Comunicat de presă - Senat
Participarea delegației Senatului la Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)
În zilele de 26 și 27 mai 2025 a avut loc, la Chania, Grecia, reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La reuniune au participat, în calitate de membri ai Delegației române la APCE, senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și Elena-Simona Spătaru, membri ai acestei comisii.
În deschidere, au luat cuvântul din partea țării gazdă președintele Parlamentului Republicii Elene, Nikitas Kaklamanis, și ministrul afacerilor externe, George Gerapetritis. Au avut de asemenea intervenții, președintele Adunării Parlamentare, Theodoros Rousopoulos (Grecia, PPE/CD) și președinta Delegației elene la APCE, Dora Bakoyannis (Grecia, PPE/CD).
Lucrările au inclus examinări ale proiectelor de raport înscrise pe ordinea de zi, precum și dezbateri/audieri, pe următoarele teme: Susținerea negocierilor politice pentru realizarea schimbului de prizonieri de război și pentru eliberarea acestora; Partidele politice și democrația; Consecințele politice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei; Consolidarea libertății de exprimare - un imperativ al întăririi și dezvoltării societăților democratice; Alegeri în perioade de criză; Situația în Orientul Mijlociu; Consolidarea cooperării dintre Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Congresul SUA.
În prima zi a reuniunii, senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în dezbaterile privind Consecințele politice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, raportor Piero Fassino (Italia, SOC), în cadrul căreia a adus în atenția raportorului intențiile declarate ale Federației Ruse, exprimate recent de membri ai Dumei de Stat, de a pune în discuție legalitatea disoluției URSS și a propus reafirmarea în cadrul acestui raport, a elementelor de drept internațional care constituie fundamentul arhitecturii europene actuale, făcând apel la respectarea tratatelor internaționale asumate în contexte istorice majore, pentru asigurarea securității și stabilității Europei. Propunerea a fost întărită de membrii comisiei prezenți la dezbateri.
De asemenea, senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul cu prilejul examinării documentului premergător (memorandumul introductiv) al raportului privind gestionarea alegerilor în perioade de criză, raportor, Damien Cottier (Elveția, ALDE). Astfel, senatorul român a arătat că asigurarea independenței sistemului de justiție reprezintă o condiție esențială unei societăți democratice și a gestionării situațiilor de criză, inclusiv în ceea ce privește buna desfășurare a proceselor electorale, în contextul noilor provocări generate de utilizarea inteligenței artificiale și a rețelelor sociale.
Pentru ca acest lucru să se poată desfășura în bune condiții, sunt necesare instrumente juridice adecvate, iar adoptarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială și drepturile omului, democrația și statul de drept, care a constituit un pas important în acest sens, trebuie să fie urmată de implementarea unor mecanisme clare prin care să se poată asigura respectarea prevederilor acestui tratat internațional.
Senatorul Corlățean a exprimat regretul pentru faptul că amendamentele propuse de Adunarea parlamentară conform opiniei statutare adoptate în plenul acesteia, respectiv amendamentul Comisiei juridice referitor la necesitatea prezervării integrității proceselor electorale, nu au fost luate în considerare de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei. În acest context, senatorul român a menționat oportunitatea introducerii de noi amendamente la textul Convenției-cadru, în acord cu ultimele evoluții și provocări în materie de inteligență artificială.
În cea de-a doua zi a dezbaterilor, senatorul Titus Corlățean a prezentat membrilor comisiei o scurtă informare privind participarea sa, în calitate de reprezentant al Adunării Parlamentare, la Cea de-a 82-a reuniune a Consiliului pentru Alegeri Democratice (Veneția, 13 martie 2025).
Alte subiecte incluse pe agenda reuniunii au vizat activitatea comisiei, examinarea răspunsurilor Comitetului de Miniștri la recomandările Adunării, alte informări privind participarea la reuniuni etc.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].