logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIFF: Premiere absolute şi debuturi-surpriză la Zilele Filmului Românesc

Imagine din galeria Agerpres

Două filme incluse în competiţia internaţională pentru Trofeul Transilvania vor fi prezentate în premieră naţională în cadrul Zilelor Filmului Românesc, secţiune a programului celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie, potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de către organizatori.

Cele două pelicule sunt marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, "Nu mă atinge-mă" (Touch Me Not), debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, respectiv "Charleston", semnat de Andrei Creţulescu.

În total, 35 de producţii semnate de regizori autohtoni vor fi proiectate anul acesta în Zilele Filmului Românesc, respectiv 13 lungmetraje şi 22 de scurtmetraje, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri. Dintre acestea, 30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secţiunii şi zeci de profesionişti din lumea filmului, interesaţi de noutăţile din cinematografia românească, vor participa la întâlnirile cu publicul TIFF.

"E din nou o competiţie internaţională puternică. Mă bucur că după ani în care filmul românesc nu a fost prezent în competiţiile internaţionale de la TIFF în acest an aven două filme româneşti. (...) O provocare absolută este filmul Adinei Pintilie, este debutul Adinei care probabil ia luat pe toţi prin surprindere, inclusiv pe Adina, la Berlin, când după ce a fost premiată cu un trofeu de debut filmul a primit şi Marele Premiu. Un film care a creat controverse în România, unde foarte mulţi s-au trezit vorbind şi li s-a părut cool să îl atace, sigur ca în România oamenii vorbesc neîntrebaţi şi în necunoştinţă de cauză", a declarat Mihai Chirilov despre acest "Nu mă atinge-mă".

Cel de-al doilea film, "Charleston", semnat de Andrei Creţulescu, s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno. Creţulescu este prezent şi în competiţia de scurtmetraj cu Parabellum, proiectat în premieră mondială.

Printre surprizele acestei ediţii se numără cinci premiere absolute, unele dintre acestea semnate de regizori debutanţi. Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiţie cu primul său lungmetraj. Silvana Mihai, una dintre actriţele remarcate în programul 10 pentru FILM interpretează rolul principal din "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă". Actorul Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste despre un triunghi sentimental şi adevăruri incomode, "Secretul fericirii".

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare "Două lozuri", Paul Negoescu revine la TIFF cu "Povestea unui pierde-vară", o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în dragoste, cu Alexandru Papadopol în rolul principal. Tot în premieră mondială este şi "Caisă", documentarul de debut al Alex Mavrodineanu, despre un antrenor de box care, deşi s-a jurat că nu mai profesează, se răzgândeşte atunci când întâlneşte un tânăr sportiv foarte talentat.

"O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, 'Licu, o poveste românească' i-a adus regizoarei debutante Ana Dumitrescu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vorbeşte despre România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie. Teme istorice intens dezbătute sunt abordate şi în 'Dacii liberi' (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lazurean Gorgan. Proiectat în premieră mondială, documentarul redă cele mai controversate subiecte legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite", se arată în comunicat.

Marele câştigător al Galei Premiilor Gopo din acest an, "Un pas în urma serafimilor", este debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic.

Tot în cadrul competiţiei ZFR figurează şi "Pororoca", al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, o poveste despre un tată disperat să-şi găsească fiica. În rolul principal, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.

"Un personaj care sacrifică totul pentru fericirea copilului său i-a adus şi lui Şerban Pavlu un premiu de interpretare la Sarajevo, pentru rolul din 'Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor'. Este primul lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, premiat pentru regie la Sarajevo şi prezent, la rândul lui, şi în competiţia de scurtmetraj de la TIFF, cu 'Totul e foarte departe'. Lansat în competiţia de la San Sebastian şi premiat la Trieste, Soldaţii. 'Poveste din Ferentari' este adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Adrian Schiop, totodată unul dintre protagoniştii poveştii de dragoste neconvenţionale regizate de Ivana Mladenovic", se arată în comunicatul menţionat.

Prezentat pentru prima dată la Berlin, în secţiunea Forum, noul documentar al lui Corneliu Porumboiu, "Fotbal infinit", va fi proiectat la TIFF în afara competiţiei şi expune teoria utopică a unui personaj excentric, obsedat să revoluţioneze sportul-rege.

Selecţia Zilelor Filmului Românesc e întregită de 22 de scurtmetraje, dintre care 17 concurează pentru premiul secţiunii, iar cinci scurtmetraje documentare şi de animaţie vor fi proiectate în afara competiţiei.

TIFF.17 va avea loc la Cluj-Napoca între 25 mai şi 3 iunie.AGERPRES / (AS - autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-02-2025 16:20

Expoziție foto dedicată creațiilor lui Brâncuși, la Palatul Parlamentului, în luna februarie

Expoziția 'Brâncuși universal - În preajma capodoperei', semnată de fotograful gorjean Ionel Scăunașu, poate fi vizitată în perioada 1 - 28 februarie, la Palatul Parlamentului. Expoziția este găzduită de Sala 'Constantin Brâncuși', iar intrarea e gratuită, cu respectarea condițiilor de acces, informează

Cultura - Media 01-02-2025 08:30

Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică

În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M

Cultura - Media 31-01-2025 20:16

Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană

Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac

Cultura - Media 31-01-2025 19:55

MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori

Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a

Cultura - Media 31-01-2025 18:44

Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul

Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră

Cultura - Media 31-01-2025 18:27

UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România

Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe

Cultura - Media 31-01-2025 15:16

O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe

O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.  

Cultura - Media 31-01-2025 10:55

Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform

Cultura - Media 31-01-2025 08:30

Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în

Cultura - Media 30-01-2025 20:13

Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc

Cultura - Media 30-01-2025 18:26

Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate

Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl

Cultura - Media 30-01-2025 18:04

Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.

Cultura - Media 30-01-2025 17:48

Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Cultura - Media 30-01-2025 15:01

Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta

Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.