logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureş: Piatra atârnată la gâtul celor puşi la stâlpul infamiei, piesă unică, păstrată la Sighişoara

Image

Camera de Tortură din Cetatea Medievală a Sighişoarei, devenită între timp un obiectiv turistic extrem de vizitat, înfiinţată ca închisoare militară după marele incendiu care a mistuit oraşul în anul 1676, adăposteşte o piesă unică în ţară, o piatră de şase kilograme, care era atârnată la gâtul celor puşi la stâlpul infamiei.

"De existenţa Camerei de Tortură se leagă un eveniment nefericit, este vorba de marele incendiu din 30 aprilie 1676, când 80% din oraş arde, inclusiv Turnul cu Ceas. După un an turnul este restaurat şi cu acea ocazie unul dintre gangurile de acces pe sub turn este zidit şi în acest spaţiu se va înfiinţa o închisoare militară. Ea a funcţionat pe parcursul secolului al XVIII-lea drept cameră de tortură, cu diferite obiecte de tortură. Perioada comunistă a dus la închiderea ei şi a fost redeschisă publicului în 1998. (...) La camera de tortură, aflată sub Turnul cu Ceas, s-a păstrat o piatră de şase kilograme, unică, ce era legată de gâtul celui care era condamnat să stea la stâlpul infamiei din Piaţa Cetăţii. Piatra are şi o inscripţie în limba germană, a cărei traducere ar fi 'Trăieşte creştineşte, fereşte-te de cele rele şi astfel piatra nu-ţi va mai atârna de gât'. La stâlpul infamiei erau legaţi cei care comiteau furturi mici şi erau supuşi oprobriului public", a declarat directorul Muzeului de Istorie a Sighişoarei, Nicolae Teşculă.

 Foto: (c) Dorina Matis / AGERPRES


 

Tot în Camera de Tortură, pe grinda unui geam, sunt păstrate câteva scrijelituri ale foştilor condamnaţi, o inscripţie fiind 'Morgen werde ich ...' adică 'Mâine voi fi...', precum şi instrumente de tortură, alături de replici ale Constitutio Criminalis Thereziana din 1768-1769, ultimul cod penal care permitea tortura în timpul anchetei.

"În Camera de Tortură, care este doar o încăpere, mai sunt câteva cătuşe. Este foarte interesant că în acea perioadă cătuşele erau folosite pentru o mână şi pentru un picior, nu cătuşe pentru mâini sau cătuşe pentru picioare. Mai avem un jug de lemn pentru transportarea condamnaţilor către judecare şi către supliciu şi, de asemenea, câteva replici după codul penal al împărătesei Maria Tereza, Constitutio Criminalis Thereziana din 1768-1769. Este ultimul cod penal din această zonă care permite, în cadrul procedurii de anchetă, utilizarea torturii. Este într-adevăr un manual cumplit de tortură, pentru că este standardizat. Sunt proceduri pentru torturi, o scară pe care era întins condamnatul şi ars sub braţ, o roată pe care condamnatul era ridicat şi apoi lăsat jos, plus diverse proceduri de supliciu. Noi, la Camera de Tortură, avem o replică după această scară şi această roată", a spus Nicolae Teşculă.

Printre descrierile din Camera de Tortură aflăm metodele practicate, potrivit acelui cod penal, cum ar fi zdrobirea degetelor şi a piciorului, aşa-numita cizmă spaniolă, precum şi procedurile de legare a mâinilor, majoritatea acestor proceduri descrise în document fiind aplicate şi capilor Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Foto: (c) Dorina Matis / AGERPRES


 

"Acest cod penal a stat la baza condamnării conducătorilor Răscoalei de la 1784, numită şi Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, pe baza ei Horea şi Cloşca au fost traşi pe roată. Oficial, toate procedurile de tortură trebuiau să se aplice şi la Sighişoara, problema era dacă tortura era aplicată pentru cei acuzaţi de trădare sau de omor, erau cele mai grave pedepse care aduceau condamnarea la moarte. După vechiul cod, se cunoaşte faptul că în Sighişoara, cei care trădau - nu numai trădarea oraşului, ci şi a familiei - şi cei care omorau erau decapitaţi. Ulterior, tortura a fost eliminată. (...) Ultimul condamnat la moarte prin decapitare în Cetatea Sighişoara, în 28 septembrie 1703, a fost primarul Johann Schuller von Rosenthal", a precizat Teşculă.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara a menţionat că din documente reiese că Johann Schuller von Rosenthal, înainte de a fi decapitat, a stat în arest în Camera de Tortură.

"Johann Schuller von Rosenthal a fost un personaj destul de interesant. A fost croitor de meserie, care a ajuns la un moment dat în cercurile înalte ale principilor Transilvaniei, al lui Apafi Mihaly, căruia îi dăruieşte un butaş de trandafir pe care spunea că l-a adus din Ţara Sfântă, de la Ierusalim. Este înnobilat de către Apafi şi primeşte numele de von Rosenthal. Acest personaj nu s-a ocupat prea mult cu croitoria, a fost un comerciant, de unde credem că şi-a făcut şi averea. Ulterior, ajunge primar al oraşului într-o perioadă destul de interesantă pentru istoria Transilvaniei, este vorba despre Pacea de la Karlowitz, când Transilvania intră în componenţa Imperiului Habsburgic, deci nu mai este principat autonom supus turcilor. (...) Cei care l-au acuzat susţineau că primarul se folosea personal de gropile de provizii ale oraşului, ceea ce era interzis cu desăvârşire, iar acest lucru va duce la un conflict cu o parte din consiliul oraşului şi cu comitele saşilor, Johannes Sachs von Harteneck", a spus directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara.

Foto: (c) Dorina Matis / AGERPRES


 

În timpul procesului, fostul primar a fost acuzat de numeroase escapade amoroase, de abuzuri împotriva femeilor din oraş, că în casa acestuia ar fi existat un harem sau că bătea monedă, ceea ce era ilegal.

Ca o ironie a sorţii, cel care l-a condamnat la moarte prin decapitare pe fostul primar Johann Schuller von Rosenthal în 28 septembrie 1703, comitele saşilor, Johannes Sachs von Harteneck, ajuns primar al Sibiului, a murit la rândul său decapitat, câţiva ani mai târziu, pentru ascunderea unui proscris. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cultura - Media 01-04-2025 20:49

Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești

Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru

Cultura - Media 01-04-2025 20:09

Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'

Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu

Cultura - Media 01-04-2025 19:56

Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele

Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și