logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Image

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.


Astfel, cămăși tradiționale aflate în patrimoniul instituției muzeale, adevărate comori lucrate cu migală în șezătorile de altădată sau în gospodăriile lor de femei destoinice, acum zeci și zeci de ani, sunt folosite ca model pentru persoane pasionate de arta populară, care vor să-și coasă singure cămășile.

 



'În cadrul proiectului sunt cusute cămăși noi, dar cu respectarea unor tehnici arhaice de realizare a iei. Meșterii populari le transmit participanților și care este simbolistica motivelor tradiționale regăsite în portul popular românesc', a menționat Elena Botez, restaurator în cadrul Muzeului Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui.

 



Totul s-a desfășurat respectându-se obiceiul lucrului din șezătorile de odinioară, prilej pentru femei să se strângă împreună, să întindă pe mese bucate alese, în prag de lăsata secului, să povestească, să cânte și să răsucească fuioare, să mânuiască acul și ața ori să se întreacă în țesut.


Viorica Aurora Tănase, unul dintre meșterii populari prezenți la eveniment, povestește cum de ani buni, pasionată fiind de arta populară, trudește pentru a sădi și în alții bucuria păstrării rădăcinilor. A prins drag de cusut având în familie exemplul mamei, al bunicii. A pornit greu pe drumul anevoios al redescoperirii tradițiilor, fiindcă nu toți au văzut cu ochi buni încercarea sa de a aduce la lumină lucruri de preț descoperite în cufere vechi sau în case care i-au ieșit în cale.

 



'Am cusut cu mama pe etamină, căci așa erau pe-atunci timpurile. Făceam și la școală lucru manual. Lucram diverse lucruri, ștergare, mileuri. Mama avea în casă cusute de ea toate draperiile, toate fețele de masă și eu coseam cu ea. Și bunica de pe mamă, la fel. Am crescut la ea, cu război de țesut în casă. Bunica de pe tată a fost croitoreasă. Și bunicul de pe mamă a fost croitor în armată, pe vremea războiului, făcea uniforme militare, chiar moștenesc mașina de cusut de la el. Țin minte că ne făcea papuci de casă din pălării vechi. Am încercat să mă îndrept către alte domenii, dar viața m-a dus tot către cusut. Am descoperit acum, cu rețelele sociale, o mulțime de persoane pasionate de cusut. Chiar am avut norocul să cunosc două persoane care mi s-au lipit mie de suflet și au fost deschiși și mi-au împărtășit totul despre cusut. Este vorba despre Nelu Dumitrescu din Vrancea, plecat în Germania, un om deschis, foarte apropiat de toate grupurile de cusut și doamna Angela Ludușanu, pictor iconar la București. Având șansa să cunosc astfel de oameni, am gândit că și eu pot la rândul meu să împărtășesc din lucrurile pe care le-am deprins. Există mare dorință din partea oamenilor de a învăța lucruri făcute de strămoșii noștri. Țin minte că a venit o doamnă profesoară la mine și m-a întrebat dacă pot să-i cos o ie și i-am spus că e mai bune să o învăț să-și coasă singură, că e gratis', mărturisește Aurora Tănase.

De profesie bibliotecar la Liceul 'Mihai Eminescu' din Bârlad, Alina Țîncovici lucrează la prima sa cămașă pe care abia așteaptă să o poarte. După orele petrecute la serviciu, se destinde cosând și se bucură să vadă cum haina prinde contur.


'Am început să cos și cu gândul la orele de atelier pe care le făceam la școală. Totul a început simplu, din întâmplare. Lucrez cu drag și mă bucur că voi putea să spun că mi-am cusut prima ie', mărturisește Alina.

Maria, elevă în clasa a V-a în Vaslui, a venit la șezătoare alături de mama sa. Învață primele puncte de cusut, un model specific portului tradițional din județul Vaslui și e gata să-și facă prima cămășuță. Știe că dacă a terminat de cusut altițele, treaba cea mai grea e făcută și ia e aproape gata.

'Îmi place să cos, iar când simt că mă mai încurc, cer ajutor de la mama', povestește Maria.


Nicoleta lucrează cu spor la primele modele învățate. E deprin părțile Hușiului, dar e plecată în Marea Britanie, unde s-a stabilit de câțiva ani. Se simte în continuare legată de țară și, venită acasă pentru câteva zile, și-a găsit timp să participe la șezătoarea organizată la muzeu.

'O știu pe doamna Aurora de pe internet și cum am venit în țară, am zis să trec să vad cum se întâmplă lucrurile acestea, am venit să învăț. Sunt plecată de nouă ani, dar mi-e drag tot ce-mi amintește de România. La cununie am fost îmbrăcați în port tradițional. Toate minunile acestea ne țin cu gândul mereu acasă și ne dau putere', spune Nicoleta.



Sufletul șezătorii e Rodica Bulboacă, meșter popular din Sauca. Știe povestea fiecărui model și le împărtășește participantelor la șezătoare semnificația fiecărui punct de pe pânză. Inimoasă și fără astâmpăr, și-a dedicat întreaga viață promovării artei tradiționale în toate formele ei. E convinsă că nimic din ce a învățat de-a lungul timpului nu e de ajuns dacă nu e dus mai departe, împărtășit cu dragoste și dedicare.

 

'Meșteșugurile fac parte din patrimoniul cultural al poporului român și reprezintă pilonul de bază al acestuia, iar noi, meșterii, suntem străjerii care necontenit fac legătura între trecut, prezent și viitor, exact cum facem și noi acum cu aceste costume populare. Meșterii populari români au o datorie de neam să-și pună în valoare priceperea, creativitatea și învățătura pentru a realiza produse autentice românești', a spus, pentru AGERPRES, Rodica Bulboacă.

Șezătoarea de la muzeul vasluian le dă ocazia meșterilor să-și împlinească menirea de a transmite tainele învățate în ani de muncă, iar celor care abia pătrund în lumea cusutului le oferă șansa de a fi parte dintr-un nemărginit tezaur.

 

Toate iile cusute la șezătoare, surate ale celor vechi deja existente în muzeu, vor fi prinse într-un album care urmează să fie editat de instituția muzeală. Pe lângă acest lucru, participantele vor putea expune iile ori de câte ori vor fi organizate evenimente de promovare a tradițiilor. AGERPRES /(A, AS - redactor: Loredana Ciobanu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

Afisari: 360

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți

Cultura - Media 21-02-2025 12:49

ICR: Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România la Festivalul Internațional de Literatură Odesa

Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina. Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potoc

Cultura - Media 21-02-2025 10:39

CNA: 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme, în ultimele șase luni

Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, vineri, că a emis, în ultimele șase luni, 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme. 'Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Faceboo

Cultura - Media 21-02-2025 10:19

Olt: Casa Memorială Iancu Jianu, reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal, imobil a cărui reabilitare a fost finalizată la sfârșitul anului trecut după o perioadă de 15 ani în care a fost închisă pentru lucrări, este reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești și este pregătită pentru a fi redeschisă publicului în acest an, potrivit primarului municipiului Caracal, Ion

Cultura - Media 21-02-2025 08:40

Irina Rimes, Alina Eremia și trupa Alternosfera concertează vineri în Capitală

Irina Rimes, la Sala Palatului, Alina Eremia, la Sala Luceafărul, și formația Alternosfera, la Arenele Romane, vor susține, vineri, concerte în Capitală. Irina Rimes revine la Sala Palatului cu conceptul ei muzical 'Sufrageria Irinei' în care va prezenta unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia sa. 'Î

Cultura - Media 20-02-2025 20:47

Bihor: Filarmonica de Stat din Oradea a vândut cu 14 % mai multe bilete în 2024 față de anul anterior

Filarmonica de Stat din Oradea a încheiat anul 2024 cu un număr de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, fiind atrași 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Consiliul Județean (CJ) Bihor. De asemenea, a crescut și numărul biletelor vândute a cre

Culte 20-02-2025 16:59

Mureș: Călugărița Maria Rodica, în vârstă de 109 ani, a primit o distincție de onoare din partea prefectului

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, i-a acordat, joi, o distincție de onoare călugăriței Maria Rodica din Sighișoara, care urmează să împlinească vârsta de 109 ani. 'Sora Maria Rodica este un exemplu de viață și sfințenie. Oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari în lumea noastră, motiv pentru care am con

Cultura - Media 20-02-2025 15:56

Spectacolul 'Hansel și Gretel' - premieră la Opera Comică pentru Copii, pe 8 și 9 martie

Spectacolul 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului german Engelbert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, va avea premiera oficială, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, pe 8 și 9 martie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, premiera oficială va fi precedată de avanpremier

Cultura - Media 20-02-2025 15:10

Hunedoara: Restaurarea Castelului Corvinilor continuă în perioada frigului în spațiile interioare

Restaurarea Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara continuă în perioada zilelor foarte reci în spațiile interioare ale acestuia, fiind vizate cu prioritate podul Capelei și podul Sălii Dietei, a informat joi primarul Dan Bobouțanu. Intervențiile sunt posibile datorită unui al doilea mare proiect de restaurare-conservare pen

Cultura - Media 20-02-2025 14:46

Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca anunță că a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România, care cuprinde peste 5.200 de piese și care au fost adunate de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan. 'Cea mai mare colecție de mărțișoare din România, în patrimoniul MET. Muzeul Etnografic al Transi

Cultura - Media 20-02-2025 14:06

Alba: Mărțișoare 'cu istorie', din perioada 1879-1940, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Unele dintre cele mai vechi mărțișoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expoziției temporare 'Mărțișoare cu istorie, 1879-1940', potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES de către Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Considerată de organizatori 'o veritabilă incursiune î

Cultura - Media 20-02-2025 13:31

Mureș: Manuscrise originale ale scriitorului Jókai Mór, într-o expoziție la Biblioteca Teleki-Bolyai

Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari scriitori maghiari, Jókai Mór (18 februarie 1825 - 5 mai 1904), Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a deschis o miniexpoziție cu manuscrise originale ale acestuia, intrate în patrimoniul instituției grație unei donații. 'În anul 2003,

Cultura - Media 20-02-2025 12:56

Corul Madrigal: Turneu de Paște, în perioada 1 - 17 aprilie, în șapte orașe din România și Republica Moldova

Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' va susține, în perioada 1 - 17 aprilie, Turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', cu spectacole în șapte orașe din România și Republica Moldova. Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor', dirijat de Anna Ungureanu, va fi prezentat la Câmpina, B