logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Casa Darvas-La Roche din Oradea - primul Muzeu Art Nouveau din România, inaugurat

Image

O clădire de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas - La Roche, reabilitată integral, restaurată şi amenajată, a devenit de miercuri primul Muzeu Art Nouveau din România.

"Casa Darvas, emblematică pentru arhitectura Secession vienez, prezintă atitudinea Art Nouveau. Societatea în schimbare. Lumea care vine în Oradea şi vede palatele trebuie să îşi imagineze cum erau interioarele de epocă. Aici însă noi am păstrat, la etaj, aşa cum erau ele interioarele în palatele orădene. Comanditarii care locuiau în 1910 într-un astfel de palat aveau mobilierul pe care l-am pus noi în valoare; ne bucurăm că încă există", a declarat directorul Muzeului oraşului Oradea (MoO), Angela Lupşea.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situată în strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expoziţii permanente dedicate interioarelor orădene "La Belle Époque" - reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoraţii, documente), expoziţii temporare, una de la Muzeul parfumului din Bucureşti şi una dedicată artei vestimentare Art Nouveau (curator Iulia Gorneanu), proiecţii de tip video mapping în camera copilului, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă, teatru şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima oraşului şi un spaţiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

"Sunt extrem de fericită că s-a întâmplat în România aşa ceva. Că avem un muzeu dedicat Art Nouveau-ului. Este curentul meu favorit, pe care l-am ilustrat cu peste 500 de obiecte de vestimentaţie, accesorii şi bijuterii, din cât mai multe ţări. Toate sunt piese de colecţie, originale, din epocă", a declarat, pentru AGERPRES, Iulia Gorneanu.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Etajul întâi oferă vizitatorilor ocazia de a admira interiorul camerelor din această vilă aşa cum erau acestea locuite la început de secol XX: holul de intrare, dressingul, sufrageria, pentru primirea musafirilor la recepţii şi mese festive, salonul domnilor, salonul doamnelor, camera servitoarei, bucătăria, cămara, chiar şi baia. Accesul în dormitor, cu mobilier din lemn de paltin vopsit alb, moştenit de la ultimul proprietar, este restricţionat de un glasvand, însă se poate observa stilul plăcut al mobilei, cu multe ornamente, în linii curbe şi aurite, patinat în tonuri fine.

Casa oferă o serie de multe alte surprize de descoperit: de la butonii verzi-albaştri de ceramică de pe faţadă, la vitraliile camerelor, ale terasei, balconul străjuit de un personaj statuar ce cuprinde în braţe un vas ornamentat cu ceramică de forme stelare, feroneria casei, benzile de mozaic, fântâna din hol, mobilierul în stil neo-rococo, măştile de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată, specifică pentru stilul Secession vienez, clanţele uşilor, cremonele ferestrelor, pardoselile, pavimentul din bucătărie, soba de gătit cu plăci de faianţă şi plită de tuci şi multe altele.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, şi-a redeschis porţile după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului Oradea.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea contractului de execuţie a fost 5,7 milioane lei cu TVA, executantul lucrărilor de restaurare fiind S.C. Constructorul Sălard S.R.L.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Lucrările complexe au cuprins întreaga clădire, cu ieşire la două străzi, de la subsol, parter, curte, etaj, până în pod şi acoperiş. S-au efectuat toate lucrările necesare în exterior şi în interior, inclusiv alte activităţi privind dotarea cu mobilier, digitizarea spaţiului imobilului, activităţi de publicitate, de audit etc.

Pentru amenajarea muzeală, conducerea MoO a beneficiat de colaborarea cu specialiştii de la Muzeul Naţional Peleş, reprezentat miercuri, la inaugurare, de Macrina Oproiu.

La deschiderea Muzeului Art Nouveau au participat şi reprezentanţi ai Primăriei Oradea, prin viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, alături de alte oficialităţi, invitaţi şi constructori.

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES


 

Oraşul Oradea este inclus, din anul 2012, în reţeaua europeană Art Nouveau, alături de alte oraşe cu asemenea clădiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Cultura - Media 17-04-2025 08:53

Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural

Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp

Cultura - Media 17-04-2025 08:33

Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București

Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C