logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Tudor Vladimirescu - efigie a acestui popor; într-o formă sau alta - contemporanul nostru

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat marţi că Tudor Vladimirescu reprezintă 'o efigie a poporului român', el vorbind la o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia din 1821, desfăşurată în Aula Academiei Române, despre implicarea acestuia în Unirea de 1859 şi în reformele lui Cuza.

"Tudor Vladimirescu e o efigie a istoriei acestui popor şi cei care ştiu detalii în legătură cu viaţa şi lucrarea sa pot mărturisi că, într-o formă sau alta, el este contemporanul nostru. (...) Era aşteptat în Ardeal şi numit 'Todoraş' sau 'Todoruţ', era aşteptat şi în Moldova (...). Tudor Vladimirescu a pregătit şi Unirea de la 1859, a pregătit 'Egalitatea Libertatea şi Frăţia', a pregătit reformele lui Alexandru Ioan Cuza, dar, în mod direct şi concret, atunci, a determinat căderea regimului filo-turc, fanariot şi putem spune, modernizând un pic istoria sau actualizând-o, că a trasat programul de ţară al României pentru aproape întreg secolul al XIX-lea", a spus Pop.

Preşedintele Academiei a precizat că îl "cinstim" pe Vladimirescu "pentru faptele lui cele mari şi nu pentru greşelile mărunte şi omeneşti pe care şi cei mai mari lideri le-au făcut de-a lungul vieţii lor".

"Spun asta pentru că suntem tentaţi, mai ales astăzi, din pricina noilor curente - nu le mai numesc - să vedem doar greşeli, să cerem doar căinţă şi să nu mai lăudăm, că nu-i modern să-i lauzi pe cei care au trecut. Or romanii, care erau oameni înţelepţi, de aceea au construit un stat, care, dacă luăm şi varianta bizantină, a durat cam 2.250 de ani, (...) romanii ziceau că despre cei trecuţi, mai ales când facem aniversări şi comemorări, să vorbim numai de bine, că relele ies ele singure şi câteodată ne copleşesc şi ne tulbură viaţa. Tudor Vladimirescu face parte dintre - dacă am fi americani, aşa l-am numi - 'părinţii patriei' şi avem obligaţia la aducere aminte", a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Academia Română, în parteneriat cu Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Asociaţia Excelsior şi Romfilatelia, au organizat, marţi, o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia din 1821.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Istorie "George Bariţiu" din Cluj-Napoca, a vorbit despre "Anul 1821 în Transilvania" şi a pledat pentru necesitatea modernizării abordării problematicii Revoluţiei române de la 1821.

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova, care a conferenţiat despre "Concepte şi argumente juridice în documentele Revoluţiei române de la 1821", a arătat că Proclamaţia de la Padeş şi 'cererile norodului', esenţiale pentru programul acestei revoluţii, includ idei care fie aduc direct în atenţie veritabile noţiuni şi argumente juridice, fie constituie germenii unor concepte juridice care vor fi reglementate mai târziu în dreptul românesc.

Au mai susţinut prelegeri prof. univ. dr. Cristian Ploscaru de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, moderatorul evenimentului, şi prof. dr. hab. Alin Ciupală.

Cu acest prilej au fost lansate volumele "Istoria revoluţiunii de la 1821" de C. D. Aricescu - apărut pentru prima oară în 1874, la mai bine de 50 de ani de la evenimente, fiind primul studiu amplu despre revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi despre implicaţiile sale -, "200 de ani de la mişcarea lui Tudor Vladimirescu. Antologie de Studii", "1821. Tudor Vladimirescu. Surse redescoperite", precum şi emisiunea filatelică "Tudor Vladimirescu. Bicentenarul revoluţiei de la 1821", în prezenţa Cristinei Popescu, director general Romfilatelia.

MNLR desfăşoară, în perioada 20 - 30 iunie, atât în Bucureşti, cât şi la Târgu-Jiu, o serie de evenimente ce marchează bicentenarul Revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, moment important care a contribuit la definirea identităţii naţionale şi la includerea spaţiului românesc pe traiectoria modernizării. Acţiunile se înscriu într-un proiect mai amplu al instituţiei muzeale, dedicat unor repere ale identităţii culturale româneşti, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &

Cultura - Media 23-04-2025 14:44

Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out

Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R

Cultura - Media 23-04-2025 13:19

Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi

ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini

Cultura - Media 23-04-2025 12:33

Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'

Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Cultura - Media 23-04-2025 08:49

Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Cultura - Media 22-04-2025 15:55

Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu

Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol

Cultura - Media 22-04-2025 12:30

Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere

De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir

Cultura - Media 22-04-2025 10:50

''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai

Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.

Cultura - Media 22-04-2025 10:44

Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''

Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri

Culte 22-04-2025 09:16

Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d