logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un nou sezon Art Safari - de vineri, la Palatul Dacia-România; Țuculescu și Andreescu - expoziții eveniment

Imagine din galeria Agerpres

Un program expozițional de excepție reunind lucrări semnate de Ion Țuculescu și Ioan Andreescu, de pictori români uitați și voci contemporane propune prima ediție din 2025 Art Safari, care va putea fi vizitată de vineri, până pe 27 iulie, la Palatul Dacia-România.

'Am realizat nu o expoziție Țuculescu, ci un agregat curatorial în care veți intra, veți fi prinși, distruși și recompuși. Intrați ca să vedeți un artist și veți vedea viața în toate formele ei, de la cele microbiologice, la ce sentimentale, la cele politice și, nu în ultimul rând, evident, pentru că asta vă va asalta, cele estetice. Avem în expoziție: pictură, desen, fotografie, covoare, brâie, film, muzică clasică. (...) Toată muzica pe care am pus-o este legată de viața lui Țuculescu', a declarat, la conferința de presă dedicată anunțării evenimentului, criticul de artă și filosoful Erwin Kessler, curator al expoziției.

El a subliniat că expoziția, la care a lucrat cu Cristian Vechiu, dorește 'să-l redea ca artist pe cercetătorul științific, care a lucrat la Academia Română, Ion Țuculescu, doctor în medicină și biologie'.

'Un cercetătorul științific de prim ordin, autorul unui masiv volum pe care îl veți vedea aici, 'Biodinamica Lacului Techirghiol'. Trebuie menționat că, pe lângă toate muzeele de artă cu care am colaborat și instituțiile de cercetare, avem o bună colaborare cu Muzeul Antipa. Ca atare, avem în expoziție și microscopul personal al lui Antipa și mai multe obiecte care i-au aparținut, pentru că (...) muzeul pe care l-a creat, paradigma muzeografică pe care a creat-o Grigore Antipa a reprezentat un loc în care (Ion Țuculescu) a revenit nenumărate ori, nu doar pentru biologie și ecologie, ci și pentru gândirea etnografică din spatele dioramelor cu care Antipa s-a făcut cunoscut. Noi am creat această dioramă vie', a punctat Kessler.

 



Potrivit criticului de artă, expoziția Țuculescu de la Art Safari reprezintă mai mult decât cea mai importantă și mai amplă retrospectivă organizată în cinstea acestuia din 1999 încoace.

'Trebuie amintită și cea din 2008, făcută de Art Society, însă e ceva diferit, pentru că este organizată la 60 de ani (...) după momentul în care, în aceeași lună, februarie - martie 1965, la Sala Dalles, iarăși altceva decât un muzeu, se organiza primul mare aș zice chiar festival de descoperire a unui erou național cultural. Acela era Ion Țuculescu. Aici îl veți vedea cu întreaga lui musculatură intelectuală, culturală și umană', a adăugat Erwin Kessler.

În cadrul conferinței de presă, care a avut-o ca amfitrion pe Ioana Ciocan, Managing Partner Art Safari, despre expozițiile prezentate au mai vorbit curatorii Călina Coman, Maria Munteanu, Monica Dumitru, Iulia Gorneanu.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a evidențiat, în cuvântul său, importanța prezenței în cadrul secțiunii 'Young Blood 4.0' a reprezentanților noului val de artiști contemporani.

'Mă bucur că Institutul Cultural Român, pe lângă celelalte colaborări pe care le-am avut și le avem cu Art Safari de a lungul timpului, a reușit să susțină secțiunea dedicată tinerilor artiști. Iată, 'Young Blood', ediția a patra. Credem că e foarte important să punem tinerii artiști în context și nu în afara contextului, în contextul celor mai valoroși artiști români, pe de-o parte, în contextul unui program care se bucură de un public numeros de fiecare dată, la fiecare ediție, și, de ce nu, într-un context pe care să-l putem apoi exporta, în funcție de oportunitățile pe care le găsim la nivel internațional. Cred că, în prezent, poate că este cea mai oportună soluție de a prezenta tânăra generație de artiști peste hotare și sperăm să avem ocazia să o facem', a spus președintele ICR.

 



Programul complet al expozițiilor cuprinde următoarele expoziții-eveniment:

* 'Ioan Andreescu. Adevărul și imaginația' își propune să reamintească încă o dată că marele artist a avut, într-adevăr, o sensibilitate de excepție, fiind, incontestabil, cel mai profund dintre peisagiștii români, deși s-a stins din viață la nici 33 de ani, înainte ca restrânsa lui faimă să apuce să se răspândească, așa cum s-a întâmplat mai apoi cu Grigorescu. Expoziția de la Art Safari, organizată la 175 de ani de la nașterea artistului, cu o arhitectură expozițională contemporană semnată de Cosmin Florea, își asumă dificila misiune de a reuni pentru public o bună parte din puținele opere semnate de Ioan Andreescu, disipate în colecții muzeale și particulare, într-o selecție realizată de Maria Munteanu.

