reuneşte, de fiecare dată, un public frumos şi generos, necontenit avid de reverie şi valoare. Vă mulţumesc şi sunt onorată că îmi sunteţi alături, chiar şi în acest mod mediat, în fiecare an. Vă sunt şi eu cu gândul aproape, în muzică, prietenie şi iubire", declara Virginia Zeani, în 2019, citată în comunicatul de presă.

Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani" este organizat de Asociaţia "Together on Top", în parteneriat cu TVR, Sabion, Asociaţia Culturală "Hai în sat", Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria din Târgu Mureş. AGERPRES/(AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Virginia Zeani Festival / Facebook

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-02-2025 16:20

Expoziție foto dedicată creațiilor lui Brâncuși, la Palatul Parlamentului, în luna februarie

Expoziția 'Brâncuși universal - În preajma capodoperei', semnată de fotograful gorjean Ionel Scăunașu, poate fi vizitată în perioada 1 - 28 februarie, la Palatul Parlamentului. Expoziția este găzduită de Sala 'Constantin Brâncuși', iar intrarea e gratuită, cu respectarea condițiilor de acces, informează

Cultura - Media 01-02-2025 08:30

Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică

În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M

Cultura - Media 31-01-2025 20:16

Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană

Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac

Cultura - Media 31-01-2025 19:55

MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori

Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a

Cultura - Media 31-01-2025 18:44

Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul

Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră

Cultura - Media 31-01-2025 18:27

UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România

Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe

Cultura - Media 31-01-2025 15:16

O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe

O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.  

Cultura - Media 31-01-2025 10:55

Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform

Cultura - Media 31-01-2025 08:30

Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în

Cultura - Media 30-01-2025 20:13

Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc

Cultura - Media 30-01-2025 18:26

Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate

Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl

Cultura - Media 30-01-2025 18:04

Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.

Cultura - Media 30-01-2025 17:48

Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Cultura - Media 30-01-2025 15:01

Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta

Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.