logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/ Vrancea: Valentina, conservatoarea care și-a dedicat întreaga carieră Muzeului Memorial ''Alexandru Vlahuță''

Image

În inima Vrancei, la Dragosloveni, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' păstrează spiritul literar al marelui scriitor datorită devotamentului unei femei care și-a transformat meseria în misiune.

Timp de aproape patru decenii, conservatoarea Valentina Porumb a vegheat acest loc cu pasiune și determinare, transformându-l într-un adevărat sanctuar cultural.

Angajată la muzeu în 1985, Valentina Porumb era la început de carieră și, plină de entuziasm, și-a propus să lase o amprentă asupra locului. Și-a dorit să fie mai mult decât o simplă păstrătoare a trecutului, astfel că a început să reamenajeze grădina, să planteze flori și să traseze alei, convinsă că peisajul înconjurător contribuie la farmecul muzeului.

''Când am ajuns aici nu aveam nici 25 de ani împliniți și eram singurul angajat al muzeului. La vremea aceea, veneau aici grupuri de elevi și era un flux foarte mare de vizitatori. Zilnic, în parcarea muzeului erau patru-cinci autocare pline. Aici, în ambianța dealurilor domoale ale Coteștilor și Bordeștilor, acest conac boieresc, vegheat de umbra tihnită a doi stejari seculari, fusese locul unor trainice prietenii. De aceea m-am gândit că ar trebui să reorganizez muzeul și am început chiar de la poartă. Îmi scriam într-o agendă activitățile pe care trebuia să le fac zilnic și de multe ori nu îmi ajungeau cele opt ore. Am pus flori și am săpat aleile, pentru că această grădină dădea valoare muzeului, vizitatorii erau foarte încântați de frumusețea locului. Eu chiar consideram că este un colț de rai din 'România Pitorească' a lui Vlahuță'', a povestit, pentru AGERPRES, Valentina Porumb

 

Foto: (c) DANA LEPĂDATU / AGERPRES FOTO


Casa de la Dragosloveni a fost ultimul refugiu al lui Alexandru Vlahuță. Aici, scriitorul și-a găsit liniștea și inspirația, alături de prieteni de seamă precum Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Octavian Goga sau Nicolae Grigorescu. Dar istoria casei a fost tulburată de evenimentele vremii, fiind devastată în timpul Primului Război Mondial.

''Poetul Alexandru Vlahuță a venit la Dragosloveni în ultimii ani ai vieții, prin căsătorie cu doamna Ruxandra Gâlcă, fiica unui mic proprietar agrar, și a locuit aici mai mult vara. Conacul era loc de întâlnire cu prietenii, cu Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, pictorul Nicolae Grigorescu, cu Octavian Goga, care a fost și finul familiei Vlahuță. În această casă poetul chiar își găsise liniștea, spunea el 'liniștea de care avea atâta nevoie'. Numai că, în toamna lui 1916, odată cu înaintarea frontului și invazia trupelor germane, poetul a fost nevoit să se refugieze în Moldova. Când a revenit aici, în 1918, casa a găsit-o devastată, multe obiecte au fost distruse. Un an mai târziu, cel ce spunea 'nu de moarte mă cutremur, ci de veșnicia ei' a intrat pe porțile eternității. Doamna Vlahuță a petrecut ultimii ani aici, iar în 1926 a dat acestei case destinația de așezământ de cultură. Era, de fapt, școală pentru fetele din zonă și loc de întâlnire pentru scriitorii vremii. Fetele veneau aici ca să învețe o meserie, erau pregătite pentru viață, iar școala a funcționat până în 1949. Câțiva ani casa a fost închisă, iar din 1958 s-a deschis ca muzeu publicului vizitator'', spune Valentina.

Anii au trecut, iar Valentina Porumb a transformat muzeul într-un spațiu viu, plin de activități educaționale și evenimente culturale. Aici s-au organizat ateliere de pictură inspirate de Grigorescu, lecții de literatură și istorie desfășurate chiar în camerele casei memoriale.

''Eu am fost o mare admiratoare a marelui nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea că fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragem bine cu urechea ca să o ascultăm și ne trebuie un dram de iubire ca să putem să o înțelegem. Cred că am înțeles povestea locului și, ca să am cât mai mulți vizitatori, am început să fac proiecte educaționale, parteneriate cu școlile din zonă. Veneau profesorii de limba română și își desfășurau lecții aici sau profesorii de istorie. După aceea am început să fac ateliere, chiar am intitulat un atelier de pictură 'Pe urmele pictorului Nicolae Grigorescu', acesta fiind unul dintre prietenii care vizitau foarte des conacul. Tot din 1985 am încercat să reorganizez expoziția permanentă a casei. Muzeul era într-o stare avansată de degradare, pereții erau fisurați, într-una din camere ploua. Am făcut demersuri la fostul Comitet de Cultură pentru a se consolida structura de rezistență a casei, lucrări care s-au făcut în 1988 și astfel am putut să reorganizez expoziția permanentă a casei. Fiecare cameră a primit o anumită destinație și am încercat să creez atmosfera de epocă. Această casă are un tezaur muzeistic deosebit, cu piese de mobilier frumos sculptate, tablouri, chiar replici ale lui Grigorescu, cărți originale, ediții princeps'', susține Valentina Porumb.

De-a lungul anilor, pe lângă numeroasele demersuri pentru restaurarea casei, Valentina Porumb a încercat și să înzestreze muzeul cu piese cât mai apropiate epocii în care poetul a trăit aici.

''Unele piese au fost recuperate după Primul Război Mondial de către doamna Vlahuță, de la sătenii de aici, altele au fost aduse din depozitul Muzeului Vrancei, dar multe le-am achiziționat prin bunătatea celor care au vizitat casa și care aveau piese vechi acasă. Le-am spus că bine ar fi să se păstreze într-un muzeu pentru că aici, în muzeu, piesele sunt conservate, li se dau viață. În ultimii ani, prințul Mihai Ghyka a donat o importantă colecție de carte veche, majoritatea ediții princeps. O familie din satul Pleșești, unde s-a născut Alexandru Vlahuță, avea două covoare deosebite și le-a adus aici, în casa de la Dragosloveni. De asemenea, fiicele învățătorului Spânu din Dragosloveni, care a predat fetelor la școala Vlahuță au avut un covor lucrat chiar aici, în casa lui Vlahuță, și ne-au donat acel covor lucrat între 1926 și 1930'', explică Valentina.

 

Foto: (c) DANA LEPĂDATU / AGERPRES FOTO


Muzeul adăpostește piese de mobilier, tablouri, cărți rare, dar și manuscrise valoroase. Una dintre cele mai speciale piese este binoclul de care Vlahuță era nedespărțit.

''Eu le spun vizitatorilor povestea acestei case, dar, mai mult decât atât, le spun povestea fiecărui obiect, a fiecărui exponat din această casă, pentru că fiecare are o poveste a lui. Cel mai vechi exponat pe care îl aveam este binoclul de care Vlahuță era nedespărțit în călătoriile pe care le făcea aici, pe Valea Râmnicului, până sus la Vintileasca, alături de Delavrancea, de Caragiale, de Grigorescu. Ajungeau până sus, la Bisoca. Mai avem o piesă foarte importantă, bustul lui Vlahuță, al cărui autor este Oscar Han. Dar toate piesele sunt valoroase aici, în casă. Cu o semnificație aparte pentru mine este un manuscris unde Vlahuță a lăsat scris ginerelui, băiatul pictorului Nicolae Grigorescu: 'În adâncimile vremii sunt puteri misterioase care lucrează încet la izbânda omului vrednic, cinstit, răbdător. Nu te grăbi, nu dispera, biruința e a celor care știu să aștepte'. Toate acele însemnări pe care le-a făcut Vlahuță, operele poetului, toate mi-au călăuzit pașii. De multe ori am simțit că sunt în familia scriitorului. De multe ori am simțit că este a doua casă aici. Marea bucurie pentru mine a fost atunci când am simțit că vizitatorii sunt atât de încântați și fericiți că au putut să descopere un loc atât de frumos'', adaugă Valentina.

Casa Memorială a fost, de-a lungul timpului, gazda unor saloane literare prestigioase. Aici s-au reunit personalități precum Fănuș Neagu, Eugen Simion sau Alexandru Piru. Un moment special a fost recrearea atmosferei din vremea lui Vlahuță, când scriitorii erau aduși de la gară cu docarul.

''Aici, în Dragosloveni, se desfășurau saloanele literare, manifestări culturale unde se întâlneau oameni de cultură, scriitori, critici literari, istorici literari. Foarte des venea aici profesorul Alexandru Piru, Fănuș Neagu, Eugen Simion, Alexandru Ulici, dar și scriitorii vrânceni, Dumitru Pricop, Florin Muscalu, Ion Panait, Traian Olteanu. Îmi amintesc că, la un salon literar de după 1990, un inginer de aici din zonă s-a gândit că Vlahuță își aștepta prietenii în gara Gugești cu docarul și a adus un docar de la o fermă în zonă, și în docarul acela l-a urcat pe Fănuș Neagu. Și au mers pe aici, prin curte, și toată lumea s-a amuzat. Parcă retrăiau acele momente din perioada când Vlahuță a locuit aici, în Dragosloveni. Mi-l amintesc pe Ion Panait care a petrecut aici cu alți scriitori, în fața unui pahar cu vin, cântând romanțe'', mai spune Valentina.

Ajunsă la momentul retragerii din activitate, Valentina speră ca muzeul să rămână pe mâini dedicate, care să preia cu pasiune misiunea de a conserva patrimoniul muzeului, pentru că ''acesta nu este doar o casă, ci un loc încărcat de istorie''.

''Am fost 15 ani singură în această casă. Iar când am început să lucrăm în echipă, parcă lucrurile au devenit mai simple. Mă bucur că am putut cumva contribui, că am putut mări patrimoniul acestui muzeu. Am simțit că am o mare responsabilitate când am venit aici, și o datorie în același timp, aceea de a respecta și de a prețui valorile. Și m-aș bucura acum, când trec într-o nouă etapă a vieții, să vină cineva aici nu ca la un serviciu, ci din atașament, să înțeleagă frumusețea și istoria acestui loc. Salariile sunt așa cum sunt într-un muzeu, dar cine stă într-un muzeu, nu stă pentru salariu'', conchide Valentina Porumb.

Într-o lume aflată în continuă schimbare, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' rămâne un reper cultural grație devotamentului acestei femei care și-a dedicat viața păstrării memoriei marelui scriitor. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 719

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 30-04-2025 00:22

'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo

Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d

Cultura - Media 29-04-2025 16:10

UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita

Cultura - Media 29-04-2025 14:45

Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Cultura - Media 29-04-2025 14:05

Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii

Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud

Cultura - Media 29-04-2025 14:00

AUTORI CONTEMPORANI/Lora Nenkovska: 'Literatura română merită să fie cunoscută în profunzime'

Literatura română contemporană pare să fie mai bine integrată în circuitul internațional, atât datorită sprijinului instituțional constant, cât și promovării prin festivaluri, traduceri, rezidențe, reviste, dezbateri publice, declară Lora Nenkovska, traducătoare și lector de limba și literatura română la Universitatea 'Kliment Ohrids

Cultura - Media 29-04-2025 13:21

REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo

Cultura - Media 29-04-2025 12:53

Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu

Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.