CNA a adoptat regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale

Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat, marți, Decizia privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
Potrivit deciziei, campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în ziua de vineri, 4 aprilie, ora 0:00, și se încheie în ziua de sâmbătă, 3 mai, ora 7:00.
Campania electorală prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se desfășoară în condițiile stabilite de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, ale Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului, precum și ale prezentei decizii.
Candidații au acces, egal și gratuit, la serviciile de radio și de televiziune, publice și private, numai în emisiunile de promovare și dezbatere electorală și informative.
Reprezentanții partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio și de televiziune, contra cost, în cadrul emisiunilor de promovare electorală prevăzute și prin difuzarea spoturilor publicitare electorale, în condițiile prezentei decizii.
Posturile de radio și de televiziune care intenționează să realizeze și să difuzeze emisiuni electorale au obligația să facă cunoscut public acest lucru prin presă și/sau prin programele lor și să comunice Consiliului Național al Audiovizualului implicarea lor în campania electorală, până cel mai târziu în data de 24 martie, lista radiodifuzorilor care au notificat CNA intenția de reflectare a campaniei electorale urmând a fi comunicată public pe pagina de internet a instituției, la adresa www.cna.ro.
Candidații au la dispoziție intervalul 24 martie - 3 aprilie pentru a se adresa în scris posturilor private de radio și de televiziune care și-au anunțat intenția de realizare și difuzare a emisiunilor electorale, solicitând și timpii de antenă pe care intenționează să îi utilizeze. După 20 martie, data rămânerii definitive a candidaturilor, și până la data de 3 aprilie, posturile de radio și de televiziune, în funcție de solicitările primite, vor stabili în grila de program intervalele de timp de difuzare a emisiunilor prevăzute și le vor comunica în scris Consiliului. Informațiile comunicate de către radiodifuzori vor fi afișate pe pagina de internet a instituției, la adresa www.cna.ro, precum și pe paginile de internet ale radiodifuzorilor respectivi, într-un mod accesibil publicului.
În timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaților, opiniile și mesajele cu conținut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni:
* de promovare electorală - în care candidații și/sau reprezentanții lor își prezintă și promovează programele politice, activitățile de campanie electorală ori propria candidatură; acestea vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, și, respectiv, semnalate prin marcajul 'promovare electorală', afișat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;
* de dezbatere electorală - în care radiodifuzorii pun în discuție programele electorale și temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaților și/sau a reprezentanților lor, precum și a jurnaliștilor, analiștilor, consultanților politici și altor invitați; vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, și, respectiv, semnalate prin marcajul 'dezbatere electorală', afișat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;
* informative - în care activitățile de campanie ale candidaților sunt prezentate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, imparțialitate și informare corectă a publicului; radiodifuzorii pot prezenta în cadrul emisiunilor informative și intervenții făcute în direct de
către candidați.
Conform deciziei CNA, difuzarea în direct sau înregistrată a mitingurilor și întâlnirilor electorale, a conferințelor de presă ori a altor activități de campanie ale candidaților este considerată emisiune de promovare electorală. Materialele audiovizuale electorale, altele decât spoturile publicitare electorale, puse dispoziția radiodifuzorilor de către candidați pot fi difuzate numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală.
Radiodifuzorii sunt obligați să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi: candidați, reprezentant al candidatului sau al unui partid politic, al alianțelor politice, alianțelor electorale sau al organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care susțin candidați, jurnalist, analist, comentator sau consultant politic etc.
Sponsorizarea programelor jurnalelor de știri și a programelor de actualități politice este interzisă.
În cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, radiodifuzorii sunt obligați să asigure reflectarea desfășurării campaniei electorale, cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, imparțialitate.
Totodată, radiodifuzorii au obligația să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum și în conținutul spoturilor publicitare electorale și al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziția acestora de către candidați sunt respectate următoarele condiții: să nu fie pusă în pericol ordinea constituțională, ordinea publică, siguranța persoanelor și a bunurilor; să nu incite la ură pe considerente de convingeri politice, rasă, religie, etnie, naționalitate, sex sau orientare sexuală și nici la violență; să nu conțină afirmații sau imagini care pot aduce atingere demnității umane, onoarei, vieții particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri; să nu conțină acuzații cu incidență penală sau morală la adresa altor candidați, fără a fi însoțite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.
În perioada campaniei electorale, candidații și reprezentanții acestora, precum și ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care susțin candidați nu pot fi producători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici și privați.
Radiodifuzorii publici și privați pot difuza spoturi publicitare electorale, care îndeamnă electoratul să voteze un anumit candidat, numai în cadrul emisiunilor electorale amintite, cu respectarea următoarelor condiții: spoturile publicitare electorale vor fi difuzate numai însoțite de un marcaj corespunzător; spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde și trebuie să fie asumate în mod explicit, prin prezentare și conținut, de către candidați; difuzarea spoturilor publicitare electorale trebuie să asigure tuturor candidaților condiții egale de acces; în emisiunile de promovare nu pot fi inserate spoturi publicitare electorale ale unor candidați în intervalele alocate altor candidați.
