logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii Naţionale, marcată în ţară prin diferite manifestări (grupaj)

Imagine din galeria Agerpres

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată în ţară prin diferite manifestări.

*** ARGEŞ

Un eveniment dedicat împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va fi organizat luni, cu începere de la ora 11,00, în amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş din Piteşti. Participanţii vor evoca personalitatea marelui poet şi vor fi recitate poezii. La eveniment vor fi prezenţi elevii colegiilor ''Zinca Golescu'' şi ''I.C. Brătianu'' din Piteşti.

* Spectacolul "Cartea nesfârşitei iubiri", în regia lui Matei Varodi, va fi prezentat luni, de la ora 18,30, pe scena sălii mari a Teatrului "Alexandru Davila" din Piteşti, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Intrarea este gratuită.

* Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" din Piteşti va găzdui luni, de la ora 16,30, prezentarea volumului "Eminescu, poem cu poem", eveniment la care va fi prezent autorul, criticul literar Alex Ştefănescu. Volumul este rodul unei activităţi de patru ani, de documentare şi interpretare a textelor de referinţă din opera poetului naţional. "De luat în seamă şi faptul că, în acest volum, criticul comentează părţi substanţiale din poemele eminesciene sau chiar poeme întregi, de care confraţii nu s-au apropiat niciodată până la el, cu intenţia de a le desluşi cu rigoare şi bună-credinţă", se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Argeş.

* Între 15 şi 19 ianuarie, în holul Bibliotecii Judeţene "Dinicu Golescu" din Piteşti, va putea fi vizitată expoziţia intitulată "Lumea-i visul sufletului nostru". Expoziţia de cărţi, dicţionare, reviste, albume şi enciclopedii este prilejuită de împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, fiind realizată în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române, Muzeul Judeţean Argeş şi artistul caligraf Petre Ghilencea.

*** ALBA

Bibliotecile publice din Alba vor organiza luni o serie de activităţi cultural-artistice şi socio-culturale, menite să omagieze personalitatea poetului Mihai Eminescu.

În Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga'' va organiza în cele trei filiale, din care una la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, expoziţii tematice de carte şi audiţii din opera eminesciană în interpretarea actorului Dorel Vişan, precum şi activităţi interactive pentru copii şi vizionarea unui film tematic. Membrii Clubului de lectură al seniorilor, de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, îl vor evoca pe Eminescu şi vor recita din lirica acestuia.

În faţa sediului central al bibliotecii va fi un "Popas eminescian în ... Bibliobuz", ce include activităţi de animaţie şi oferirea de calendare culturale cititorilor.

* Un omagiu îi va fi adus marelui poet naţional, ca în fiecare an, şi pe Aleea Scriitorilor, la statuia acestuia, unde vor fi depuse coroane de flori şi vor fi susţinute alocuţiuni.

* La Şcoala Gimnazială ''Mihai Eminescu'' Alba Iulia se va desfăşura festivitatea de premiere a elevilor participanţi la concursul ''Pe urmele lui Eminescu la Blaj''. Ulterior, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" vor avea loc un moment muzical, susţinut de corul Şcolii Gimnaziale ''Mihai Eminescu'', o întâlnire colocvială, intitulată "Identitate şi valori sub semnul Centenarului. Dialoguri culturale", prezentarea revistei "Discobolul", lansarea volumului "Nicolae Labiş - între mit şi realitate", autor Gheorghe Rotar, şi un moment artistic susţinut de Grupul SKEPSIS.

*** ARAD

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată luni, începând cu ora 12,00, printr-un program literar - artistic ce va fi organizat în mod simbolic în clădirea Preparandiei Române din municipiul Arad, informează Ramona Creţu, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Arad.

''Evenimentul, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, împreună cu Colegiul de Artă 'Sabin Drăgoi', va avea ca principală temă omagierea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 168 de ani'', a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Creţu.

Potrivit sursei citate, prima parte a evenimentului îi va avea ca protagonişti pe elevii Colegiului de Artă ''Sabin Drăgoi''. În partea a doua, Lucia Cuciureanu, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, va susţine o dizertaţie intitulată ''Eminescu - o ispită fără timp'' şi va recita câteva poezii din creaţia proprie.

''An de an, în ziua de 15 ianuarie, pe lângă Mihai Eminescu, cred că trebuie să ne gândim negreşit şi la Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Sergiu Celibidache, Angela Gheorghiu, Cristian Mungiu şi mulţi alţii. Deoarece, fie că sunt cunoscuţi din literatură, din muzică, din teatru sau film, din sculptură, pictură ori arhitectură, aceştia au marele merit de a fi dus cultura naţională mai departe de graniţele ţării, iar în această zi, în fiecare an, merită să fie sărbătoriţi şi ei'', a mai spus Ramona Creţu.

*** BRĂILA

Împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va fi marcată, luni, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" din Brăila, prin organizarea unei manifestări cu titlu "Eminescu să ne judece". Acţiunea va începe la ora 14,15 şi va cuprinde un microrecital de canto şi pian susţinut de elevii Şcolii de Artă "Vespasian Lungu" şi prezentarea eseului "Doi autori faţă în faţă'', susţinută de artistul plastic Hugo Mărăcineanu.

De la ora 16,00, este programat vernisajul expoziţiei "Donaţia Hugo Mărăcineanu", care cuprinde 30 de tablouri şi patru sculpturi în lemn, donate Bibliotecii Judeţene de pictorul Hugo Mărăcineanu şi care pot fi admirate permanent pe palierele scării de acces către cele trei etaje ale clădirii.

* Tot luni, de la ora 11,00, este programată o manifestare artistică la statuia lui Mihai Eminescu din Grădina Mare, cu titlul "Tot mai citesc măiastra-ţi carte", organizată de Cercul Militar Brăila şi Clubul Seniorilor din Învăţământul Brăilean.

*** BUZĂU

Luni, la Colegiul Naţional ''Mihai Eminescu'' din Buzău are loc manifestarea culturală "100 de ani de România, 100 de ani de Eminescu", urmată de o conferinţă susţinută de criticul literar Alex Ştefănescu.

"De Ziua Culturii Naţionale încep manifestările intitulate 'Serbările Centenarului', printr-o manifestare culturală dedicată lui Mihai Eminescu şi, totodată, se marchează începutul unei serii ample de activităţi prilejuite de împlinirea, în noiembrie 2019, a celor 100 de ani de existenţă a Colegiului Naţional care poartă numele poetului nepereche", a declarat directorul Colegiului "Mihai Eminescu" din Buzău, Camelia Voicu.

Pe lângă recitaluri de poezie, seria de manifestări mai cuprinde şi un concert al Corului Madrigal.

*** BISTRIŢA-NĂSĂUD

* Primăria municipiului Bistriţa şi Palatul Culturii organizează duminică, începând cu ora 18,00, un concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naţionale, avându-i ca invitaţi speciali pe Marcel Pavel şi pe Relu Mirea. Printre invitaţii speciali se mai numără sopranele Tina Munteanu şi Domniţa Iscru şi solista Dorina Vasilashko.

* Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud îi invită pe iubitorii artei luni, de la ora 15,00, la vernisajul expoziţiei "În căutarea fericirii", semnate Andreea Rus. Evenimentul se va desfăşura la Casa Argintarului din Bistriţa. Andreea Rus este artist plastic, absolventă a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, secţia pictură, şi doctor în arte plastice şi decorative. A reprezentat România la diverse expoziţii internaţionale de pictură, bienale, trienale şi festivaluri de artă din Italia, Polonia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Slovacia, India. În palmaresul artistei se regăsesc numeroase premii pentru pictură obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale.

* Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" din Bistriţa va fi luni gazda unui eveniment gândit de elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Andrei Mureşanu" şi denumit "Vrem să fim coolturali!". Manifestarea va debuta la ora 12,00 şi se vrea a fi un memento dedicat poetului Mihai Eminescu. Invitatul principal va fi scriitorul bistriţean Olimpiu Nuşfelean.

*** BRAŞOV

Muzeul 'Casa Mureşenilor' din Braşov, organizează cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, un recital de muzică şi poezie, care va avea loc luni, ora 17,00. Programul cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor George Enescu şi Ciprian Porumbescu, interpretate de Liliana Iacobescu - pian şi Magdalena Lazăr - vioară.

Actorii George Custură şi Gabriel Costea vor recita poezii din creaţia lui Mihai Eminescu.

Vizitatorii Muzeului Prima Şcoală Românească din Scheii Braşovului vor putea admira o expoziţie care cuprinde fotografii ale poetului Mihai Eminescu din diferite perioade ale vieţii sale, volume de poezii, scrisori de la prieteni.

De Ziua Culturii Naţionale, Teatrul de Păpuşi 'Arlechino' din Braşov organizează a VIII-a ediţie a evenimentului 'Ziua Porţilor Deschise'. Între orele 9,00 - 16,00, vor fi organizate vizite asistate de către actorii teatrului în culise, cabinele actorilor, vor fi ateliere de creaţie.

*** CLUJ

Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca organizează luni, în colaborare cu Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară 'Sextil Puşcariu', o serie de manifestări pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale.

Aniversarea din acest an va fi marcată prin organizarea unei expoziţii dedicate începuturilor culturii scrise româneşti, alcătuită din câteva dintre cele mai valoroase manuscrise şi cărţi deţinute de Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca, şi printr-un recital al actorului Claudiu Pintican, intitulat 'Pe mine mie... redă-mă?'.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de două conferinţe despre stadiul actual al înţelegerii contextului istoric şi a semnificaţiei operei eminesciene, susţinute de prof. dr. Ioana Bican şi de conf. dr. Călin Teutişan.

Deschiderea seriei de manifestări va avea loc luni, de la ora 10,00, în foaierul Bibliotecii Academiei Române, în prezenţa preşedintelui Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Burzo, şi a directorului Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, Sorin Crişan.

La rândul său, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei deschide luni expoziţia "Frânturi din corespondenţa lui Lucian Blaga. Documente din colecţia MNIT".

De asemenea, ca în fiecare an, vor avea loc depuneri de coroane la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional. Ceremonia, care începe la ora 10,00, va fi urmată, de la 11,00, de un spectacol liric în foaierul teatrului, cu participarea artiştilor de la Teatrul şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

*** COVASNA

Ziua Culturii Române va fi marcată luni, în judeţul Covasna, printr-o serie de proiecţii de filme româneşti, recitaluri de poezie, concerte de muzică clasică şi o expoziţie de pictură.

* Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe va prezenta luni, de Ziua Culturii Române, peliculele ''Octav'' (ora 16,30), ''Pororoca'' (ora 17,30), ''Capace'' (ora 18,45), ''Hawaii'' (20,30) şi ''Mariţa'' (20,45), iar marţi, filmul ''Un pas în urma serafimilor'' (ora 20,00).

* Centrul Ecleziastic de Documentare ''Mitropolit Nicolae Colan'' din Sfântu Gheorghe organizează luni, de la ora 14,00, conferinţa cu tema ''Mihai Eminescu şi idealul Unirii'', în cadrul căreia vor fi prezentate lucrările ''Eminescu şi Braşovul'' de pr. prof. dr. Vasile Oltean, ''Mihai Eminescu în surse arhivistice covăsnene'' de Florentina Teacă şi Ioan Lăcătuşu, precum şi ''Mihai Eminescu şi idealul naţional de Unire'' de dr. Catinca Agache din Iaşi. De asemenea, va avea loc lansarea volumelor ''Cimitirul eroilor'' de Adrian Lesenciu şi ''Jertfă de seară'' de Ioan Tămaş Delavâlcele, manifestarea urmând să fie încheiată cu un moment artistic susţinut de Tripletele Oprea din Covasna.

* Cafeneaua Szimpla din Sfântu Gheorghe va găzdui luni, de la ora 17,30, spectacolul ''Cântăreaţa cheală'' de Eugen Ionescu, susţinut de elevii clasei a XI-a A de la Colegiul Naţional Székely Mikó, premiat cu locul II la festivalul-concurs ''Lumea magică a teatrului'', organizat de Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna. Spectacolul va fi urmat, de la ora 19,00, de un recital de poezie şi euritmie al elevilor clasei a IX-a de la secţia de artă dramatică a Liceului ''Plugor Sándor'' din Sfântu Gheorghe, intitulat ''Dincolo de mine''.

