Harghita: O colecţie de cămăşi tradiţionale femeieşti, reproduse manual, prezentată la Miercurea Ciuc de Ziua Culturii Naţionale
O colecţie de cămăşi tradiţionale femeieşti, majoritatea replici ale unor ii expuse în muzee din ţară sau străinătate, a fost prezentată miercuri, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES
Expoziţia AIDOMA este realizată de Asociaţia Culturală "Semne cusute" şi aduce în atenţia publicului o colecţie cu reconstituiri ale unor cămăşi femeieşti reprezentând ia tradiţională, din diferite zone etnografice ale ţării.
Unele dintre cămăşile care au reprezentat sursa de inspiraţie pentru membrele asociaţiei menţionate, care le-au reprodus manual, sunt expuse la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, fac parte din colecţii personale sau chiar au fost găsite în pieţe de vechituri, cum ar fi o ie găsită în Ucraina.
De asemenea, printre cămăşile reproduse se numără şi una purtată de Elisabeta Rizea, eroină a rezistenţei anticomuniste din munţii Făgăraş, precum şi o cămaşă care a aparţinut principesei Ileana.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES
Muzeograful Ana Dobreanu, de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, secţie a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, a spus, cu ocazia deschiderii oficiale, această expoziţie este una de "bogăţie şi frumuseţe" şi reprezintă "rodul muncii unor oameni cu dărurire, pasionaţi de frumos, pasionaţi de cultura populară, mânaţi de dorinţa de a aduce în faţa generaţiei actuale arta confecţionării acestor frumoase piese ale portului nostru tradiţional".
La rândul său, Maria Dumitru, membră a Asociaţiei Semne Cusute, a precizat că proiectul AIDOMA s-a născut din dorinţa de a aduce acasă cămăşile româneşti expuse în marile muzee ale lumii, iar mesajul transmis este unul de suflet, întrucât, înainte să îmbrace trupul, cămaşa îmbracă sufletul.
"Această expoziţie dorim să fie un mesaj al sufletului, deoarece înainte să îmbrace trupul, cămaşa îmbracă sufletul, conturează valori spirituale şi estetice, exprimând sensibilitatea, simţul artistic, rafinamentul, discreţia, armonia şi, nu în ultimul rând, nevoia de frumos pe care femeia simplă a resimţit-o întotdeauna. Personal, pentru mine cămaşa este un altfel de poezie, transpusă pe pânză, cu ajutorul semnelor străvechi. Lucrând aceste cămăşi, am descoperit cu bucurie, cu uimire, de fiecare dată, aceste valori care, de fapt, creionează profilul spiritual al femeii, al străbunelor noastre, pe care ne dorim să le transmitem mai departe", a afirmat Maria Dumitru.
Prezent la eveniment, Dorel Marc, cercetătorul ştiinţific la secţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Judeţean Mureş, a punctat faptul că expoziţia reprezintă "o sinteză, o deplinătate a culturii noastre", întrucât cămaşa tradiţională "este o sinteză a unor elemente identitare".
El a subliniat faptul că nu este întâmplător faptul că ia românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, arătând că este important să se facă transferul de la modă la recunoaşterea cămăşii ca marcă identitară.
Dorel Marc a apreciat colaborarea cu membrele Asociaţiei Semne Cusute şi efortul acestora de a coase manual cămăşile expuse, efort despre care a spus că este unul de recuperare a elementelor identitare româneşti.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES
"E bine că s-a potrivit (vernisarea expoziţiei n.red.) cu Ziua Culturii Naţionale şi mă bucur că se face această recuperare a identităţii noastre culturale româneşti, într-un spaţiu, aici, la Miercurea Ciuc, unde suntem puţini români. (...) Mă bucur că aceste cămăşi vin cu o altfel de poezie, de ziua lui Eminescu şi ne încântă nu numai privirea, ci şi sufletele", a spus cercetătorul Dorel Marc.
Acesta a mai arătat că fetele şi femeile care poartă cămaşa tradiţională trebuie să conştintizeze că aceasta nu este doar o piesă vestimentară, ci reprezintă o marcă identitară culturală.
"Mesajul nostru ar fi acesta, ca doamnele, fetele tinere să îndrăgească cămaşa, să nu o vadă numai ca o piesă extraordinară de modă, să depăşească valenţa aceasta estetică, artistică şi să conştientizeze că este o marcă identitară culturală şi că ne înnobilează purtând-o, după ce am cusut-o cu propriile noastre mâini. La propriu, nu la figurat, expoziţia înnobilează prin faptul că şi principesele Ileana şi Margareta, ca şi Regina Maria au purtat cămăşile tradiţionale româneşti şi sunt câteva replici după cămăşile purtate de ele, aşa cum este şi o replică după cămaşa Elizabetei Rizea, o ţărancă, doamnă a mişcării de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş", a spus Marc Dorel.
Vorbind despre contribuţia pe care Casa Regală a avut-o la valorizarea culturii tradiţionale, cercetătorul a reamintit faptul că o ţărancă din Valea Topliţei, Uca Pădurencei, "care cosea într-un stil extraordinar", i-a cusut Reginei Maria cămăşi din zona Mureşului Superior, fiind dusă la Bucureşti special pentru acest lucru de viitorul patriarh al României, Miron Cristea.
