logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noaptea Muzeelor 2019 - zeci de mii de bucureşteni au vizitat până târziu în noapte muzeele din oraş

Imagine din galeria Agerpres

Zeci de mii de bucureşteni au vizitat, sâmbătă noaptea, muzeele şi spaţiile de cultură publice şi private, cu prilejul celei de a XV-a ediţii a Nopţii Muzeelor, reunind zeci de expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte.

"Este un fenomen social. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care ies în stradă, sunt din ce în ce mai multe localităţi despre care nu ştiai nimic şi care au tot felul de muzee şi iniţiative private, organizate prin disponibilitatea, energia, dragostea unor întreprinzători. Sunt tot felul de iniţiative care merită să fie lăudate. Şi tocmai de aceea Noaptea Muzeelor a devenit un fenomen social, pentru că se întâmplă în nişte locuri despre care nici nu gândeai că ar putea oferi evenimente culturale", a declarat, pentru AGERPRES, managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.


El a spus că a fost impresionat de "documentarea" unei vizitatoare în vârstă de 60 de ani, care îşi printase programul Nopţii Muzeelor de pe site-ul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

"Am văzut femei cu copii în braţe şi vreau să spun un lucru care m-a impresionat: când am ieşit de la Muzeul Colecţiilor, am întâlnit o doamnă în vârstă, la vreo 60 de ani, care era plină, burduşită cu tot felul de printuri, cu fişe de eveniment de la toate muzeele din Bucureşti. Şi s-a nimerit să mă întrebe taman pe mine unde este Muzeul Naţional de Artă al României. Şi când am văzut-o ce poartă, am întrebat-o cine i-a printat acele lucruri. Şi mi-a spus că fiul, de pe site-ul nostru. Şi i-am spus 'aruncă toate astea şi îţi dau eu un program, care îţi arată unde să te duci şi ce să vezi'. Este impresionant. Era o doamnă care vizita muzee şi îşi făcuse 'documentarea'. Era ca o cărticică pe care o accesa şi încerca să ştie una-alta. E incredibil, pentru asta merită să investeşti în Noaptea Muzeelor, să organizezi Noaptea Muzeelor. Aşa cum am mai întâlnit în urmă cu câţiva ani, la o coadă la 'Antipa', un bătrân care spunea că e pentru prima dată la un muzeu", a povestit Dragoş Neamu.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


 

*** Expoziţia "Bucureşti 100", deschisă la sala Irina Nicolau, un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi şi târgul "Tradiţii şi meşteşug" din curtea interioară, dar şi două filme despre artă în cadrul Cinema Muzeul Ţăranului s-au numărat printre manifestările oferite publicului de MNŢR, până la ora 21,00, cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor.


"Anul acesta avem un program mai modest, deşi ne-am fi dorit mai mult, este totuşi a XV-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Din păcate, expoziţia permanentă a muzeului este în continuare închisă. O vom redeschide abia în anul 2020. Am fi vrut să o deschidem anul acesta, dar fizic nu este posibil. Aşa încât avem doar câteva evenimente", a declarat pentru AGERPRES managerul instituţiei, Virgil Niţulescu.

După ora închiderii (21,00), Niţulescu a anunţat că 3.200 de vizitatori au trecut pragul MNŢR.

*** La Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" au fost peste 16.000 - 17.000 de vizitatori pentru a se bucura de oferta din Noaptea Muzeelor 2019.

Cercetătorul Oana Popa de la "Antipa" s-a declarat "foarte fericită" să participe la o nouă ediţie a evenimentului.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


 

"La această ediţie a Nopţii Muzeelor ne bucurăm că suntem în număr atât de mare. Noi suntem foarte fericiţi. E o sărbătoare pentru muzeu. Avem activităţi variate. În primul şi în primul rând, pe lângă expoziţia de bază, avem o expoziţie temporară numită "Rugby, Natural!", care este o colaborare în cadrul Sezonului România - Franţa cu Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, o expoziţie care ne face legătura între lumea naturală şi lumea sportului, care ne dezvăluie simbolurile şi înţelesurile simbolurilor de pe stemele fiecărei echipe de rugby", a spus cercetătorul.

După ora 22,00, oaspeţii Muzeului Antipa au participat la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul capcanelor luminoase, sub coordonarea specialiştilor din muzeu şi au interceptat specii de lilieci din curtea muzeului. "Sunt foarte multe specii de lilieci, iar colegii noştri, specialişti în mamifere, au dezvăluit publicului secrete din meseria lor", a afirmat Oana Popa.

*** Şi la Casa Filipescu-Cesianu, care adăposteşte Muzeul Vârstelor, publicul a stat la coadă ore în şir pentru a vizita o instituţie cu un profil aparte.

"De data aceasta, Casa Filipescu-Cesianu, care găzduieşte Muzeul Vârstelor - de la Copilărie la Senectute, primul muzeu de antropologie urbană din România, se află la a treia ediţie a Nopţii Muzeelor. Avem programe artistice, atât în grădină, cât şi în mansardă, recitaluri de muzică armânească sau dobrogeană, statui ale Teatrului Masca, ce se află în grădină, în diverse locuri, care sunt mai accesibile publicului. Până la ora două dimineaţa vizitatorii se pot bucura de expoziţia permanentă a Muzeului Vârstelor. În general vin tinerii, dar aşteptăm public de toate vârstele", a declarat pentru AGERPRES muzeograful Andreea Mâniceanu.

Potrivit acesteia, de regulă publicul acestui eveniment se situează între 3.000 şi 5.000 de vizitatori.

*** În faţa Muzeului Naţional "George Enescu", publicul s-a înghesuit să admire "Cel mai mic muzeu din România", evenimentul constând în expunerea unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal.

Vizionarea costumului a fost însoţită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Naţional Cantus Mundi), menit să însufleţească experienţa publicului cu emoţie şi voioşie şi să aducă muzica, arta costumului şi istoria unui simbol cultural în spaţiul public.

"Vorbim despre 'Cel mai mic muzeu din România'. Avem costumul Madrigalului, emblema noastră, cu care, alături de peste 200 de copii, vom poposi în şase muzee din Bucureşti, unde vom susţine recitaluri corale. Am fost la Antipa şi la MŢR, vom merge la Muzeul Colecţiilor şi la Muzeul Municipiului Bucureşti şi la Biblioteca Centrală Universitară. Vom evolua, cu siguranţă. Acesta a fost primul an şi ne dorim să mergem mai departe şi cel puţin la fiecare eveniment să ducem mai departe mesajul Madrigalului. După cum vedeţi, bucuria şi glasurile copiilor nu pot aduce decât bucurie şi veselie în sufletul vizitatorilor din Noaptea Muzeelor", a precizat, pentru AGERPRES, directorul Programului Naţional Cantus Mundi, Leila Popovici.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


 

*** Şi la Muzeul Naţional "George Enescu" frenezia a fost mare, singurele momente de repaus ale celor câtorva mii de insomniaci fiind cele oferite de recitalurile specifice programului acestei instituţii, rezervat Nopţii Muzeelor.

"Ca de obicei este lume multă şi liniştită în această seară, ceea ce ne dorim până la final. Vom închide porţile la ora 00,00, cu ultima intrare la 23,30. Programul muzical este asigurat în mare parte din participarea tinerilor noştri talentaţi de la Colegiul Naţional 'George Enescu'. Se cântă în fiecare sală din muzeu, iar în Aulă a fost un recital de chitară clasică. Punctul culminant va fi acela al programului spectaculos de muzică şi dansuri indoneziene cu ansamblul Jepun Bali", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al muzeului, Cristina Andrei.

*** Muzeul Colecţiilor a găzduit expoziţia dedicată lui Eli Lotar (1905 - 1969), unul dintre cei mai importanţi fotografi ai avangardei pariziene, organizată cu concursul Muzeului Naţional al Literaturii Române în cadrul Sezonului România - Franţa.

3.000 de vizitatori au trecut pragul instituţiei în Noaptea Muzeelor.

"E public foarte variat. Începând de la ora 19,00 de când suntem aici, practic publicul a invadat spaţiul şi sunt foarte mulţi tineri, oameni de toate vârstele. Remarc că sunt mulţi oameni care nu par a fi obişnuiţi cu muzeele, ceea ce ne bucură mult", a precizat, pentru AGERPRES, Andreea Drăghicescu de la MNLR.

*** La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române, unde încă de la intrare erai întâmpinat de o statuie vivantă a Teatrului Masca - un mic vagabond care cânta la acordeon, urmărit de foarte multă lume, expoziţia permanentă, dar mai ales antrenul din timpul concertelor de muzică folk şi canţonete au atras până târziu spre dimineaţă publicul fidel.

"Avem în grădină un maraton folk. Am avut-o mai devreme pe Maria Gheorghiu, Florin Mihăilescu, acum este Florin Chilian şi după aceea Diana Tudor, care va avea un concert de canţonete. Şi asta pentru a ne aminti de Micul Paris", a declarat Loreta Popa, PR la MNLR.

Ea a menţionat că muzeul a fost "plin de adolescenţi încă de la ora 17,00". "Copiii participă la atelierele organizate la etaj şi în mansardă. Nu am mai văzut demult atâţia copii. Şi asta înseamnă mult. E o oază de cultură aici la noi. S-a format un spaţiu aparte şi publicul nostru este unul de mare calitate", a mai spus reprezentanta MNLR.

*** La Muzeul Naţional de Artă al României, cei 5.500 de vizitatori au putut vedea două expoziţii temporare - "Specii de Spaţii" cu lucrări din colecţia Société Générale şi "World Press Photo 2019", dar au avut şi posibilitatea participării la atelierele organizate special pentru copii.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


 

În curte, actriţa Alexandra Banu a afişat o pancartă pe care stătea scris "Cultura asasinată!".

"Protestez din cauza reducerii bugetului AFCN cu 30% în sesiunea a doua. Deja toată lumea artistică ştie despre ce e vorba şi protestează. Această situaţie s-a aflat acum. Fiecare artist şi practic toţi oamenii din cultura independentă au reacţionat într-un fel sau altul, ceea ce facem şi noi în seara asta aici. Am fost şi la Ministerul Finanţelor acum două zile, am fost şi în faţa Guvernului. Au mai fost reacţii şi în ţară", a explicat ea, pentru AGERPRES.

*** Peste drum, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", vizitatorii s-au bucurat de un proiect derulat special în Noaptea Muzeelor.

"Conceptul acestei seri a fost LibraryON pentru a sublinia importanţa accesului deschis şi continuu la cunoaştere. Drept urmare, am organizat o expoziţie cu români care au schimbat lumea, care au revoluţionat domeniile ştiinţifice în care au cercetat diverse lucruri. Am încercat să găsim chestiuni diferite. De pildă, despre Spiru Haret puţină lume ştie că are lucrări de mecanică cerească şi astronomie. De asemenea, în faţa statuii am avut un ansamblu folcloric de la Slănic Prahova, minunat, care a avut mare succes, după care Cantus Mundi, care voiajează în Bucureşti în această noapte. În Aulă avem Maratonul de Poezie şi Jazz, opt poeţi, opt poete, iar Maria Răducanu, Pedro Negrescu şi Sorin Berinde pun accentele muzicale. În rest, tururi ghidate, aţi văzut coada de afară", a declarat, pentru AGERPRES, managerul instituţiei, Mireille-Carmen Rădoi.

Ea a spus că mizează pe depăşirea numărului obişnuit de vizitatori din Noaptea Muzeelor - 1.800 - 2.000. "La cum ne ajută vremea în noaptea aceasta, s-ar putea să batem recordul", a adăugat ea.

*** La sediul Teatrului de Revistă, înscris în premieră în programul Nopţii Muzeelor, spectatorii fideli ai instituţiei sau simpli cetăţeni au fost surprinşi de invitaţia la dans adresată încă de la intrare, într-o atmosferă feerică de muzică, lumină şi culoare.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


 

În hol, un spaţiu amenajat în memoria regretatei actriţe Stela Popescu te introducea pentru o clipă în cabina starului, iar în sală managerii teatrului, actorii Vasile Muraru şi Alexandru Arşinel, povesteau istoria unei instituţii centenare, a primului teatru de revistă, a Grădinii Cărăbuş şi a Grădinii Boema.

*** Nici Muzeul Naţional de Istorie al României nu a lipsit din programul Nopţii Muzeelor din acest an, 4.435 de vizitatori trecând pragul instituţiei muzeale între orele 18,00 - 2,00, potrivit şefului interimar al Secţiei Relaţii Publice, Nicolae Flavius Roaită, pentru a participa la numeroase ateliere educative şi de creaţie, precum şi la inedite momente de reconstituire istorică şi militară.

La MNIR, "insomniacii" au putut viziona expoziţiile permanente "Tezaurul Istoric", "Lapidarium", "Copia Columnei lui Traian" şi expoziţiile temporare "Semper Uniti. Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale", "Dessine-moi la guerre: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI", "Epictet. Pagini: cuvinte şi imagini", "Feţele noi ale armelor vechi".

*** Nu în ultimul rând, la Muzeul Naţional Cotroceni, 2.100 de persoane au vizitat, în intervalul 17,00 - 23,00, Spaţiile Cantacuzine, care găzduiesc expoziţiile "Biserica Mănăstirii Cotroceni, istorie, spiritualitate şi artă" şi "Salonul Artelor Decorative", dar şi saloanele regale: Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat în ţara noastră de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România, fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Andrei Cârlan, editor online: Anda Badea)

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu