logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul Regal de Operă ''Virginia Zeani'', între 20 şi 22 august, la Târgu Mureş

Image

Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani", eveniment ajuns la a IV-a ediţie, se va desfăşura între 20 şi 22 august, la Târgu Mureş, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Braşov, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, ediţia din acest an a festivalului va fi una multiculturală şi va fi deschisă de "Misa Încoronării", de Wolfgang Amadeus Mozart.

Sursa citată arată că festivalul, consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naţionale, este o reverenţă adusă sopranei Virginia Zeani, care s-a bucurat de adoraţia publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale.

"Oglindind acest model de excelenţă, festivalul şi-a asumat rolul de promotor al standardelor excepţionale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalităţi culturale ale lumii. Într-o ediţie specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricţii, celebrăm anul acesta valorile europene şi diversitatea oraşului Târgu Mureş", se arată în comunicatul citat.

Directorul artistic al Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani", Peter Kolcsar, a punctat faptul că va fi o sărbătoare a bucuriei şi speranţei, iar muzica "înălţătoare şi vindecătoare" este principala promisiune a acestei ediţii.

"Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele şi repere statornice şi de a susţine inspiraţia şi motivaţia atât de necesare noilor generaţii de talente. Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei şi a speranţei. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toţi cei sensibili şi tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toţi vom deveni unul", a afirmat Peter Kolcsar, citat în comunicatul de presă.

Organizatorii anunţă că Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naţionale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat la Biserica Reformată din Cetate, în data de 20 august. Un concert excepţional de orgă va fi urmat de "Misa Încoronării" a lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta dirijorului Traian Ichim.

De asemenea, spectacolul "Elixirul dragostei", a lui Gaetano Donizetti, va avea loc în sala Palatului Culturii din Târgu Mureş, spectacolul bucurându-se de participarea extraordinară a tenorului Ştefan von Korch, "unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din România" şi a sopranei Katalin Kolcsar şi încheind festivalul, în data de 22 august.

La eveniment este invitat şi pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Braşov sau Cluj-Napoca.

În acest an, concursul de canto "L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition" nu va avea loc, echipa festivalului pregătind ediţia din 2022.

"Ediţia de anul acesta este una specială, de continuitate, menită să reafirme valorile care ne-au confirmat rolul de promotor al înaltelor standarde în educaţie şi cultură. Am devenit un important reper pe harta evenimentelor culturale la nivel regional şi naţional şi ne asumăm cu responsabilitate acest statut. Având în vedere specificul unei competiţii lirice, un parcurs extrem de riguros de pregătire şi, totodată, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition va rămâne anul acesta cu porţile închise. Folosim cu înţelepciune acest timp, pentru a proiecta cu mai multă creativitate ediţia de anul viitor", a spus Peter Kolcsar, directorul artistic al festivalului, citat în acelaşi comunicat.

La rândul său, directorul Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani, Marian Jurgiu, vorbeşte despre cel mai important proiect dedicat muzicii culte din judeţul Mureş.

"Dezvoltăm cel mai important proiect dedicat muzicii culte al Judeţului Mureş, respectând profilul său special, care-i asigură deschiderea multiculturală şi anvergura internaţională. Organizarea acestui festival este, înainte de toate, un exerciţiu de dialog între parteneri şi profesionişti de prim rang ai lumii şi un model de comunicare între entităţi publice şi private, interesate deopotrivă de formularea strategiilor pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţilor şi a oraşelor. Rezultatele acestei colaborări, permanent activată de entuziasmul unei echipe pasionate, sunt remarcabile. După trei ani în care a reunit în Transilvania elita scenei lirice internaţionale, contextul ne impune un moment de bilanţ, pe care îl vom folosi în perspectiva unei noi etape de dezvoltare", a spus Marian Jurgiu.

În comunicat se mai arată că Festivalul Regal de Operă este un omagiu adus Virginiei Zeani, "un important reper al lumii culturale la nivel mondial şi unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale ale României".

În vârstă de 95 de ani, Virginia Zeani locuieşte în prezent în Statele Unite ale Americii.

"Mă bucur să ştiu că festivalul reuneşte, de fiecare dată, un public frumos şi generos, necontenit avid de reverie şi valoare. Vă mulţumesc şi sunt onorată că îmi sunteţi alături, chiar şi în acest mod mediat, în fiecare an. Vă sunt şi eu cu gândul aproape, în muzică, prietenie şi iubire", declara Virginia Zeani, în 2019, citată în comunicatul de presă.

Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani" este organizat de Asociaţia "Together on Top", în parteneriat cu TVR, Sabion, Asociaţia Culturală "Hai în sat", Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria din Târgu Mureş. AGERPRES/(AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Virginia Zeani Festival / Facebook

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 30-04-2025 09:04

Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'

Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a

Cultura - Media 30-04-2025 08:31

Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume

Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 30-04-2025 00:22

'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo

Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d

Cultura - Media 29-04-2025 16:10

UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita

Cultura - Media 29-04-2025 14:45

Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Cultura - Media 29-04-2025 14:05

Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii

Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud

Cultura - Media 29-04-2025 14:00

AUTORI CONTEMPORANI/Lora Nenkovska: 'Literatura română merită să fie cunoscută în profunzime'

Literatura română contemporană pare să fie mai bine integrată în circuitul internațional, atât datorită sprijinului instituțional constant, cât și promovării prin festivaluri, traduceri, rezidențe, reviste, dezbateri publice, declară Lora Nenkovska, traducătoare și lector de limba și literatura română la Universitatea 'Kliment Ohrids

Cultura - Media 29-04-2025 13:21

REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo

Cultura - Media 29-04-2025 12:53

Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu

Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace