REPORTAJ/Dâmbovița/Muzeul Poliției, o atracție pentru copii - până și preșcolarii recunosc AK-47; fetele - atrase de uniforme

Muzeul Poliției Române îi încântă pe copiii care îi trec pragul, aceștia fiind atrași de uniforme și de armele expuse, spre mirarea muzeografilor care constată că până și micuții de grădiniță recunosc imediat pușca de asalt AK-47, pe care o știu din jocurile video.
Instituția muzeală, singura de acest gen din țară, se află în Târgoviște, în apropierea Curții Domnești, în aceeași curte cu Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă. Copiii care vin aici sunt încântați de uniformele de polițist, iar unii spun că vor să se facă polițiști când vor fi mari, ca să prindă infractori. Armele vechi, insignele, motocicleta de Poliție expusă aici, dar și cele câteva mașini de Poliție din diferite perioade, aflate în curtea muzeului, sunt alte exponate care atrag privirile celor mici.
'Băieții sunt atrași în general de arme și am rămas foarte uimită pentru că și copiii de grădiniță recunosc cea mai performantă armă de asalt din lume, e vorba de AK-47, am înțeles că din jocuri. Fetele sunt atrase mai mult de uniforme. Sunt mulți copii care vor să se facă polițiști, unii doar ca să se îmbrace în uniformă, alții ca să se joace cu armele, dar majoritatea ca să îi prindă pe infractori', a declarat pentru AGERPRES muzeograful Cristina Nica.
Vizitatorii Muzeului Poliției Române găsesc aici tot felul de obiecte datând de la începutul secolului al XIX-lea până în prezent: arme albe și de foc, uniforme, documente, medalii, insigne, fanioane, plachete. Cea mai veche uniformă este de la începutul secolului al XIX-lea, o uniformă de arnăut.
'Cea mai veche uniformă este deosebită pentru că pe ea se află și cele trei culori întâlnite abia mai târziu pe drapelul românesc. Cea mai importantă uniformă, din punctul meu de vedere, este însă o uniformă de comisar de poliție de perioada interbelică care se zice că ar fi aparținut marelui general Dumitru Ceacanica, considerat cel mai mare polițist criminalist de la noi din țară', spune Cristina Nica.
La muzeu sunt expuse și alte uniforme ale polițiștilor români, dar și alte agenților de poliție ale multor altor țări. Puteți găsi aici și uniforma primei femei ofițer de poliție din Târgoviște, Irina Atanasiu.
De asemenea sunt amenajate zone dedicate marilor polițiști criminaliști din România.
'Este zona dedicată generalul Ion Anghelescu, cel care a fost directorul Institutului de Criminalistică din București, doctor în criminalistică, autor a multor cărți și articole, atât în țară, cât și în străinătate, inventator. Multe dintre invențiile lui încă se folosesc de către criminaliștii din întreaga lume. Și este unul dintre primii polițiști români care a lucrat cu poligraful', povestește muzeograful.
Muzeul deține și obiecte confiscate de la infractori, care sunt prezentate publicului în expoziții temporare. Cele mai vechi arme din colecția muzeului sunt pistoale cu cremene, apoi pistoale capsiere folosite în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza, revolvere cu butoiaș care au apărut începând cu perioada Războiului de Independență, apoi arme care se folosesc în prezent de oamenii legii.
Cum urci scările la etaj, vezi un panou pe care scrie 'Crimă'. Este o secțiune - poate mai puțin recomandată copiilor - unde sunt informații despre cel mai cunoscut criminal în serie din România, Ion Rîmaru.
'Acolo este expus cel mai cunoscut criminal în serie de la noi din țară, este vorba de Ion Rîmaru, cel care în perioada anilor șaptezeci ataca noaptea, de obicei când era vreme urâtă, pe ploaie sau furtună, femei care mergeau singure pe stradă. (...) În perioada respectivă s-au luat măsuri deosebite pentru prinderea lui, toți șoferii de taxi din București au fost înlocuiți cu polițiști sub acoperire, la fel în stațiile de tramvai, de autobuz. Seara erau astfel de polițiști chiar și în restaurante, baruri - studenți la școala de ofițeri și polițiști sub acoperire. Au fost chiar și femei-polițist care au jucat rolul momelii, dar el n-a fost prins așa, a fost prins pentru că la ultimul caz și a pierdut adeverința medicală', relatează muzeograful Cristina Nica.
Aceasta amintește cum a fost prins Rîmaru.
'Pe atunci doctorii scriau cu stiloul și din cauza sângelui și a zăpezii nu se mai vedeau datele scrise de doctor pe adeverința medicală pierdută de Rîmaru, dar se vedea că a fost tipărită de Spitalul Universitar din București, se mai vedeau două cifre din numărul de înregistrare și una dintre cifre nu era sigur că e 6 sau 8. În toate combinațiile de cele două cifre s-a ajuns la concluzia că este vorba de Ion Rîmaru, student la medicină veterinară. A fost prins, judecat, condamnat la moarte și executat prin împușcare. În acest caz avem un alt element inedit, s-a reușit realizarea unui portret robot după urma dinților, această urmă fiind prelevată după mușcătura făcută primei victime', precizează Cristina Nica.
Clădirea muzeului, ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, are o mare valoare artistică și istorică, fiind refăcută în stil neoclasic între anii 1867 și 1893.
'Casa a fost construită inițial, mult mai devreme, în anul 1701, din inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pe locul alteia mai vechi care a aparținut lui Grama Stolnicul. Va fi numită 'Casa coconilor', adică a fiilor domnitorului', se arată pe site-ul Poliției Române.
De clădire se leagă și numele poetului Grigore Alexandrescu, despre care se crede că ar fi învățat la școala care a funcționat aici pe la 1800. Construcția a avut, în timp, diverse funcționalități și a suferit unele modificări. Beciul, având o structură specifică epocii brâncovenești, s-a păstrat intact în forma din timpul domnitorului.
Edificiul a rămas, o vreme, în paragină și necesită și acum lucrări de renovare, dar cei de la muzeu speră să intre într-un amplu program de reabilitare - și ar fi semnale în acest sens - pentru ca unicul muzeu al Poliției din țară să aibă un sediu pe măsură. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo