logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Adrian Ordean anunţă decesul lui Leo Iorga, fost solist al trupei Compact

Imagine din galeria Agerpres

Chitaristul şi compozitorul Adrian Ordean a anunţat decesul lui Leo Iorga, fost solist al trupei Compact.

"Acum cinci minute, colegul meu de trupă Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună... Dumnezeu să-l ierte. Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna", a scris Ordean, pe Facebook.

 



Solistul rock Leo Iorga, fost membru al trupelor Cargo, Compact, Schimbul 3, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, s-a născut la 2 decembrie 1964, la Arad. A început să cânte la 14 ani ca toboşar (1978), în trupa liceului "Ioan Slavici" (1980-1982). A cântat în trupa Hidro Grup 8 ca toboşar şi vocal, conform biografiei de pe pagina de facebook a artistului, https://www.facebook.com/LeoIorga/.

Până în 1985, a colaborat cu grupul Pacific, apoi s-a alăturat trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). În 1988, a cântat solist vocal la grupul Cargo, lansând hiturile "Brigadierii", "Povestiri din gară", "Erata".

Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost lead vocal al grupului Compact, în componenţa Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia şi Leluţ Vasilescu, formaţie catalogată de Florian Pittiş şi mulţi alţii drept "formula de aur a Compact-ului".

 


A lansat hituri ca: "Singur în noapte", "Mă voi întoarce", "Să te gândeşti la mine", "Toamnă în sufletul meu", "Trenul pierdut", "Ploaia", "Cine eşti tu, oare?", ''Cine-i vinovat?'', ''Te visez mereu''.

Cu Leo Iorga vocal, trupa Compact a cântat la Festivalul "Mitt Ein Ander" de la Berlin, în 1989 şi a efectuat trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990, a participat la turneul "British Rock for Romania", alături de trupele Crazy Head, Jesus Jones, Skin Games.

În 1991, Compact cu Leo Iorga a cântat în recital la Festivalul Mamaia, când a fost lansat albumul ''Cine eşti tu, oare?'', o colecţie de hituri din care mai amintim ''Te visez mereu'' sau ''Omul negru''.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / Arhiva istorică AGERPRES


În acelaşi an a venit în Compact şi chitaristul Emil Laghia. În 1992, a participat la festivalul "Rock '92", alături de două nume celebre ale rockului mondial: Uriah Heep şi Ian Gillan Band, iar în 1993 a susţinut două concerte (Braşov şi Sofia) alături de legendara trupă Nazareth.

În 1994, a participat la Skip Rock Festival, alături de celebrul grup Jethro Tull, iar în 1993, 1994 şi 1995 - la mega-turneul Marlboro Music, alături de Holograf, Iris, Direcţia 5. În aceeaşi perioadă a fost lansat albumul ''Mă voi întoarce''. În 1995 a apărut albumul ''Compact '88 - '95''.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES


Din 1997 până în anul 2001 a cântat în Schimbul 3, alături de Adrian Ordean, George Pătrănoiu, Mario Ţiclea, Bobiţă Stoica, Anca Neacşu, Irina Nicolae, Paul "Pampon" Neacşu, Cătălin "Bibanu" Dâlvărea, Andi Savastre.

Din 2003 până în octombrie 2012 a cântat acompaniat de grupul Pacifica, alcătuit din Teo Boar - chitară, Cristi Iorga (fratele lui Leo) - tobe, Vlady Cnejevici - clape, Marian ''Lacke'' Mihăilescu - bass.

 


Foto: (c) IOAN WEISL / AGERPRES FOTO


În 2009 a deschis Festivalul ''Cerbul de Aur'' de la Braşov cu hitul ''Singur în noapte''.

Anul 2011 a fost extrem de dificil pentru Leo Iorga, fiind diagnosticat cu cancer şi supus unei intervenţii chirurgicale, din cauza unei tumori la plămân. Artistul a reuşit să depăşească momentele de după operaţie şi la câteva luni a revenit pe scenă. A lansat cu Pacifica albumul ''După ani şi ani'', în martie 2012. Alături de Pacifica, la Cluj, a cântat la ''Grand Arena Opening'', în deschiderea celor de la Scorpions.

În octombrie 2012 a fondat, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean. Din trupă au mai făcut parte: Adrian Ordean (chitară), Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco ''Polymoog'' (clape) şi Marian ''Lacke'' Mihăilescu (bass). În decembrie 2012, trupa şi-a schimbat numele în PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În februarie 2013, Dan Stesco ''Polymoog'' a părăsit trupa, iar în ianuarie 2014, Cristi Iorga a plecat în Germania şi a fost înlocuit la tobe de Cătălin "Bibanu" Dâlvărea.

 


Foto: (c) MARINA BADULESCU / AGERPRES FOTO


La începutul anului 2014 a apărut albumul ''Numărul unu'' al trupei PACT by Leo Iorga &Adi Ordean, care conţinea şi piese mai vechi, reorchestrate (''Mă voi întoarce'', '' Să te gândeşti la mine'', ''Singur în noapte''), dar şi piese noi - ''Ploaia care cade'', ''Cheamă un înger'', ''Străzile pustii'', ''Mereu te voi iubi'', ''Fiecare zi'', ''Fata care-mi place''.

Cancerul a recidivat, apărând, pe rând, metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior, Leo fiind supus multor intervenţii chirurgicale, unele minim invazive, altele clasice.

 


Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO


Din 2017, s-a reunit Compact B în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, avându-l invitat pe Leo Iorga ca solist vocal. În paralel, cântă cu formaţia Pacifica (Teo Boar şi Vlady Cnejevici).

În 2019 a suferit două intervenţii de tip cyberknife la o clinică din Hamburg, iar în Bucureşti a fost supus unei intervenţii chirurgicale la picior.

 


Leo Iorga a fost căsătorit cu Paula, având împreună doi copii - Edy (30 de ani) şi Paul (23 de ani), ambii moştenind talentul muzical al tatălui. AGERPRES/ (AS - autor: Irinela Vişan, Marina Bădulescu; editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Dan Bittman: Leo Iorga avea o voinţă uriaşă; Oamenii îl iubeau necondiţionat, pentru felul lui de a fi

 

Solistul Leo Iorga s-a stins din viaţă la vârsta de 54 de ani (fişă biografică)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing