logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu - premii pentru întreaga carieră la Premiile Gopo

Image

Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu vor primi Premiul pentru întreaga carieră, respectiv Premiul pentru întreaga activitate, la Gala Premiilor Gopo 2025, informează site-ul premiilegopo.ro.

* Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A debutat în cinematografie în 1969, în 'Pantoful Cenușăresei', ultimul film regizat de Jean Georgescu. Rolul care a consacrat-o a fost însă Rusanda din filmul 'Osânda' (1976), regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a jucat alături de Amza Pellea și Gheorghe Dinică.

'Osânda' a deschis un lung șir de colaborări ale actriței cu Sergiu Nicolaescu. În 1977, joacă în serialul tv istoric 'Războiul independenței'. Câțiva ani mai târziu, în 1982, regizorul o distribuie într-unul dintre rolurile principale din 'Întâlnirea', o dramă plasată în Delta Dunării, alături de Ovidiu-Iuliu Moldovan, Vladimir Găitan și Colea Răutu. În filmul de acțiune 'Viraj periculos' (1982), joacă un personaj negativ și îi are parteneri de ecran pe Emilia Dobrin, Ion Besoiu și Mircea Albulescu. Colaborează cu Nicolaescu și pentru drama istorică 'Mircea' (1989) și pentru producția româno-americană 'Punctul Zero' (1996).

Colaborează pentru prima dată cu Alexandru Tatos în 1978, care o distribuie în rolul principal din 'Rătăcire', alături de Dan Nuțu. Se va reîntâlni cu regizorul pe platoul de la 'Întunecare' (1986).

Filmografia Ioanei Pavelescu include filme precum 'Cumpăna' (regia - Cristiana Nicolae, 1979), 'Trandafirul galben' (regia - Doru Năstase, 1982), 'Calculatorul mărturisește' (regia - George Cornea, 1982, unde are o scenă alături de mama ei, actrița Corina Constantinescu), 'Misterele Bucureștiului' (regia - Doru Năstase, 1983), 'Totul se plătește' (regia - Mircea Moldovan, 1986) și 'Polul Sud' (regia - Radu Nicoară, 1993).

Pe scenă, Ioana Pavelescu a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 1975, s-a întors la București și s-a alăturat echipei Teatrului Mic. A jucat și pe scena Teatrului Bulandra sau pe scena Teatrului Național. În 2003, la invitația lui Dinu Săraru, a revenit pe scenă pentru a interpreta rolul principal din 'Anna Karenina' la Teatrul Mic.

Dintre cele mai recente spectacole amintim comedia 'Lettice & Lovage' de Peter Shaffer, 'Secretul doctorului Honigberger' de Mircea Eliade la Teatrul Metropolis, 'Doamna Godot' de Olga Delia Mateescu la Teatrul Dramaturgilor Români, 'Hoții de frumusețe' de Pascal Bruckner la Teatrul Evreiesc de Stat, 'Lear(a)' de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban la Teatrul Bulandra.

Un alt rol marcant pe scena teatrului a fost cel al Zeldei. Spectacolul 'Zelda', o adaptare a piesei 'The Last Flapper' de William Luce, s-a jucat pe mai multe scene de teatru independent din Capitală, dar și în străinătate.

* Distincția oferită lui Florin Mihăilescu onorează contribuția sa esențială la definirea esteticii unor filme emblematice. Cu o carieră de peste cinci decenii, Florin Mihăilescu a colaborat cu regizori precum Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Dan Pița, Lucian Pintilie și Stere Gulea, dar a desfășurat și o importantă activitate academică, publicistică și științifică.

'Imaginea trebuie să-și ferească instrumentele. În artă, de obicei se ascund instrumentele, dar în imaginea de film, atât de dependentă de tehnică și de tentația calofilului, pericolul e imens. Nu-mi plac filmele la care imaginea vorbește tare. Imaginea este o voce într-o armonie care uneori poate avea mișcări solistice, dar niciodată nu poate avea dedicată o partitură întreagă', declara Florin Mihăilescu.

A debutat în direcția de imagine în 1974, cu serialul TV 'Un august în flăcări' (regia Dan Pița, Alexandru Tatos, Radu Gabrea și Doru Năstase). Cu Alexandru Tatos a colaborat pentru cele mai cunoscute filme ale cineastului: 'Mere Roșii' (1974), 'Rătăcire' (1978), 'Duios Anastasia trecea' (1980), 'Secvențe...' (1982) și 'Fructe de pădure' (1983). A avut o strânsă relație profesională cu regizorul Mircea Daneliuc, întinsă pe trei decenii. Au lucrat împreună pentru 'Cursa' (1975), 'Ediție specială' (1975), Iacob (1988), 'A unsprezecea poruncă' (1991), 'Tusea și junghiul' (1992) și 'Această lehamite' (1994).

O altă lungă colaborare a avut și cu regizorul Dan Pița, semnând imaginea pentru 'Duhul Aurului' (1974, co-regizat de Mircea Veroiu), 'Filip cel bun' (1975), 'Mai presus de orice' (1978, co-regizat de Nicolae Mărgineanu) și 'Bietul Ioanide' (1980).

Mihăilescu semnează imaginea și pentru 'De ce trag clopotele, Mitică?' (1981), capodopera lui Lucian Pintilie, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț în rolurile principale. Cu Stere Gulea colaborează pentru 'Ochi de urs' (1983) și 'Vulpea vânător' (1993), iar cu Sergiu Nicolaescu pentru 'Orient Express' (2004).

Distincțiile vor fi înmânate în cadrul Galei Premiilor Gopo 2025, care va avea loc pe 29 aprilie. AGERPRES/(AS - redactor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 673

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Cultura - Media 17-04-2025 08:53

Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural

Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp