Furt artefacte/Directorul Muzeului Național de Istorie a României: Îmi voi da demisia la momentul oportun

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat, luni, că toate condițiile impuse părții olandeze pentru expoziție ar fi corespuns tuturor măsurilor previzibile de siguranță, menționând că își va da demisia la momentul oportun.
'Evident sunt un țap ispășitor, în condițiile în care sunt acuzat că a avut loc o explozie, că s-a intrat într-o clădire de beton armat care avea toate elementele de securitate necesare', a afirmat Târnoveanu, după audierile din Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.
El a precizat că nu a fost dată o hotărâre de Guvern pentru organizarea expoziției la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, deoarece nu a implicat colaborarea mai multor instituții.
'Hotărârea de Guvern se referă la expozițiile care se fac în colaborare cu mai multe autorități, cu mai multe ministere, respectiv am făcut asemenea expoziții la care au participat și MAE, MApN. (...) Guvernul României la vremea respectivă nu a dorit să dea o importanță deosebită acestei expoziții', a mai spus el, precizând că baza legală a organizării acestei expoziții din Olanda a fost Legea patrimoniului, legea exportului temporar de patrimoniu.
Întrebat în legătură cu durata de 6 luni a expoziției, directorul MNIR a spus că durata a fost decisă pe baza 'vizibilității ei și a efortului pentru organizarea ei'.
Chestionat dacă își va da demisia, el a spus: 'Îmi voi da demisia la momentul oportun'.
Târnoveanu a mai arătat că se consideră un 'țap ispășitor' și nu îl sprijină nimeni în această situație.
'Evident, sunt un țap ispășitor, în condițiile în care sunt acuzat că a avut loc o explozie, că s-a intrat într-o clădire de beton armat care avea toate elementele de securitate necesare.(...) Eu vorbesc despre ceea ce trebuia să fie respectat prin contract, condiții contractuale: pază umană trebuia să fie 24 din 24 în camera de control', a adăugat el.
Târnoveanu a mai spus că a îndeplinit toate condițiile acestei expoziții.
'În acest moment, consider că ceea ce am solicitat părții olandeze ar fi corespuns tuturor măsurilor previzibile de siguranță. Nimeni nu s-a confruntat până acum cu asemenea situație. Vom învăța. Este din păcate, o învățătură pe piele proprie, dar instituțiile învață și din situațiile în care sunt puse', a menționat directorul MNIR.
Întrebat dacă a existat pază umană în noaptea jafului, el a spus că nu are oficial nicio informație.
'Trebuia să existe. Deci, repet, eu vorbesc și noi vorbim despre obligații contractuale. Contractul prevedea pază 24 de ore din 24, 7 zile din 7. De asemenea, existența în permanență a unei persoane în camera de control, care este camera unde se centralizează toate informațiile și toate imaginile privind instituția și împrejurimile ei. Și, de asemenea, am cerut, și la momentul respectiv s-a și realizat, legătura permanentă cu poliția și introducerea de vitrine speciale securizate. Aici este una din problemele pe care nu le înțeleg, ce s-a întâmplat cu acele vitrine care erau incasabile', a mai explicat directorul.
El a mai spus că plata despăgubirii depinde de respectarea acestor măsuri.
'Nu aș vrea să fac speculații, să mă dau detectiv, dar pe analiza informațiilor pe care le-am în acest moment hoții au intrat printr-o metodă neconvențională, s-au dus direct la cele două vitrine, au folosit mijloace extrem de contondente pentru a sparge vitrinele, se pare că geamul securizat a rezistat, în schimb s-a deformat vitrina. Pare scenariul unui furt la comandă', a mai apreciat directorul MNIR.
Întrebat dacă Muzeul Național de Istorie va da în judecată muzeul din Olanda, el a spus: 'Până nu avem raportul oficial al Poliției, nu am niciun temei. Să văd unde s-a încălcat și de cine s-a încălcat contractul'.
El a mai spus că întotdeauna s-a temut pentru colecțiile de la muzeu.
'Deci, niciun muzeu nu este imun la atac. Orice muzeu deschis publicului trece prin multe riscuri. Pentru aceasta am și luat măsurile pe care le-am putut lua, cu resursele pe care le-am avut. Și dacă cineva dorește să vadă ce măsuri de protecție suplimentară s-au luat, există posibilitatea să vă documentați. În acest moment, cu resursele pe care le avem, gradul de securitate ar fi corespunzător, ceea ce îmi permite să țin instituția deschisă publicului', a adăugat directorul.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui 'incident deosebit de grav', a anunțat Ministerul Culturii sâmbătă. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sabina Fati - câștigătoarea Premiului ''Romulus Rusan'' pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024
Ziarista Sabina Fati este câștigătoarea Premiului ''Romulus Rusan'' pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024, acordat de Fundația ''Ana Blandiana & Romulus Rusan'' și Fundația ''Spandugino'', anunță Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.
Clujul va avea un nou muzeu, printr-o investiție de 30 de milioane de euro
Județul Cluj va avea un nou muzeu, în Florești, care va fi construit printr-o investiție în valoare de 30 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat. 'Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a semnat, în data de 07.03.2025, contractul pentru realizarea Complexului Muzeal -
'Nijinski - Agonie și Extaz', cu Răzvan Mazilu în rolul principal - premieră pe 11 aprilie, la Teatrul Odeon
Spectacolul 'Nijinski - Agonie și Extaz', cu Răzvan Mazilu în rolul principal, va fi prezentat în premieră pe 11 aprilie, de la ora 19,00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Nijinski este un spectacol coregrafic semnat de Arcadie Rusu, care explorează geniul și zbuciumul interior al legendarului Vaslav Nijinski, unul dintr
VIDEO Mireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' - simbol al aspirațiilor intelectuale ale României
Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' este un simbol al rezilienței culturale și al aspirațiilor intelectuale ale României, a afirmat, vineri, directorul general al instituției, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de excelență academică la BCU (1895 - 2025). 'Cu o istorie de 130 de ani
Senatorul Țâgârlaș (PNL) anunță depunerea unei inițiative legislative ce vizează Muzeul Presei, realizat de AGERPRES
Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru cultură și media, a anunțat vineri, într-o conferință de presă organizată la Baia Mare, o inițiativă legislativă privind realizarea unui muzeu al presei din România, care ar urma să fie înființat și administrat de Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Timiș: Ediția din acest an a JAZZx și-a anunțat primii participanți
Timișoara va redeveni capitala jazzului contemporan la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului JAZZx, ce se va desfășura în perioada 4 - 6 iulie, în Piața Libertății, fiind așteptați artiști de renume și un public pasionat care vor crea împreună o experiență muzicală unică. JAZZx continuă să inoveze oferind un program divers ca
Iași: Expoziția '145 de ani de relații diplomatice între România și Italia', vernisată la Palatul Culturii
Expoziția '145 de ani de relații diplomatice între România și Italia', care poate fi vizitată în perioada 14 martie - 22 aprilie, la Palatul Culturii din Iași, a fost vernisată, vineri, în prezența prefectului Luciana Antoci, a primarului Mihai Chirica, a unor reprezentanți ai mediului academic și cultural ieșean. &n
Mureș: Revista 'Vatra' împlinește 131 de ani de la apariția primului număr
Revista 'Vatra' care apare la Târgu Mureș, finanțată de Consiliul Județean Mureș cu sprijinul Ministerului Culturii, continuatoarea revistei 'Vatra' (serie veche) lansată la data de 1 ianuarie 1894 la București, împlinește în acest an 131 de ani de la apariția primului număr. 'Revista de cultură 'Vatra
Brăila: Peste 400 de artiști plastici profesioniști participă la Salonul Național de Plastică Mică
Peste 400 de artiști plastici profesioniști din țară și din străinătate participă la cea de-a XXVI-a ediție a Salonului Național de Plastică Mică de la Brăila, vernisajul fiind programat sâmbătă, 15 martie, la Galeriile de Artă din municipiu, potrivit informațiilor furnizate de organizatori. Salonul Național de Plastică Mică Brăila cupri
Buzău: ''Te vreau'', o comedie de bulevard cu un SMS complicat - premieră națională pe scena Teatrului ''George Ciprian''
Teatrul ''George Ciprian'' din Buzău lansează în premieră pe țară spectacolul ''Te vreau'', de Sebastian Castro, o comedie de bulevard care a câștigat în urmă cu patru ani premiul ''Moliere'' în Franța. Regia îi aparține lui Paul Chiribuță, profesor universitar, acto
FOTO/VIDEO Sălaj: Proiect multianual al Ambulanței pentru Monumente pentru restaurarea castelului Bethlen din Dragu
Ambulanța pentru Monumente Sălaj își propune să restaureze ansamblul castelului Bethlen, din localitatea Dragu, monument istoric edificat la începutul secolului XIX, printr-un program multianual ce va debuta în vara acestui an.
MARTIE LA FEMININ/ Vrancea: Valentina, conservatoarea care și-a dedicat întreaga carieră Muzeului Memorial ''Alexandru Vlahuță''
În inima Vrancei, la Dragosloveni, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' păstrează spiritul literar al marelui scriitor datorită devotamentului unei femei care și-a transformat meseria în misiune. Timp de aproape patru decenii, conservatoarea Valentina Porumb a vegheat acest loc cu pasiune și determinare, transform&
Intotero: Patrimoniul cultural al județului Mureș, o prioritate națională și internațională
Conservarea și promovarea numeroaselor monumente istorice din județul Mureș trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile locale și centrale, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero.
Vineri - ceremonie de decernare a Premiului 'Romulus Rusan'
Ceremonia de decernare a Premiului 'Romulus Rusan' va avea loc vineri, în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București. Gazetarul Petre Mihai Băcanu, regizorul și scenaristul Stere Gulea și ziarista Sabina Fati se numără printre finaliștii Premiului 'Romulus Rusan
Proconsul a lansat balada 'De-aș avea'
Trupa Proconsul a lansat o nouă baladă de dragoste, 'De-aș avea'. 'Este cadoul nostru pentru luna martie făcut în primul rând partenerelor noastre de viață, dar și tuturor femeilor din România și nu numai', informează un comunicat Roton transmis, joi, AGERPRES.