REPORTAJ Cluj: Povestea pasiunii care a adunat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Inimioare, coșari (hornari), trifoi cu patru foi, ghiocei și alte flori, soarele, luna, fel de fel de alte simboluri, toate aducătoare de noroc, bunăstare și vestitoare de primăvară se regăsesc în cea mai mare colecție de mărțișoare din România, adunate de colecționara clujeană Ingeborg Marta Bogdan și care poate fi vizitată în această perioadă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.
La cei 84 de ani ai săi, Ingeborg Marta Bogdan a reușit să adune, în ultimii 65 de ani, peste 5.200 de mărțișoare, pe care le-a aranjat cu grijă pe diferite categorii tematice și materiale din care sunt confecționate și pe care acum le-a cedat Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Deși a adunat un număr impresionant de mărțișoare, unele și din aur și argint, Ingeborg Marta Bogdan a declarat, pentru AGERPRES, că se simte legată cel mai mult de un mărțișor din plastic, dar despre care spune că este unicat.
'Mărțișorul de care mă leagă cea mai plăcută amintire este unul din masă plastică, care reprezintă o tricicletă. Este unicat absolut, nu știu cine l-a făcut. Într-o bună zi, m-am trezit la ușă cu o fată de 17-18 ani, nu știu de unde a știut adresa mea, care în mână avea acest mărțișor. A zis că l-a făcut tatăl său. Dar să știți că este o bijuterie fantastică. Deci, o tricicletă, lucrată foarte frumos, micuță, foarte, foarte frumoasă. A venit cu această bijuterie în mână, mi-a lăsat-o, a zis că nu vrea bani, nu vrea nimic, doar atât, să o pun în colecție, că tatăl ei a făcut-o și că e singura în lume, o tricicletă frumoasă. În rest, mărțișoare de care să mă lege amintiri mai deosebite nu am', a relatat Ingeborg Marta Bogdan, pentru AGERPRES, povestea celui mai drag mărțișor din colecția sa.
Primul dintre mărțișoarele pe care le-a colecționat Ingeborg Marta Bogdan datează din perioada adolescenței sale, un mărțișor din aur primit de la un băiat care îi făcea curte.
'Sigur că îmi amintesc de primul mărțișor. Am primit un mărțișor din aur, care reprezenta un triptic, adică o cruce, o ancoră și o inimă. Aceste trei piese erau din aur, erau unite și el e primul mărțișor pe care l-am primit, de la un băiat care mi-a făcut curte atunci, aveam 18 ani. Dar nu mai e în colecție acel mărțișor, l-am pierdut demult', povestește Ingeborg Marta Bogdan.
Colecționara clujeană s-a născut în 17 iule 1941, în Câmpina, Prahova, într-o familie de sași. A urmat studiile gimnaziale și liceale la Sibiu, apoi, din 1962, facultățile de zootehnie din Cluj-Napoca și medicină veterinră din București. A primi repartiție la Cluj, unde a parcurs ierarhia didactică până la gradul de profesor universitar, la Facultatea de Medicină Veterinară. Pasiunea sa pentru mărțișoare a prins-o mai tare în pragul pensionării și a ținut-o ocupată cu micile obiecte aproape 60 de ani.
'Colecția este realizată de doamna Ingeborg Marta Bogdan, care este o colecționară extraordinară și care s-a ocupat de colectarea de mărțișoare începând din 1960 și până în prezent și care a realizat cea mai spectaculoasă și mai completă colecție de mărțișoare existentă în România. O colecție cu atât mai valoroasă cu cât mărțișorul este, din anul 2017, inclus pe lista reprezentativă UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial. Ne bucurăm mult că putem oferi publicului vizitator, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prima mare colecție de mărțișoare din România și ne dorim foarte mult ca această colecționare, această patrimonializare a mărțișorului să continue în toate muzeele țării', a spus directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean.
Ingeborg Marta Bogdan n-a putut, din motive de sănătate, să fie prezentă la vernisajul expoziției intitulată 'Din pasiune pentru mărțișor', care prezintă efortul său de zeci de ani, însă ruda sa Maria Cișman a vorbit în câteva cuvinte despre pasiunea ei.
'O știu pasionată, din poveștile ei, încă din perioada de liceu, când fetele primeau mărțișoare. Dânsa fiind de etnie germană, a fost fascinată de acest obicei cu tradiție românească și încă de atunci și-a dorit să primească cât mai multe mărțișoare', a spus Maria Cișman.
Mărțișorul are origini care se pierd în adâncurile istoriei, fiind și acum discutate de specialiști, și a devenit obicei doar în câteva țări din jurul României.
'Originea mărțișorului este discutată încă de specialiști, este arhaică, este precreștină, fapt care a permis dezvoltarea acestui obicei și în perioada 1945-1989. În prezent, mărțișorul este cea mai vie, probabil, dintre tradițiile din România, este singura tradiție, singurul element de patrimoniu imaterial care a fost preluat în mediul urban și care s-a impus și pentru care nu mai este niciun fel de îndoială referitoare la supraviețuirea sa', mai spune Tudor Sălăgean.
El a adăugat că mărțișorul a devenit tradiție în România, în Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord și alte câteva state învecinate.
Muzeograful Dana Maria Câmpean a descris și o serie de obiceiuri legate de mărțișor, unul dintre cele mai interesante fiind punerea acestora în pomi.
'În unele zone ale țării, mărțișoarele, după ce erau purtate trei, cinci, nouă, cincisprezece zile sau chiar toată luna martie, se agățau în pomi, așa că am adus și noi din secția în aer liber câțiva pomi, i-am replantat și am reușit să punem câteva mărțișoare în ei. De asemenea, se mai legau mărțișoarele la uși sau la ferestre, pentru belșug, pentru sporul casei, pentru a feri de rele', spune Dana Maria Câmpean.
Cele peste 5.200 de mărțișoare din colecția Ingeborg Marta Bogdan sunt cusute pe 57 de rame din lemn, pot fi împărțite în tradiționale (clasice) și atipice (deosebite). 87% din aceste mărțișoare sunt confecționate în perioada comunistă, iar 13% sunt adunate după Revoluție. Cele mai multe sunt confecționate din metal, dar sunt și piese din plastic, ceramică, textile și lemn. Mărțișoarele tradiționale din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei sunt: flori, coșari, hornari, inimi, ancore, potcoave și trifoi cu patru foi, într-o varietate de forme, iar cele atipice reprezintă personaje din desene animate, obiecte casnice, accesorii pentru sport, tarot, zodii, icoane și cărți. AGERPRES / (A - redactor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M