logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ioan-Aurel Pop: Academia - mai bogată în spiritualitatea ei, prin achiziţionarea unor manuscrise semnate de Mircea Eliade

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marţi, că instituţia pe care o conduce este "mai bogată în spiritualitatea ei" prin achiziţionarea unor manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade.

"Avem ocazia de a anunţa achiziţionarea în patrimoniul Academiei Române, în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, a unui tezaur aparţinător moştenirii noastre culturale. Nu e un lucru simplu, n-a fost un lucru uşor de realizat, dar el s-a petrecut într-un fel natural, pentru că menirea acestei instituţii, între altele, este şi tezaurizarea valorilor culturii româneşti şi universale în limitele posibilului (...). Academia este mai bogată, dar mai bogată în spiritualitatea ei", a spus Pop, la o conferinţă de presă desfăşurată în Clubul Academicienilor.

 


El a accentuat că Academia este "foarte bogată" din punct de vedere spiritual, dar nu material şi a precizat că veniturile pe care le are acest for din donaţii sunt mici.

"Sunt mai mari cheltuielile pentru întreţinerea acestor donaţii, pe de-o parte, iar pe de altă parte ele nu sunt destinate unor scopuri lucrative, cum îşi închipuie anumite persoane, ci sunt destinate exclusiv tezaurului culturii româneşti, propăşirii culturii româneşti, sprijinirii valorilor intelectuale. Şi am avut un prilej, de această dată să achiziţionăm această zestre de care vă vorbeam şi care vine în chip firesc, de verificare a autenticităţii manuscriselor puse la dispoziţie de Casa de Licitaţie Historic", a arătat preşedintele Academiei.

 



Ioan-Aurel Pop a subliniat că achiziţia nu deschide un fond nou, ci îmbogăţeşte Fondul Mircea Eliade al Academiei Române.

"Nu stă în căderea mea să vă spun cât de importantă e moştenirea pe care a lăsat-o culturii româneşti Mircea Eliade. Nici nu e nevoie. Dar vreau să vă reamintesc că face parte totuşi din patrimoniul culturii universale. Dincolo de meandrele vieţii lui, care pot fi discutate, în aceste manuscrise se pot vedea iniţierile lui din tinereţe în cultura şi civilizaţia indică, de pildă, în cunoaştere tainelor civilizaţiei egiptene, în traducerea lui Giovani Papinni, de exemplu", a spus Pop.

Ioan-Aurel Pop a mai informat că fondurile necesare achiziţiei Eliade, cu suma de 63.840 de euro, în cadrul licitaţiei organizate online de Casa de Licitaţie Historic, în 7 aprilie, au venit de la Fundaţia Patrimoniu a Academiei.

 



Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise, Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române, şi-a exprimat speranţa ca şi alte documente Eliade să vină în patrimoniul Academiei.

"Ceea ce este important în contextul acestei achiziţii este faptul că Fondul Bibliotecii Academiei Române se completează astfel şi ceea ce în ani biblioteca a reuşit să achiziţioneze de la Mircea Handoca. (...) Acum, printr-o întâmplare fericită, am reuşit să completăm, cel puţin în parte, fondul Mircea Eliade. Am spus cel puţin în parte, pentru că am înţeles că există încă manuscrise Mircea Eliade depuse de fiul lui Mircea Handoca la Casa de Licitaţie Historic şi sperăm ca în viitor să putem achiziţiona şi celelalte manuscrise existente", a spus Gabriela Dumitrescu.

Directorul Casei de Licitaţie Historic, Cezar Florea, a anunţat că instituţia pe care o conduce "pregăteşte" la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor o licitaţie cu aceeaşi temă, cu piese "mult peste cele achiziţionate astăzi de Academia Română".

Florea a mai precizat că licitaţia prezentă s-a realizat "printr-o negociere directă".

 



Academia Română a anunţat săptămâna trecută că a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade, majoritatea aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe, începând cu anul 1922, când scriitorul avea doar 15 ani.

Printre lucrările cumpărate se află studiul "Umanismul indian", eseul "Misterele şi iniţierea orientală", traducerea lucrării "Ispitirea diavolului" de Giovanni Papini, eseul "De ce mai citim", caiete-manuscris precum "Din carnetul unui cercetaş" şi "Amintiri din retragere", "Încercări de scrisoare orientală", "Note şi articole", ""Memoriile unui soldat de plumb", precum şi schiţe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferinţe susţinute la Radio Bucureşti în perioada 1932 - 1938.

Totodată, au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta şi corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona, precum şi scrisori din partea lui Ionel Jianu, Alexandru Rosetti, Horia Stanca sau Petru Comarnescu.

 



Între piesele achiziţionate de Academie se mai află copia legalizată a Diplomei de Bacalaureat (1928) a lui Emil Cioran şi două lucrări de grafică, respectiv un desen original în carioca şi două schiţe în tuş realizate de Mircea Eliade.

În 2019, dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, susţinut de directorul institutului, dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, şi de prof. univ. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română "A. Philippide" - Filiala Iaşi a Academiei Române, semnala printr-o petiţie naţională, alături de alţi intelectuali, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România.

Manuscrisele, care au fost expuse în ziua conferinţei de presă la Clubul Academicienilor, vor fi donate Bibliotecii Academiei Române, pentru a completa Fondul Mircea Eliade de la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară şi a pune bazele constituirii unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziţia cercetătorilor operei sale. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, foto: (c) Sorin Lupşa / AGERPRES FOTO, imagine: Alfred Schupler, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-01-2025 11:45

ICR - două burse ''Ion Mincu'' pentru arhitecți în 2025; dosarele se pot depune până pe 14 februarie

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două burse ''Ion Mincu'' absolvenților de arhitectură. Candidații interesați pot să trimită dosarele până pe data de 14 februarie, ora 13,00, ora României, la adresa de e-mail [email protected]. Potrivit

Cultura - Media 18-01-2025 05:00

MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu

Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' este prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor

Cultura - Media 17-01-2025 13:11

Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generați

Cultura - Media 17-01-2025 12:31

''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo

Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Cultura - Media 16-01-2025 22:28

Ministrul Culturii - discuții cu sindicatele: E esențial să găsim soluții sustenabile; am cerut să se vină cu propuneri concrete

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru ''a putea construi împreună soluții viabile''. ''Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naț

Cultura - Media 16-01-2025 19:57

Matei Vișniec: Observ o incredibilă fascinație în fața răului, în fața puterii, dictatorilor, lipsei de libertate chiar

Scriitorul Matei Vișniec a afirmat, joi, în timpul dezbaterii 'Europa, Est - Vest: atât de aproape și atât de departe', susținută în Aula Magna 'Mihai Eminescu' a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o 'incredibilă fascinație în fața răulu

Cultura - Media 16-01-2025 19:39

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi

Cultura - Media 16-01-2025 19:38

Eminescu e îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, spune președintele Societății 'Mihai Eminescu'

Mihai Eminescu este îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Societății pentru Cultura Română 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu. El este convins că, dacă Eminescu nu ar fi contribuit atât de puternic la dezvoltarea limbii române, româ

Cultura - Media 16-01-2025 18:40

Ziua Culturii Naționale - sărbătorită în America de Nord printr-un spectacol inspirat de opera lui Marin Sorescu

Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Consulatul General al României în Vancouver, organizează un mini-turneu al spectacolului 'The Retreat', cu ocazia Zilei Culturii Naționale. O adaptare originală a cărții 'Viziunea vizuinii'

Cultura - Media 16-01-2025 16:59

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024 pentru 'o viață închinată muzicii', în cadrul unui eveniment desfășurat, săptămâna aceasta, la Ateneul Român din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Premiul 'Grigore Constantinescu' (pentru întreaga activitate) a fost ofer

Cultura - Media 16-01-2025 16:01

Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea - recital de muzică clasică la Istanbul, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Muzicienii români Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea au susținut, miercuri, recitalul de muzică clasică 'Biuterii muzicale' la Opera de Stat Süreyya din Istanbul, eveniment desfășurat în marja celebrării Zilei Culturii Naționale a României, informează ICR Istanbul într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Cultura - Media 16-01-2025 15:44

Sibiu: Președintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, manager al Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu, solicită un buget mai mare pentru Ministerul Culturii, de 1 % din produsul intern brut (PIB). 'Dorim ca Ziua Culturii să nu fie o manifestare festivistă, într-o zi anume și după aceea să uită

Cultura - Media 16-01-2025 13:39

Arad: Istoria monedelor românești, prezentată într-o expoziție în premieră la muzeu

Peste 100 de monede care au circulat pe teritoriul actual al țării în ultimele trei secole, între care primele românești (1867), sunt expuse în premieră la Complexul Muzeal Arad, începând de joi, piesele provenind din colecții private, ale membrilor Asociației Pronumismatica. Vernisajul expoziției 'Moned

Cultura - Media 16-01-2025 12:02

Ministerul Culturii: România - țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026

România este țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026, a anunțat Ministerul Culturii, joi, pe Facebook. 'Sărbătorirea Culturii Naționale merge mână în mână cu recunoașterea contribuției noastre la patrimoniul cultural universal. Suntem încântați să anunțăm