logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Image

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.


Astfel, cămăși tradiționale aflate în patrimoniul instituției muzeale, adevărate comori lucrate cu migală în șezătorile de altădată sau în gospodăriile lor de femei destoinice, acum zeci și zeci de ani, sunt folosite ca model pentru persoane pasionate de arta populară, care vor să-și coasă singure cămășile.

 



'În cadrul proiectului sunt cusute cămăși noi, dar cu respectarea unor tehnici arhaice de realizare a iei. Meșterii populari le transmit participanților și care este simbolistica motivelor tradiționale regăsite în portul popular românesc', a menționat Elena Botez, restaurator în cadrul Muzeului Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui.

 



Totul s-a desfășurat respectându-se obiceiul lucrului din șezătorile de odinioară, prilej pentru femei să se strângă împreună, să întindă pe mese bucate alese, în prag de lăsata secului, să povestească, să cânte și să răsucească fuioare, să mânuiască acul și ața ori să se întreacă în țesut.


Viorica Aurora Tănase, unul dintre meșterii populari prezenți la eveniment, povestește cum de ani buni, pasionată fiind de arta populară, trudește pentru a sădi și în alții bucuria păstrării rădăcinilor. A prins drag de cusut având în familie exemplul mamei, al bunicii. A pornit greu pe drumul anevoios al redescoperirii tradițiilor, fiindcă nu toți au văzut cu ochi buni încercarea sa de a aduce la lumină lucruri de preț descoperite în cufere vechi sau în case care i-au ieșit în cale.

 



'Am cusut cu mama pe etamină, căci așa erau pe-atunci timpurile. Făceam și la școală lucru manual. Lucram diverse lucruri, ștergare, mileuri. Mama avea în casă cusute de ea toate draperiile, toate fețele de masă și eu coseam cu ea. Și bunica de pe mamă, la fel. Am crescut la ea, cu război de țesut în casă. Bunica de pe tată a fost croitoreasă. Și bunicul de pe mamă a fost croitor în armată, pe vremea războiului, făcea uniforme militare, chiar moștenesc mașina de cusut de la el. Țin minte că ne făcea papuci de casă din pălării vechi. Am încercat să mă îndrept către alte domenii, dar viața m-a dus tot către cusut. Am descoperit acum, cu rețelele sociale, o mulțime de persoane pasionate de cusut. Chiar am avut norocul să cunosc două persoane care mi s-au lipit mie de suflet și au fost deschiși și mi-au împărtășit totul despre cusut. Este vorba despre Nelu Dumitrescu din Vrancea, plecat în Germania, un om deschis, foarte apropiat de toate grupurile de cusut și doamna Angela Ludușanu, pictor iconar la București. Având șansa să cunosc astfel de oameni, am gândit că și eu pot la rândul meu să împărtășesc din lucrurile pe care le-am deprins. Există mare dorință din partea oamenilor de a învăța lucruri făcute de strămoșii noștri. Țin minte că a venit o doamnă profesoară la mine și m-a întrebat dacă pot să-i cos o ie și i-am spus că e mai bune să o învăț să-și coasă singură, că e gratis', mărturisește Aurora Tănase.

De profesie bibliotecar la Liceul 'Mihai Eminescu' din Bârlad, Alina Țîncovici lucrează la prima sa cămașă pe care abia așteaptă să o poarte. După orele petrecute la serviciu, se destinde cosând și se bucură să vadă cum haina prinde contur.


'Am început să cos și cu gândul la orele de atelier pe care le făceam la școală. Totul a început simplu, din întâmplare. Lucrez cu drag și mă bucur că voi putea să spun că mi-am cusut prima ie', mărturisește Alina.

Maria, elevă în clasa a V-a în Vaslui, a venit la șezătoare alături de mama sa. Învață primele puncte de cusut, un model specific portului tradițional din județul Vaslui și e gata să-și facă prima cămășuță. Știe că dacă a terminat de cusut altițele, treaba cea mai grea e făcută și ia e aproape gata.

'Îmi place să cos, iar când simt că mă mai încurc, cer ajutor de la mama', povestește Maria.


Nicoleta lucrează cu spor la primele modele învățate. E deprin părțile Hușiului, dar e plecată în Marea Britanie, unde s-a stabilit de câțiva ani. Se simte în continuare legată de țară și, venită acasă pentru câteva zile, și-a găsit timp să participe la șezătoarea organizată la muzeu.

'O știu pe doamna Aurora de pe internet și cum am venit în țară, am zis să trec să vad cum se întâmplă lucrurile acestea, am venit să învăț. Sunt plecată de nouă ani, dar mi-e drag tot ce-mi amintește de România. La cununie am fost îmbrăcați în port tradițional. Toate minunile acestea ne țin cu gândul mereu acasă și ne dau putere', spune Nicoleta.



Sufletul șezătorii e Rodica Bulboacă, meșter popular din Sauca. Știe povestea fiecărui model și le împărtășește participantelor la șezătoare semnificația fiecărui punct de pe pânză. Inimoasă și fără astâmpăr, și-a dedicat întreaga viață promovării artei tradiționale în toate formele ei. E convinsă că nimic din ce a învățat de-a lungul timpului nu e de ajuns dacă nu e dus mai departe, împărtășit cu dragoste și dedicare.

 

'Meșteșugurile fac parte din patrimoniul cultural al poporului român și reprezintă pilonul de bază al acestuia, iar noi, meșterii, suntem străjerii care necontenit fac legătura între trecut, prezent și viitor, exact cum facem și noi acum cu aceste costume populare. Meșterii populari români au o datorie de neam să-și pună în valoare priceperea, creativitatea și învățătura pentru a realiza produse autentice românești', a spus, pentru AGERPRES, Rodica Bulboacă.

Șezătoarea de la muzeul vasluian le dă ocazia meșterilor să-și împlinească menirea de a transmite tainele învățate în ani de muncă, iar celor care abia pătrund în lumea cusutului le oferă șansa de a fi parte dintr-un nemărginit tezaur.

 

Toate iile cusute la șezătoare, surate ale celor vechi deja existente în muzeu, vor fi prinse într-un album care urmează să fie editat de instituția muzeală. Pe lângă acest lucru, participantele vor putea expune iile ori de câte ori vor fi organizate evenimente de promovare a tradițiilor. AGERPRES /(A, AS - redactor: Loredana Ciobanu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

Afisari: 763

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea