logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Gheorghiu: De Ziua Naţională Brâncuşi, cinstim memoria părintelui sculpturii moderne prin mai multe premiere

Imagine din galeria Agerpres

Mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera lui Constantin Brâncuşi vor fi organizate în premieră, pe 19 februarie, la Bucureşti şi Târgu Jiu, a anunţat, joi, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

"Anul acesta se împlinesc 144 de ani de la naşterea artistului, ocazie cu care vom cinsti memoria părintelui sculpturii moderne prin mai multe premiere. În Bucureşti, în curtea Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), va avea loc un spectacol de proiecţii în cadrul căruia vor putea fi vizionate holograma sculptorului şi lucrări consacrate. Totodată, Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit pe tot parcursul zilei de 19 februarie şi organizează vizite ghidate în Sala Brâncuşi în care se regăsesc cele mai mai multe opere păstrate în România", a precizat Gheorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă, la MNAR.

Potrivit ministrului Culturii, holograma 3D, de şapte metri înălţime, prezentată la MNAR de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 2020, a costat aproximativ 40.000 de euro, banii provenind din sponsorizări.

 

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO 


Cu acelaşi prilej, la Târgu Jiu, se va inaugura Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", la casa Barbu Gănescu, în care marele sculptor a locuit în perioada efectuării lucrărilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor - Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

"Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus. Aşa cum spune Brâncuşi, 'lucrurile nu sunt greu de făcut, greu este să te pui în starea de a le face'. Astfel, am reuşit, într-un timp foarte scurt, să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viaţa şi opera marelui artist, chiar în nou-înfiinţatul Muzeu Naţional 'Constantin Brâncuşi'", a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ambasadorul evenimentului, Irina Rimes, s-a declarat "foarte bucuroasă" să se alăture acestui proiect.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO 


"Nu ştiu dacă sunt neapărat cea mai bună alegere, dar ştiu un lucru sigur şi anume că noi, românii, avem o cultură cu care putem să ne mândrim, pentru că ceea ce avem noi este ceva ce se cam pierde în vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de către nişte personalităţi, genii, despre care se vorbeşte de secole, printre care şi Constantin Brâncuşi. Toate aceste mari personalităţi au crescut cu nişte valori cu care creştem şi noi. Îmi place să vorbesc despre aceste valori, pentru că sunt ale noastre şi nu prea întâlnesc lucruri când mă duc pe-afară", a spus ea.

Irina Rimes a mărturisit că, de Crăciun, când merge acasă în Republica Moldova, cântă colinde. "Este de datoria noastră, şi a celor mici şi a celor mari, să păstrăm cultura şi s-o ducem din suflet în suflet, din generaţie în generaţie, pentru că, dacă nu vom face asta, noi vom pierde cel mai de preţ lucru al poporului român", a subliniat ea.

"Ne adunăm cu toţii în casa părintească, ne strângem cu fraţii mei, după care mergem să colindăm pe la fiecare pe-acasă. Şi cântăm colinde vechi, colinde noi, colinde despre Iisus, despre păstori. Cântăm cântece, ca la o şezătoare, cântece despre dor, despre dragoste, despre mamă, despre ţară. Sunt cântece care ne aduc aminte cine suntem şi de unde venim. Dorul nu are traducere mot a mot în altă limbă, dorul este doar al nostru. Şi dorul nu ni-l poate lua nimeni. Dacă ne pot lua, nu ştiu, Roşia Montană, petrolul, aurul bogăţiile terestre, lemnul, pădurile, dacă ne pot lua astea, atunci cultura nu ne-o pot lua. Cultura e ceva ce este al nostru şi nu şi-l vor putea atribui niciodată", a spus Irina Rimes.

Criticul literar Alexandru Ştefănescu, consilier personal al ministrului Culturii, a mărturisit că Brâncuşi înseamnă foarte mult pentru el pentru curajul pe care marele artist l-a avut de a înnoi arta.

"Pentru mine înseamnă foarte mult Constantin Brâncuşi, deşi nu sunt specialist în artă plastică, dar din curiozitatea mea faţă de cultură, în general, nu din snobism, nu fiindcă toată lumea îl admiră, ci pentru că apreciez foarte mult curajul de a fi schimbat modul de exprimare în sculptură", a explicat Ştefănescu.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Potrivit directorului interimar al MNAR, Liviu Constantinescu, "Brâncuşi, a cărui valoare universală nu mai este nevoie s-o subliniem, reprezintă vectorul prin care se poate trezi interesul publicului".

El a menţionat că MNAR este păstrătorul celui mai mare număr de lucrări Brâncuşi din România, alături de Muzeul din Craiova. "La noi sunt 13 sculpturi aparţinând lui Brâncuşi, un desen pe care l-am pus în valoare de curând şi, de asemenea, un caiet de schiţe care are mai mult o valoare documentară", a precizat Constantinescu.

MNAR va oferi acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie şi va organiza trei tururi ghidate în Sala Brâncuşi din Galeria Naţională, la orele 14,00, 16,00 şi 19,30.

Începând cu lucrarea "Cap de copil", prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, şi terminând cu "Prometeu", operele lui Brâncuşi de la MNAR ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecţia include şi două machete - Scaun din piatră şi Pilonul Porţii Sărutului - pentru ansamblul monumental de la Târgu Jiu, precum şi o rară operă grafică - un schematic şi elegant nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei" în cadrul Festivalului Europalia de la Bruxelles, a cărui ediţie din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creaţia brâncuşiană. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriel Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Culte 08-04-2025 11:34

Crucea pe turla mare a Catedralei Naționale este montată marți; ea cântărește șapte tone

Crucea de pe turla mare a Catedralei Naționale, înaltă de șapte metri și care cântărește șapte tone, a fost montată marți. Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Aceasta este denumită și Turla Pantocrator, pentru că, în toat

Cultura - Media 08-04-2025 10:43

Nou program de finanțare al ICR pentru promovarea literaturii române în străinătate

Un nou program de finanțare pentru promovarea literaturii române în străinătate, ''Romanian Books for Children'', dedicat exclusiv editurilor străine interesate să publice în traducere cărți pentru copii și tineret scrise de autori în limba română, a fost lansat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al

Culte 08-04-2025 10:30

Buzău: Mii de credincioși sunt așteptați sâmbătă la procesiunea de Florii

Mii de credincioși ortodocși sunt așteptați sâmbătă, începând cu ora 17:00, la procesiunea organizată în contextul sărbătorii de Florii, de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, eveniment care se va desfășura în municipiul Buzău. În ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Arhiepiscopia Buzăului

Cultura - Media 08-04-2025 10:19

Seria de concerte ''COOLsound on Tour'' prezentată la Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka, în perioada 13 aprilie - 11 mai

Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka va găzdui, în perioada 13 aprilie - 11 mai, seria de concerte ''COOLsound on Tour'', un proiect care pune în valoare tinerii muzicieni români și care deschide seria evenimentelor culturale care vor avea loc la Pavilionul României și pe scene speciale din Expo, ca reprezentare a Ro

Culte 08-04-2025 08:43

Buzău: BRGV numește un busuioc special ''Miron'', cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău a trimis spre omologare un soi de busuioc special, care buchetează natural, denumit ''Miron'', după numele lui Miron Cristea, primul patriarh al creștinismului ortodox românesc, în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodo

Cultura - Media 08-04-2025 05:18

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 07-04-2025 20:22

Oratoriul 'Matthauspassion' - joi și vineri, pe scena Ateneului Român

Oratoriul 'Matthauspassion' ('Patimile după Matei') de Johann Sebastian Bach revine, în această săptămână, pe scena Ateneului Român, după o absență de 16 ani, anunță Filarmonica ''George Enescu''. Potrivit unui comunicat, transmis, luni, AGERPRES, în așteptarea Sărbătorii Pascale, Filarmonica '

Cultura - Media 07-04-2025 18:15

Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'

Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '

Cultura - Media 07-04-2025 17:20

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți

Cultura - Media 07-04-2025 17:14

Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați

Cultura - Media 07-04-2025 12:30

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul

Cultura - Media 07-04-2025 09:04

Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești

Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo

Cultura - Media 07-04-2025 08:47

Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprili

Cultura - Media 07-04-2025 08:40

Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&

Cultura - Media 07-04-2025 06:00

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me