* 'Ion Țuculescu. Geniul Amator', în care Art Safari întreprinde, sub patronajul Ministerului Culturii, o amplă revizionare și, poate, reconsiderare a operei titanului începuturilor artei contemporane românești. Au fost reunite peste 100 de lucrări reprezentative din cele mai importante muzee și colecții private din țară. Expoziția este orchestrată de Cristian Vechiu, 'acompaniat' de Erwin Kessler, cu o arhitectură expozițională de Cosmin Florea și de Biroul de arhitectură ae02 (Elena Viziteu și Anda Zota).

* Expoziția 'Pictori români uitați' prezintă peste 100 de lucrări, semnate de zeci de artiști care au avut o contribuție semnificativă în istoria artei românești, dar ale căror nume s-au pierdut (ori s-au omis intenționat) în jumătatea de veac postbelică, îndeosebi din motive ideologice. Ipolit Strâmbu, Nicolae Grant, Elena Popea, Constantin Aricescu, Mihail Simonidy, Nina Arbore, Mina Byck Wepper sau Alexandru Țipoia sunt doar câțiva dintre artiști. Proiectul își propune să pună într-un format expozițional și să ducă mai departe demersul științific al cărții, de mare senzație la vremea ei, scrise de Tudor Octavian, jurnalist, scriitor și cronicar de artă, publicată în 2003 la Editura NOI media print, sub numele 'Pictori români uitați'. Curatori: Tudor Octavian și Maria Munteanu.

* 'Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani', curatoriată de Călina Coman, reunește artiști români din diferite regiuni ale țării, exponenți ai generațiilor tinere, studenți, absolvenți și artiști emergenți în plin proces de (auto)descoperire, de experimentare și de articulare a propriilor viziuni asupra artei contemporane. Tematicile propuse - spațiul interior, iubirea și alteritatea - sunt formulate în așa fel încât să ofere un punct de sprijin, o referință, o cheie de lectură pentru traversarea peisajului expozițional. Partenerul expoziției este Institutul Cultural Român.

 



* 'cu sau împotriva trendului. intervenții fotografice contemporane', o expoziție de fotografie, avându-l drept curator pe Christin Muller, este realizată de ifa în parteneriat cu Art Safari. Aceasta prezintă lucrările a doi fotografi, Viktoria Binschtok (n. 1972) și Michael Schafer (n. 1964), care folosesc și reflectă asupra imaginilor din mass-media, explorând diferitele moduri în care acestea operează. Ei abordează, de asemenea, autonomia tot mai mare a imaginilor într-o lume interconectată care în viitor va fi dominată de algoritmi digitali.

* 'From Lab to Life', o expoziție dedicată istoriei și evoluției farmaciei, curatoriată de Monica Dumitru, oferă o perspectivă amplă asupra dezvoltării acestui domeniu esențial pentru viața de zi cu zi.

* Expoziția 'Rădăcini', realizată de curatorii Ana Maria Crișan și Iulia Gorneanu, se dorește o odă vizuală dedicată patrimoniului material imobil, o meditație asupra lumii neschimbate care i-a servit drept sursă de inspirație lui Constantin Brâncuși. Organizată de Institutul Național al Patrimoniului, expoziția își propune să expună un stadiu premergător creației brâncușiene, surprinzând cadre din lumea satului românesc.

* 'Fluturi', curator - Monica Dumitru, explorează, prin stiluri variate - de la expresionism și abstractizare la pop-art și interpretări contemporane - simbolul fluturelui ca reprezentare a efemerității, a renașterii și a metamorfozei. De-a lungul timpului, numeroși artiști - atât străini, cât și români - au transpus în artă frumusețea și simbolismul fluturelui. În anii '50, Andy Warhol a experimentat serigrafia, realizând felicitări decorate cu fluturi. Între altele, fluturele lui Warhol, prezent în expoziția de la Art Safari, ilustrează marea sa atracție pentru motiv.

Un proiect cultural național strategic, realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Art Safari a înregistrat, în cele 15 ediții de până acum, aproximativ un milion de vizitatori. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 531

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &

Cultura - Media 23-04-2025 14:44

Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out

Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R

Cultura - Media 23-04-2025 13:19

Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi

ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini

Cultura - Media 23-04-2025 12:33

Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'

Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Cultura - Media 23-04-2025 08:49

Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Cultura - Media 22-04-2025 15:55

Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu

Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol

Cultura - Media 22-04-2025 12:30

Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere

De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir

Cultura - Media 22-04-2025 10:50

''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai

Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.

Cultura - Media 22-04-2025 10:44

Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''

Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri