Bihor: Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, de la Oradea, unic în ţară, şi-a reînceput activitatea de Mărţişor

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, din Oradea, unic în România, şi-a reînceput activitatea, de Mărţişor, prin inaugurarea noului local al acestuia din Cetatea Oradea, restaurantul "Meridian Zero", numit astfel în amintirea celor 200 de ani când meridianul zero era la Oradea, între anii 1464 şi 1667, şi a primului observator astronomic din Europa ce s-a înfiinţat aici în secolul XV.
"Noi trebuie să trăim în prezent. Meridianul Zero şi Observatorul astronomic ne aduc în prezent în relaţia noastră cu Universul. Un echivalent ca şi identitate gastronomică este restaurantul Meridian Zero. Ne creăm, de fapt, o identitate prezentă, pe baza istoriei noastre pe care dorim să o punem în valoare, pentru ca tinerele generaţii să o cunoască, să o aprecieze şi să se mândrească cu ea. Oradea a fost, timp de două secole, locul primului meridian, aici s-a construit primul observator astronomic din Europa, iar Cetatea Oradea, monument istoric de importanţă internaţională, merită toată atenţia noastră să devină vie, prin obiective actuale de civilizaţie. Construită în formă de stea pentagonală, vrem ca locuitorii acestei cetăţi şi toţi cei care ne vor vizita să se poată considera, pe bună dreptate, cetăţeni stelari," a declarat luni, la inaugurare, pentru AGERPRES, iniţiatorul şi organizatorul centrului, conf. univ. Dorin Popa.
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO
El a vorbit despre existenţa în Cetatea Oradea a Astroclubului Meridian Zero, ce funcţionează din 2006, dar şi despre trei asteroizi numiţi unul în amintirea profesorului orădean Marin Bica, pasionat de astronomie, decedat de tânăr într-o excursie montană, un alt asteroid numit Salonta şi unul cu numele Transylvania.
"Am zis să avem şi Aleea asteroizilor, care iarăşi ne dau şi o identitate cosmică. Practic, este în discuţie realizarea unui parc astronomic, pentru că este important să vedem deasupra noastră, să ne raportăm la univers, ca fiinţe cosmice. Tot cultură înseamnă să te vezi cine eşti de fapt, unde te plasezi în lumea aceasta", a menţionat conferenţiarul.
O poveste interesantă a oricărei investiţii cuprinde partea materială şi partea spirituală. Potrivit organizatorului, investitorii parteneri au ajuns la concluzia că acest loc trebuie să fie o zonă de civilizaţie, de educaţie, de informaţie. Mai mult, nu va fi un centru de afaceri, ci un spaţiu în care oamenii să aibă la dispoziţie o zonă de relaxare, de a ieşi în oraş, în cetate şi de a se raporta la alte valori, mai exact de a reveni la sine, în esenţă. La esenţe creştine, la bucuria senzorială, la conştientizarea valorii a ceea ce mâncăm şi bem, suportul vital al corpului ce ne poartă prin viaţă.
Potrivit acestuia, identitatea evoluţiei civilizaţiei omului pe acest pământ porneşte de la trei elemente: pâinea, vinul şi untdelemnul. Pentru început, fiecare dintre cele trei va constitui tema câte unei seri dedicate, cu prezentare, degustări şi asocieri culinare.
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO
Apa, "un produs foarte complex", sublinia Popa, va fi o altă temă a unor prezentări speciale, de la apa de hidratare, de mineralizare la cea terapeutică şi cu coloizi de aur sau de argint, toate regăsite în România. Există chiar şi concursuri şi somelieri de apă.
"A bea un pahar de apă poate fi o poveste foarte frumoasă în relaţia cu tine şi cu gustul acelei ape. Este esenţială pentru fiziologie. Ştiţi că apa are memorie, că apa poate face bine, poate face rău, dacă intrăm în ezoteric", a afirmat Dorin Popa.
Vor fi puse în lumină produsele româneşti, de valoare, producătorii de vin din ţară, aşa cum va fi, de exemplu, vinul Fetească neagră, subiectul din acest an al Salonului vinurilor Millesime (din iunie) şi producătorul Corcova, din Mehedinţi, fosta moşie a familiei Bibescu. Se ştie că prinţul Antoine Bibescu a fost mentorul lui Marcel Proust, pe care l-a provocat să scrie romanul "În căutarea timpului pierdut", al cărui personaj principal a devenit chiar el.
"Gustul nostru este, de fapt, o poveste care se schimbă permanent. Ne naştem cu nişte gusturi primare, de a satisface nevoile fiziologice şi evoluăm, prin sofisticarea gustului, începem să ne bucurăm de anumite alimente şi băuturi. Toate astea se pot întâmpla într-un mod elegant, într-un restaurant, ca un spectacol. Asta presupune să ai ambientul cu o tematică şi meniul cu o tematică. La restaurant mergi să comunici, şi chiar nonverbal, comunicarea cu meniul şi cu creatorul acestuia, care nu mai este bucătar, ci chef, este vorba deja despre gastronomie," a precizat Dorin Popa.
Cei doi chefi care vor performa în localul Meridian Zero sunt Dan Pop şi Nagy Tamas, alături de managerul Răzvan Bungău. Cel care va susţine poveştile în fiecare seară de luni va fi conferenţiarul Dorin Popa, reputat oenolog şi cel care conduce de zece ani o altă iniţiativă unică în România, anume Centrul pentru cultura şi civilizaţia vinului, dar şi prima revistă de educaţie a consumatorului - Revista vinurilor sau Revista Millesime, prima revistă cu cursuri interioare din ţară.
Dotările de top ale localului în care îşi desfăşoară activitatea acest centru merg până la a folosi cărbunele potrivit pentru tipul de carne pregătit la grill, de la esenţe de lemn tare la cărbune din nuci de cocos, dar şi aparatură, cuptoare cu programare electronică.
Un aspect important va fi asocierea între meniu şi vin sau bere, "ca relaţia între trup şi suflet", preciza Popa, amintind că primul eveniment al centrului din anul 2019 a avut ca subiect berea artizanală din Oradea.
Centrul se numeşte "MensSano", o prescurtare de la expresia latină "Mens sana in corpore sano", pentru că va pune în valoare produsele cele mai sănătoase din judeţul Bihor şi din ţară. Sunt promovate, cu predilecţie, produsele ecologice, cum sunt dulceţurile eco create de cercetătoarea Simona Bişboacă, medaliată mondial, pâinea cu maia, uleiurile presate la rece din nuci, seminţe de dovleac, sâmburi de struguri etc., produsele din păstrăv afumat sau icrele proaspete din crescătoriile de munte, steak de nisetru şi morun, carne de bizon de la Salonta, carne de struţ, sucurile de cătină bio, vinurile din cramele bihorene de la Diosig şi Darabonţ. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.
Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată
Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori
Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis
Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din
Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești
Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing
VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu
Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și