* Centrul de Cultură Arcuş şi Centrul de Cultură al judeţului Covasna organizează luni, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Judeţean Covasna, un concert de muzică clasică cu participarea pianistului Nicolae Dumitru. Concertul va începe la ora 19,00, iar în program sunt cuprinse lucrări de George Enescu (Melodie, Mazurk Melancholique şi Appasionato din Suita nr. 3), Ciprian Porumbescu (Rapsodia Română pentru pian), Carol Mikuli (Doina şi Hora în Moldova), Franz Liszt (Rapsodia Română), Frederic Chopin (Balada nr. 1) şi Serghei Rachmaninov (Variaţiuni pe o temă de Corelli op. 41). Publicul va avea prilejul de a viziona colecţia de artă plastică contemporană a Centrului de Cultură Arcuş. Intrarea este liberă.

*** CARAŞ - SEVERIN

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, luni, în mai multe localităţi din judeţul Caraş-Severin, prin diferite expoziţii, simpozioane, manifestări cultural-artistice sau festivaluri naţionale de literatură.

* Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, în colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, organizează expoziţia de ştampile tegulare romane, luni, de la ora 11,00. Expoziţia va putea fi vizitată până în 26 februarie.

* Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită, luni, şi la Universitatea ''Eftimie Murgu'' din Reşiţa, începând cu ora 12,30, sub genericul ''La steaua care-a răsărit...'', ocazie cu care criticul literar Gheorghe Jurma va vorbi despre personalitatea poetului Mihai Eminescu. După un moment literar-muzical, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene ''Paul Iorgovici'' vor realiza o expoziţie de carte, în timp ce studenta universităţii-gazdă, Irina Chicu, are pregătită o expoziţie cu desene inspirate de creaţia eminesciană. În ultima parte a manifestării, intitulată ''Dintre sute de catarge'', va fi lansat volumul ''Studii de limbă, literatură şi folclor VI'', apărut în 2017.

* De Ziua Culturii Naţionale, de la ora 18,00, şi la Biblioteca Germană ''Alexander Tietz'', va avea loc o manifestare complexă, în cadrul căreia va fi prezentată, pentru prima oară publicului larg, cartea-album ''Oraviţa: Viziuni'', o realizare tipografică de excepţie, realizată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvern, sub coordonarea şi prefaţarea criticului Gheorghe Jurma şi a preşedintelui Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

* Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură ''Eminescu la Oraviţa'' se va desfăşura în zilele de 15 şi 16 ianuarie.

* Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române, la Oraviţa va avea loc şi o manifestare cultural-artistică, organizată, printre alţii, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Oraviţa, Liceul Teoretic ''General Dragalina''. Evenimentul va debuta în Parcul Central din Oraviţa, la ora 11,00, cu un Te Deum la statuia poetului naţional Mihai Eminescu.

*** DÂMBOVIŢA

Teatrul Tony Bulandra organizează, luni, de la ora 19,00, în Sala Mare, un recital cu poezii ale lui Mihai Eminescu. Vor urca pe scenă Florina Cercel, Adela Mărculescu, Valeria Ogăşanu, Virgil Ogăşanu, Paul Chiribuţă, Liviu Cheloiu.

* Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa organizează evenimentul ''Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie''. Luni, de la ora 15,00, la sediul instituţiei, în Sala Studio, vor avea loc manifestări cultural-artistice susţinute de elevii din cadrul Şcolii Populare de Artă ''Octav Enigărescu''.

* Luni, orele 12,00, la sediul Bibliotecii Judeţene ''I. H. Rădulescu'' Dâmboviţa, Sala de Conferinţe, va avea loc un amplu program dedicat Zilei Culturii Naţionale, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri. Programul include: ''Cultură şi identitate naţională'', conferinţă susţinută de Ruxandra Săraru; ''Cultura contemporană, între valori şi divertisment'', conferinţă susţinută de dr. Ionuţ Vulpescu; Moment muzical - cântece patriotice în interpretarea Ansamblului coral al Colegiului Naţional ''Constantin Cantacuzino'' din Târgovişte, coordonat de prof. Elena Dragomir.

* Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, luni, accesul la toate muzeele din Târgovişte aparţinând Complexului Naţional ''Curtea Domnească'' şi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi va fi gratuit. Cu această ocazie, cei care nu au reuşit să viziteze expoziţia ''Aurul şi argintul antic al României'', găzduită de Muzeul de Istorie din Târgovişte, o pot face gratuit.

*** GORJ

Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) vor marca, pe 15 ianuarie, prima acţiune din cadrul programului "Centenarul Marii Uniri în Gorj".

Potrivit unui comunicat, deschiderea oficială a programului "Centenarul Marii Uniri" în Gorj va avea loc la ora 10,00, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu, prin intonarea Imnului de stat, după care directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, îşi va lansa cartea "Catagrafia Gorjului 1918-2018" (Oameni, destine, proiecte, idei).

* Tot la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" cei prezenţi vor putea urmări, până la ora 12,00, un spectacol artistic - Cvartetul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, concert pian Florin Berculescu, recital din poezia lui Mihai Eminescu, susţinut de actori ai Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu", romanţe, dansuri - Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului" şi cântece patriotice - interpret Ovidiu Homorodean din Sibiu.

* Începând cu ora 16,30, la Sala de expoziţii Florin Isuf a CJCPCT Gorj vor avea loc lansarea publicaţiilor "Revista Jiului de Sus", nr. 24/2017 şi "Portal Măiastra" (sub egida Uniunii Scriitorilor din România) nr. 4/2017, Editura CJCPCT Gorj, lansarea revistei "Ad Mutrium", editor Casa de Cultură Motru, lansarea Calendarului Gorjului 2018 "Nemuritorii" - Membri ai Academiei Române, originari din Gorj. Tot de la ora 16,30 va fi organizată expoziţia de fotografie ''Nemuritorii Gorjului'', Membri ai Academiei Române, originari din Gorj, şi expoziţia de artă populară gorjenească (arta lemnului - Pompiliu Ciolacu, costume populare).

* La ora 17,00, gorjenii sunt aşteptaţi la un vernisaj de expoziţii istorice organizat la sediul Muzeului Judeţean "Alexandru Ştefulescu" din Târgu-Jiu.

*** GALAŢI

Zeci de gălăţeni sunt aşteptaţi să participe, luni, de Ziua Culturii Naţionale, la tradiţionala întâlnire omagială a iubitorilor de cultură de la statuia poetului naţional Mihai Eminescu, din parcul care îi poartă numele. Aici, de la ora 10,00, vor fi rostite scurte alocuţiuni ale autorităţilor şi personalităţilor culturale gălăţene cu prilejul împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului, iar actori, scriitori şi elevi vor susţine recitaluri poetice.

De la ora 12,00, la Teatrul Muzical Nae Leonard Galaţi, va avea loc un spectacol omagial intitulat ''Geniu românesc eminescian'', în care vor evolua artişti ai teatrului gazdă şi ai Teatrului Dramatic ''Fani Tardini''. Vor urma un recital de poezie susţinut de poeţi gălăţeni şi actori şi proiecţia filmului ''Luceafărul'', realizat de Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi.

De asemenea, în foaierul teatrului, Biblioteca Judeţeană ''V.A. Urechia'' va organiza o expoziţie de carte tematică din opera poetului naţional Mihai Eminescu şi din producţia editorială Axis Libri.

Evenimentele sunt reunite sub denumirea ''Eminescu de-a pururi'' şi sunt organizate de Biblioteca Judeţeană ''V.A. Urechi'' Galaţi, în parteneriat cu Primăria Galaţi şi cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Consiliului Local Galaţi.

*** HUNEDOARA

Manifestările dedicate lui Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale se vor desfăşura, luni, la Deva, sub genericul "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" şi vor cuprinde o evocare a personalităţii poetului, un recital de poezie şi un concurs adresat elevilor de liceu, evenimentul fiind organizat de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara. "Este prima acţiune culturală pe care Biblioteca o organizează în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, activitate pusă sub semnul patriotismului marelui nostru poet. Versul pe care l-am ales drept generic sintetizează perfect dragostea profundă a poetului pentru România", a declarat managerul instituţiei de cultură, Sebastian Bara.

Evenimentul cultural va începe la ora 10,00, la monumentul poetului din parcul de la poalele Cetăţii Deva, şi va cuprinde o evocare a personalităţii lui Mihai Eminescu, continuată de un moment muzical pe versuri eminesciene susţinut de Corala "Sargeţia" din Deva. Va urma un recital de poezie, după care prima parte a manifestărilor se va încheia cu o depunere de coroane de flori la statuia lui Eminescu.

Activităţile dedicate poetului naţional vor continua, după ora 12,00 în unul dintre mall-urile din oraş, unde va avea loc un concurs cu tema "Eminescu în eternitate", la care vor lua parte elevii liceelor din Deva, în timp ce la sediul Bibliotecii judeţene va putea fi văzută o expoziţie care cuprinde opere de Eminescu, cărţi de istorie şi volume de critică literară dedicate poetului.

*** HARGHITA

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată în majoritatea şcolilor din Harghita, inclusiv în cele cu predare în limba maghiară, dar şi în mai multe instituţii din judeţ, care vor evoca personalitatea marelui poet Mihai Eminescu.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Harghita, în 112 unităţi şcolare din judeţ au loc manifestări dedicate zilei de 15 ianuarie, printre acestea numărându-se concursuri de recitări, spectacole, simpozioane, expoziţii, vizionări de filme sau ateliere tematice.

Acţiuni dedicate Zilei Culturii Române sunt programate atât în grădiniţe, unde copiii sunt invitaţi la teatru de păpuşi sau li se vor citi poveşti, cât şi în şcolile generale şi liceele harghitene, unde sute de elevi vor participa la activităţi educative şi culturale care evocă personalitatea marelui poet Mihai Eminescu.

Şi instituţiile de cultură din judeţ sau diverse organizaţii celebrează Ziua Culturii Naţionale.

* Luni, la sediul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc va fi omagiat Luceafărul poeziei româneşti prin prezentări de proiecte pe teme eminesciene şi un moment liric pregătit de elevi de la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din municipiu. Participanţii vor putea vizita şi expoziţia "Eminescu - 168 de la naştere", care, prin intermediul unor fotografii şi documente, punctează câteva momente importante din viaţa poetului.

* La Biblioteca Judeţeană ''Kajoni Janos" are loc un eveniment în cadrul căruia cititorii vor face cunoştinţă cu membrii cenaclului "Buna Vestire" din Miercurea Ciuc şi se vor face recomandări din literatura română contemporană, după care, cei care au telefoane inteligente sunt invitaţi să experimenteze o inovaţie în promovarea culturii scrise, prezentată de serviciul informatic al Bibliotecii Judeţene "George Bariţiu" din Braşov.

* Şi la Biblioteca ''George Sbârcea'' din Topliţa cititorii sunt invitaţi să îşi reamintească de nemuritoarele creaţii lirice ale poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie, vor avea loc prezentări de cărţi, se vor recita poezii, iar artişti ai Ansamblului "Rapsodia Călimanilor" al Centrului Cultural Topliţa vor susţine un micro-recital pe versurile eminesciene îndrăgite.

* În municipiul Odorheiu Secuiesc are loc un spectacol folcloric multicultural intitulat "Împreună pentru cultură în anul centenarului", organizat de Asociaţia Culturală "Gi Rromano-Suflet Rromano" Harghita, cu sprijinul Primăriei Odorheiu Secuiesc. Pe scenă vor evolua artiştii Ansamblului "Ceatără" din Carei, împreună cu invitatul lor special Cristian Fodor, precum şi ansamblul artistic al Asociaţiei "Gi Rromano-Suflet Rromano" Harghita.

*** PRAHOVA

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, la Ploieşti, prin mai multe evenimente, printre care un spectacol de jazz şi un spectacol-eveniment numit "Teatrul- componentă a culturii".

Astfel, luni, de la ora 19,00, la Filarmonica "Paul Constantinescu" va avea loc spectacolul "Jazz în rime româneşti", susţinut de membrii "Ploieşti Jazz Trio" şi actorul Paul Nicolae.

De asemenea, de la ora 18,00, în sala mare a Teatrului "Toma Caragiu", va avea loc spectacolul "Teatrul - componentă a culturii", evenimentul fiind organizat de Primăria Ploieşti, în parteneriat cu teatrul şi cu fundaţia "Geo Barton".