"Este fascinant să mergi pe urmele acestor femei şi să vezi cum pot înnobila prin ac, prin aţă, prin mărgele, prin încărcarea cu această lumină şi suflet a unui veşmânt. Pentru că portul popular nu este o simplă îmbrăcăminte, nu este un simplu veşmânt, este cel care ne identifică făcând parte dintr-un popor, dintr-o naţiune şi el, practic, ne situează, purtându-l, făcând această punte între generaţii. Şi acesta este şi rostul nostru, al muzeelor, al colecţionarilor, al celor pasionaţi de patrimoniul cultural identitar, să putem să transmitem cât mai multe din aceste verigi care formează unitatea culturii noastre naţionale", a conchis Dorel Marc.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES
Cămăşile expuse la Miercurea Ciuc reprezintă o sursă de inspiraţie şi pentru membrele grupului "Şezătoare la Miercuirea Ciuc", care de câţiva ani încearcă să transmită comunităţii româneşti din zonă, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
"Expoziţia de ii şi cămăşi populare, pe care o avem la Miercurea Ciuc, este o legătură, o punte peste ani, e emoţie, e trăire, este spirit românesc şi, pentru noi, fetele de la 'Şezătoare la Miercurea Ciuc', reprezintă o minunată şi inestimabilă sursă de inspiraţie. Sper că în timp vom reuşi să coasem şi noi replici ale unor cămăşi tradiţionale, fiecare din zona din care provine", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandra Ţifrea, coordonatoarea Grupului "Şezătoare la Miercurea Ciuc".
Expoziţia de la Miercurea Ciuc va putea fi vizitată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior până în data de 15 mai 2020. AGERPRES / (A - AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Culturii Naționale/Giurgiu: 'Dor de Eminescu', la Biblioteca județeană
Elevi, cadre didactice și iubitori de cultură din județul Giurgiu au participat în perioada 13-15 ianuarie la o serie de evenimente artistice pentru a marca Ziua Culturii Naționale. 'La Giurgiu, de Ziua Culturii Naționale, au fost organizate o serie de evenimente dedicate marelui poet Mihai Eminescu pentru a celebra moștenirea literară a poetului nep
Ziua Culturii Naționale/ Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan': Eminescu trebuie demitizat, citit și recitit
Directorul Muzeului memorial 'Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, a afirmat miercuri, la ceremonia dedicată Zilei Culturii Naționale, că 'omul deplin al culturii românești', Mihai Eminescu, trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie c
MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu
Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' va fi prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al
Daniel David: Să ducem din nou lumina cunoașterii în zone în care au început să reapară întunericul și obscurantismul
Ministrul Educației, Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, a îndemnat, miercuri, la reasumarea de către oamenii de știință și de cultură a unui 'iluminism modern', în condițiile în care, în anumite zone, 'au început să reapară întunericul și obscurantismul', afirmație făcută la sesiunea dedica
Ziua Culturii Naționale/ Primarul din Baia Mare: Eminescu, sursă permanentă de inspirație în cultura română
Viitorul poate fi cuprins în incertitudini, însă reîntoarcerea la moștenirea culturală a poetului Mihai Eminescu reprezintă o sursă de permanentă inspirație, a spus, miercuri, primarul municipiului Baia Mare, prezent la Ziua Culturii Naționale, eveniment găzduit de Liceul de Artă din oraș. 'Marcăm astăzi Ziua Culturii Naț
VIDEO Ziua Culturii Naționale/ Emil Boc a recitat din Mihai Eminescu
Ziua Culturii Naționale și omagierea lui Mihai Eminescu au fost marcate, miercuri, în fața statuii poetului de lângă Teatrul Național Cluj, unde au fost depuse jerbe de flori și au fost recitate poezii din creația sa, printre recitatori numărându-se inclusiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Ziua Culturii Naționale/ Un artist din Valea Jiului a realizat, pe zăpadă, un portret al lui Mihai Eminescu
Un artist plastic din Valea Jiului a realizat, folosindu-se de urma pașilor săi, un portret pe zăpadă al poetului Mihai Eminescu, în semn de omagiu față de opera acestuia. Artistul Paul Șerban a lucrat vreme de trei zile la această lucrare, în stilul 'Land Art', ce este amplasată pe un deal din spatele casei sale din orașul
Ziua Culturii Naționale/ Intotero: Prilej de recunoștință pentru cei ce duc mai departe tezaurul spiritual
Ziua Culturii Naționale este un prilej de recunoștință pentru cei care duc mai departe tezaurul nostru spiritual - artiști, scriitori, muzicieni, cercetători și profesori, a declarat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Ei sunt cei care mențin viu dialogul dintre trecut și viitor, îmbogățind și diversificând contin
''Serată Eminesciană'', de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Centrală Universitară ''Carol I''
O 'Serată Eminesciană' dedicată Zilei Culturii Naționale este organizată, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, va avea l
Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist
Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române
Ziua Culturii Naționale/Constanța: Vernisajul expoziției Proiectul Cultural 'LOTCA', la Muzeul de Artă
Vernisajul expoziției Proiectul Cultural 'LOTCA', în care arta își va găsi expresie în muzică, imagine și sunet, se va desfășura miercuri după-amiază, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul de Artă Constanța, au informat reprezentanții instituției. Vernisajul va avea loc de la ora 15,00, eveniment ce va fi deschis de p
Ziua Culturii Naționale/ Satu Mare: Depuneri de coroane la bustul lui Mihai Eminescu
Autoritățile din județul Satu Mare, alături de oameni de cultură și oameni politici, au depus, miercuri, jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din fața liceului care îi poartă numele. Foto: Gil Piet
Ziua Culturii Naționale/Buzău: Bosonul ''Eminescu'', premoniția poetului național înaintea bosonului Higgs, ''particula lui Dumnezeu''
Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu și conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală, denumită 'particula lui Dumnezeu' pentru a evidenția semnificația sa în structura universului, poetul național având o 'premoniție' literară înainte de descoperirea din domeniul fizicii, î
Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală
Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.
Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR
Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu