logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Casa Darvas-La Roche din Oradea - primul Muzeu Art Nouveau din România, inaugurat

Image

O clădire de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas - La Roche, reabilitată integral, restaurată şi amenajată, a devenit de miercuri primul Muzeu Art Nouveau din România.

"Casa Darvas, emblematică pentru arhitectura Secession vienez, prezintă atitudinea Art Nouveau. Societatea în schimbare. Lumea care vine în Oradea şi vede palatele trebuie să îşi imagineze cum erau interioarele de epocă. Aici însă noi am păstrat, la etaj, aşa cum erau ele interioarele în palatele orădene. Comanditarii care locuiau în 1910 într-un astfel de palat aveau mobilierul pe care l-am pus noi în valoare; ne bucurăm că încă există", a declarat directorul Muzeului oraşului Oradea (MoO), Angela Lupşea.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situată în strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expoziţii permanente dedicate interioarelor orădene "La Belle Époque" - reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoraţii, documente), expoziţii temporare, una de la Muzeul parfumului din Bucureşti şi una dedicată artei vestimentare Art Nouveau (curator Iulia Gorneanu), proiecţii de tip video mapping în camera copilului, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă, teatru şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima oraşului şi un spaţiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

"Sunt extrem de fericită că s-a întâmplat în România aşa ceva. Că avem un muzeu dedicat Art Nouveau-ului. Este curentul meu favorit, pe care l-am ilustrat cu peste 500 de obiecte de vestimentaţie, accesorii şi bijuterii, din cât mai multe ţări. Toate sunt piese de colecţie, originale, din epocă", a declarat, pentru AGERPRES, Iulia Gorneanu.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Etajul întâi oferă vizitatorilor ocazia de a admira interiorul camerelor din această vilă aşa cum erau acestea locuite la început de secol XX: holul de intrare, dressingul, sufrageria, pentru primirea musafirilor la recepţii şi mese festive, salonul domnilor, salonul doamnelor, camera servitoarei, bucătăria, cămara, chiar şi baia. Accesul în dormitor, cu mobilier din lemn de paltin vopsit alb, moştenit de la ultimul proprietar, este restricţionat de un glasvand, însă se poate observa stilul plăcut al mobilei, cu multe ornamente, în linii curbe şi aurite, patinat în tonuri fine.

Casa oferă o serie de multe alte surprize de descoperit: de la butonii verzi-albaştri de ceramică de pe faţadă, la vitraliile camerelor, ale terasei, balconul străjuit de un personaj statuar ce cuprinde în braţe un vas ornamentat cu ceramică de forme stelare, feroneria casei, benzile de mozaic, fântâna din hol, mobilierul în stil neo-rococo, măştile de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată, specifică pentru stilul Secession vienez, clanţele uşilor, cremonele ferestrelor, pardoselile, pavimentul din bucătărie, soba de gătit cu plăci de faianţă şi plită de tuci şi multe altele.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, şi-a redeschis porţile după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului Oradea.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea contractului de execuţie a fost 5,7 milioane lei cu TVA, executantul lucrărilor de restaurare fiind S.C. Constructorul Sălard S.R.L.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Lucrările complexe au cuprins întreaga clădire, cu ieşire la două străzi, de la subsol, parter, curte, etaj, până în pod şi acoperiş. S-au efectuat toate lucrările necesare în exterior şi în interior, inclusiv alte activităţi privind dotarea cu mobilier, digitizarea spaţiului imobilului, activităţi de publicitate, de audit etc.

Pentru amenajarea muzeală, conducerea MoO a beneficiat de colaborarea cu specialiştii de la Muzeul Naţional Peleş, reprezentat miercuri, la inaugurare, de Macrina Oproiu.

La deschiderea Muzeului Art Nouveau au participat şi reprezentanţi ai Primăriei Oradea, prin viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, alături de alte oficialităţi, invitaţi şi constructori.

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Oraşul Oradea este inclus, din anul 2012, în reţeaua europeană Art Nouveau, alături de alte oraşe cu asemenea clădiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-02-2025 16:20

Expoziție foto dedicată creațiilor lui Brâncuși, la Palatul Parlamentului, în luna februarie

Expoziția 'Brâncuși universal - În preajma capodoperei', semnată de fotograful gorjean Ionel Scăunașu, poate fi vizitată în perioada 1 - 28 februarie, la Palatul Parlamentului. Expoziția este găzduită de Sala 'Constantin Brâncuși', iar intrarea e gratuită, cu respectarea condițiilor de acces, informează

Cultura - Media 01-02-2025 08:30

Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică

În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M

Cultura - Media 31-01-2025 20:16

Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană

Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac

Cultura - Media 31-01-2025 19:55

MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori

Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a

Cultura - Media 31-01-2025 18:44

Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul

Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră

Cultura - Media 31-01-2025 18:27

UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România

Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe

Cultura - Media 31-01-2025 15:16

O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe

O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.  

Cultura - Media 31-01-2025 10:55

Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform

Cultura - Media 31-01-2025 08:30

Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în

Cultura - Media 30-01-2025 20:13

Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc

Cultura - Media 30-01-2025 18:26

Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate

Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl

Cultura - Media 30-01-2025 18:04

Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.

Cultura - Media 30-01-2025 17:48

Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Cultura - Media 30-01-2025 15:01

Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta

Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.