Spoturile publicitare electorale nu constituie comunicare comercială audiovizuală, în sensul dispozițiilor legale, în perioada campaniei electorale, cu excepția spoturilor publicitare electorale, fiind interzisă difuzarea oricăror forme de comunicare comercială audiovizuală sau noncomercială ce conține referiri la candidați sau la reprezentanții acestora și ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care susțin candidați.
La finalul calupurilor de spoturi publicitare electorale vor fi inserate spoturi de interes public, cu caracter informativ privind legislația electorală, puse la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă, cu acordul CNA.
Prezentarea de sondaje de opinie cu conținut electoral este permisă în condițiile precizate la art. 39 din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
'Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conținut electoral făcute pe stradă. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării. Cu 24 de ore înainte de începerea votării și până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje și comentarii cu conținut electoral, a emisiunilor și spoturilor publicitare electorale, precum și invitarea sau prezentarea în programe a candidaților și a reprezentanților acestora și ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care susțin candidați, cu excepția persoanele ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unei emisiuni electorale a unor fapte neadevărate beneficiază de drept la replică', se precizează în decizie.
Monitorizarea respectării prevederilor referitoare la asigurarea informării corecte și a pluralismului din Codul de reglementare a conținutului audiovizual se realizează săptămânal, iar radiodifuzorii au obligația să compenseze dezechilibrele evidente relevate, în săptămâna imediat următoare constatării acestora. Aceștia au obligația de a comunica săptămânal, în prima zi lucrătoare, CNA timpii de antenă utilizați de fiecare candidat și/sau de reprezentanții lor în emisiunile electorale prevăzute.
Totodată, radiodifuzorii vor asigura înregistrarea emisiunilor destinate campaniei electorale în condițiile stabilite în Decizia Consiliului Național al Audiovizualului nr. 412/2007 privind obligațiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio și de televiziune, cu modificările și completările ulterioare.
Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sancționează potrivit dispozițiilor Legii audiovizualului, sau, după caz, ale art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și alin. (2) lit. g) din Legea alegerii președintelui României. În situația în care respectivele încălcări ale dispozițiilor legale se produc după momentul încheierii oficiale a campaniei electorale, CNA se va întruni de urgență și va analiza situația creată cu maximă celeritate.
Prevederile prezentei decizii se vor aplica în mod corespunzător și pentru campania electorală ce se va desfășura pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Decizia, care intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, este semnată de vicepreședintele CNA Valentin-Alexandru Jucan. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: 'Execuții' și imobilizări la stâlpul infamiei' - printre distracțiile participanților la Festivalul Sighișoara Medievală
Numeroși participanți la cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, care se încheie duminică seara, i-au solicitat 'călăului' cetății 'execuții' și 'imobilizarea la stâlpul infamiei', amintind astfel despre rolul 'gâdelui' în Evul Mediu - acela de a duce la îndeplinire execuția la moarte a
Vasile Șeicaru: Concertul de la Festivalul Sighișoara Medievală a fost primit peste orice așteptare!
Concertul folk susținut de cantautorul Vasile Șeicaru la ediția a XXX-a a Festivalului Sighișoara Medievală, care a reunit aproximativ 7.000 de spectatori, a fost 'peste orice așteptare', fiind potrivit acestuia printre cele mai bine primite spectacole din acest an. 'Mă așteptam să fie bine, dar concertul a fost primit peste orice
REPORTAJ/ Mureș: Arta germanică de folosire a spadei, predată de Scutierii de Mühlbach la Festivalul Sighișoara Medievală
Arta germanică de folosire a spadei, precum și modul de utilizare a diferitelor tipuri de spadă sau de arcuri a fost predat, timp de trei zile, de Scutierii de Mühlbach la cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Pe studentul Alexandru Cotârlea, care face parte de 4 ani din organizația Scutierii de Mühlbach, o asociație care a
Mii de fani rock, la concertul anului în Sibiu, Dream Theater, cu legendarul Mike Portnoy la tobe
Mii de fani rock s-au bucurat vineri seara, de concertului anului la Sibiu, cel susținut de celebra trupă de metal progresiv Dream Theater, care a venit la Festivalul ARTmania în componența originală, cu legendarul Mike Portnoy la tobe. Până aproape de miezul nopții, fanii au fredonat și au aplaudat la hit-urile celor de la Dream Theater.
Mureș: Cercetare despre tradiții și viața intelectuală medievală, prezentată în premieră la Festivalul Sighișoara Medievală
Un proiect de cercetare referitor la tradițiile, viața intelectuală și viața școlară a Sighișoarei și a unor orașe din regiune, din jurul anului 1500, a fost prezentat în premieră în cadrul ediției a XXX-a a Festivalului Sighișoara Medievală, care se desfășoară de vineri până duminică, de către conferențiar doctor Adinel Ciprian Dincă, de la Universitatea B
Sălaj: Ministerul Culturii evaluează pagubele incendiului de la monumentul istoric Casa 'Lupuț' din Cizer
Ministerul Culturii a anunțat, vineri, că prin Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj și Institutul Național al Patrimoniului va lua măsuri urgente pentru evaluarea și protejarea patrimoniului afectat grav de incendiul de la Casa 'Lupuț din Cizer', înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, ce face parte integrantă dintr-o gospodărie tradițională r
Mureș: Monedă aniversară de 30 de ducați, inspirată de Vlad Dracul, la ediția a XXX-a a Festivalului Sighișoara Medievală
Pentru ediția a XXX-a a Festivalului Sighișoara Medievală, care debutează vineri după-amiază, Primăria Municipiului Sighișoara a lansat o monedă aniversară cu valoare simbolică de 30 de ducați, inspirată din ducații bătuți de Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, stabilit în Cetatea Sighișoarei în perioada 1431-1435, unde a înființat o monetărie.
Sibiu: A fost expusă una din cele mai valoroase cărți din România, Breviarul Brukenthal
Una din cele mai valoroase cărți din România, Breviarul Brukenthal, a fost expusă vineri, în muzeul cu același nume, fiind vorba despre un volum cu peste 500 de ani vechime, care este păstrată în condiții speciale de conservare. 'Expunerea Breviarului Brukenthal, una din capodoperele Muzeului Național Brukental, a fost po
Bihor: Expoziție-eveniment cu lucrări de Goya și Chagall, într-un parteneriat Oradea Heritage și Galeria Galateca
O expoziție - eveniment cu lucrări de Goya, Chagall, Giacometti, Elfi și Capobianco va fi găzduită, în perioada august - octombrie, de Casa Darvas-La Roche din Oradea, în urma unui parteneriat încheiat între Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) și Galeria Galateca. Potrivit u
Bistrița-Năsăud: Așezare umană veche de 3.000 de ani, descoperită în șantierul de restaurare a castelului Teleki din Comlod
O serie de fragmente ceramice găsite în timpul lucrărilor de restaurare a castelului Teleki din localitatea bistrițeană Comlod arată că este posibil ca în acel perimetru să fi existat o așezare umană ce datează din prima epocă a fierului, cu o vechime de aproximativ 3.000 de ani, potrivit informațiilor publicate vineri pe pagina de socializare a Consiliului Județ
Festivalul de teatru independent 'La Mustață', de vineri până duminică, la Teatrul de Comedie
Festivalul de teatru independent 'La Mustață' va fi găzduit, de vineri până duminică, de Teatrul de Comedie din Capitală, la Sala 'Radu Beligan'. Evenimentul, organizat de Teatrul independent 'La Mustață', își propune să promoveze teatrul independent în toate formele sale de expresie, încurajând par
Jennifer Lopez concertează duminică în Piața Constituției
Jennifer Lopez concertează duminică în Piața Constituției din Capitală în cadrul celei de-a treia ediții 'Summer in the City!'. Show-ul de la București face parte din noul turneu mondial al artistei, 'Up All Night Live', care, potrivit organizatorilor, promite să fie 'un show incendiar, plin de emoție, energie și magie pură'
Dezbatere UZPR privind Media Freedom Act: România se va adapta legislativ noilor reglementări europene (GALERIE FOTO)
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a organizat, joi, conferința ''Media Freedom Act - provocări și perspective pentru libertatea presei din România'', în contextul implementării Regulamentului European privind Libertatea Mass-Media (Media Freedom Act). Participanții - reprezentanți ai institu
Actorul Freddy Carter invitat, în septembrie, la Comic Con Arena Națională
Actorul Freddy Carter, interpretul lui Kaz Brekker, liderul Crows, unul dintre cei mai apreciați actori ai serialului ''Shadow and Bone'', vine la București, la ediția din septembrie a Comic Con Arena Națională, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Freddy Carter i se alătură lui Mark William
Bistrița-Năsăud: Peste 80 de meșteri populari, cuprinși într-un catalog dedicat, publicat de Centrul Județean pentru Cultură
Peste 80 de meșteri populari din județul Bistrița-Năsăud, printre care se numără și deținători ai titlului de 'tezaur uman viu', sunt personajele principale ale unui catalog publicat de Centrul Județean pentru Cultură (CJC) și apărut la Editura Școala Ardeleană, a cărui lansare a avut loc joi, în curtea instituției culturale, din Bistrița. Albumu