La manifestare vor participa actorii Florin Călinescu şi Constantin Codrescu şi va fi un tribut adus istoriei culturii româneşti şi un omagiu pentru înaintaşi de frunte ai culturii noastre, arată organizatorii.

Totodată, pe parcursul zilei va mai avea loc a VI-a ediţie a Concursului judeţean de recitări "Ca un luceafăr am trecut prin lume", competiţie destinată liceenilor prahoveni care vor pregăti texte reprezentative din creaţia eminesciană, iar în şcolile din judeţ se va desfăşura proiectul educaţional "Aproape de Eminescu".

*** MUREŞ

Fundaţia Studium Prospero Târgu Mureş organizează, de Ziua Culturii Naţionale, cea de-a şasea ediţie a Săptămânii Culturii, constând în maratonul de lectură "Citeşte-le târgumureşenilor! - Olvass fel Marosvasarhelyért!", pe parcursul a câte 12 ore.

Maratonul de lectură va marca şi în acest an Ziua Culturii Naţionale şi naşterea poetului Mihai Eminescu.

Luni, la ora 12,00, se va da startul celei de-a şasea ediţii, care se va încheia la ora 24,00. Maratonul va continua în 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, când se va citi din nou 12 ore. Maratonul de lectură va fi organizat la Biblioteca Fundaţiei Studium Prospero din Târgu Mureş.

Echipa de organizare va pune la dispoziţia celor care vor să citească o serie de cărţi, însă cei care doresc pot citi din propriile volume.

Cei care doresc să citească din propriile cărţi la maratonul din 15 ianuarie trebuie să aducă, la alegere, un volum din opera poetului Mihai Eminescu, a unui autor român din Târgu Mureş sau din judeţul Mureş, a unui autor român aniversat anul acesta - cum ar fi Ioan Slavici, Geo Bogza, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea - sau a unui autor maghiar din România a cărui lucrare a fost tradusă în limba română.

*** TIMIŞ

Opera Naţională Română Timişoara şi Teatrul Naţional Timişoara marchează prin trei spectacole comune, sub semnul ''Eminului'', Ziua Culturii Naţionale.

Primul spectacol, ''Eminul meu iubit'', se prezintă duminică, de la ora 19,00, în Sala 2 a teatrului, iar luni de la aceeaşi oră vor avea loc două reprezentaţii dedicate Luceafărului poeziei româneşti, în Sala 2 şi în sala Operei.

Vor crea seri pline de sensibilitate artistică actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Alina Ilea, Călin Stanciu jr., Mălina Petre, Romeo Ioan, Laura Avarvari şi Daniela Bostan, alături de artiştii lirici ai Operei Narcisa Brumar, Lăcrămioara Cristescu, Gabriella Varvari şi Gelu Dobrea, Corul ONRT, într-un scenariu semnat de Sabin Popescu, pe muzica lui Ilie Stepan şi în viziunea regizorală a lui Ion-Ardeal Ieremia.

Viitoare Capitală Europeană a Culturii 2021, Timişoara are un motiv în plus să remarce în mod deosebit numele lui Mihai Eminescu, cel care s-a întâlnit în Parcul Coronini (''Regina Maria'') de aici cu Ioan Slavici, când a ajuns în oraş cu trupa lui Pascaly. O placă de marmură montată pe clădirea fostului Generalat din Piaţa Libertăţii, unde este astăzi Facultatea de Muzică, aminteşte de trecerea prin oraş a tânărului Mihail Eminescu, în 1867 şi 1868, când avea 16 ani şi era sufleur în trupa de teatru a lui Pascaly. El îl căuta pe fratele său, Nicolae, care terminase Facultatea de drept, dar fără licenţă, şi s-a angajat doar ca birocrat la avocatul Christian Emmerich din Timişoara.

În fiecare an, pe 15 ianuarie, placa de marmură dedicată poetului este îmbrăcată în jerbe de trandafiri roşii, simbol al eternităţii Luceafărului şi a Culturii Naţionale Române.

*** SĂLAJ

O habă - şezătoare specifică judeţului Sălaj, o inedită expoziţie cu piese reprezentative de patrimoniu grupate în cutii, alături de serata din lirica eminesciană şi o întâlnire literar - muzicală vor marca, luni, la Zalău, Ziua Culturii Naţionale.

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cu sprijinul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară "Sălaj Plus", organizează, de Ziua Culturii Naţionale, de la ora 17,30, la sala ce găzduieşte expoziţia de artă populară şi interioare ţărăneşti de la CCAJS, o habă - şezătoare specifică judeţului Sălaj, cu participarea secţiei Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Ansamblului folcloric "Meseşul", secţiei de conservare şi promovare a culturii tradiţionale, a unor rapsozi şi meşteri populari din judeţ. Intrarea este liberă.

Aceeaşi instituţie de cultură, în colaborare cu Liceul de Artă "Ioan Sima" Zalău, organizează luni, de la ora 13,00, în sala festivă a liceului, o întâlnire literar - muzicală dedicată Zilei Culturii Naţionale. Scriitorii Florin Horvath, Ion Piţoiu - Dragomir, Daniel Hoblea, Marcel Lucaciu şi Daniel Săuca, membri ai Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Sălaj şi ai Cenaclului literar "Silvania", vor vorbi despre actualitatea creaţiei eminesciene şi despre Anul Centenar şi vor citi din lirica proprie, iar profesori şi elevi de la Liceul de Artă "Ioan Sima" vor prezenta momente muzicale adecvate manifestării.

* Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău marchează Ziua Culturii Naţionale printr-o expoziţie inedită, în care piese reprezentative din colecţiile proprii au fost grupate în cutii, sub denumirea "Clio box".

"Fiindcă un muzeu trebuie să se reinventeze mereu, creativitatea soluţiilor şi a modalităţilor de adresare către public este o condiţie de succes. Nevoia de a face mereu altfel lucrurile, de a încerca ieşirea din tiparele consacrate a fost argumentul pentru 'Clio Box', expoziţia care eliberează istoria din vitrine şi dezvăluie un univers într-o cutie. Am ales 20 de piese reprezentative care să ne poarte prin istoria acestor locuri şi care să vorbească despre noi, de Ziua Culturii Naţionale, având convingerea că patrimoniul cultural are cea mai mare încărcătură identitară. Te aşteptăm în 15 ianuarie să pătrundem în universul fascinant al istoriei din cutii, la Muzeul de Artă Ioan Sima", se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean.

Vernisaj expoziţiei va avea loc luni, la ora 13,00.

Pentru a sărbători împreună Ziua Culturii Naţionale, Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură şi Liceul de Artă "Ioan Sima" organizează, luni, o serată din lirica eminesciană "La Steaua!", care va avea loc în sala de spectacole din Clădirea Transilvania, de la ora 17,00.

Printre interpreţii care susţin acest spectacol se numără membrii orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist "Porolissum", violonistul Ionuţ Dârjan, soprana Rodica Pop Seling, soprana Ramona Barna, violonistul Radu Herţe, violonistul Andrei Pocol, pianistul Darius Taloş, Alexandru Păun - la chitară.

În acelaşi context, va avea loc vernisajul unei expoziţii cu picturi realizate de elevi ai Liceului de Artă "Ioan Sima" şi de membri ai Cercului de pictură "ZalăuArt" al Casei Municipale de Cultură Zalău.

*** TELEORMAN

Biblioteca Judeţeană ''Marin Preda'' Teleorman organizează luni, la ora 10,00, la Sala de lectură a instituţiei, o serie de activităţi culturale.

Astfel, vor fi vernisate următoarele expoziţii: ''Luceafărul literaturii române - Mihai Eminescu'' - expoziţie de carte din colecţiile bibliotecii judeţene; Eminescu în grafică - colecţia Mihai Cătrună; Biblioteca Teleormanului cultural - expoziţie de carte cu volumele apărute în 2017 ale scriitorilor teleormăneni; Colecţia eCreator - cărţile şi revistele editurii. AGERPRES/(AS - autori: Cornelia Dumitru, Anamaria Toma, George Onea, Sebastian Olaru, Ioan Weisl, Sorin Blada, Dorina Matiş, Otilia Halunga, Marinela Brumar, Ecaterina Ignat, Dan Paic, Irina Poenaru, Gina Ştefan, Tina Ţucui, Elena Stanciu, Dorin Ivan, Mălina Negrea, Jana Pintili, Paula Neamţu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos