1 Decembrie/ Artiştii transmit mesaje de Ziua Naţională

Actori, cântăreţi, regizori, coregrafi au transmis duminică mesaje de Ziua Naţională a României, în care îşi exprimă sentimentele la ceas de sărbătoare.
Foto (c): ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
* Paul Surugiu - Fuego spune că îşi doreşte ca România "să fie preţuită", "să fie vizibilă şi să conteze pe o hartă a celor care au ceva de spus în lumea asta".
"La mulţi ani, România! Vreau ca ţara mea să fie preţuită, vreau ca ea să ajungă în momentul în care să strălucească, vreau revitalizare pentru ea, vreau să fie vizibilă şi să conteze mai mult pe o hartă a celor care au ceva de spus în lumea aceasta. Vreau să nu mai fie păcălită permanent, vândută, trasă în ţeapă, luată la mişto ieftin şi permanent prăfuită de cei care ar trebui să o cureţe şi să o lustruiască. Vreau ca ţara mea să aibă sens, vreau ca oamenii din ea să înţeleagă că la ei e cheia. Patriotism, pentru mine, înseamnă să-ţi vorbeşti corect limba, să-ţi cunoşti istoria, să ai habar de cei care au definit ţara, de marii poeţi şi autori, de felul în care ea poate fi dusă cu o treaptă mai sus'', arată Fuego.
În opinia acestuia, patriotismul nu ţine nici de nivel de trai, nici de politică, nici de aleşi sau alegători, ţine de fiecare individ în parte şi de educaţia primită de acasă.
''Nu voi putea niciodată eu să fiu altfel. Pentru mine patriotismul înseamnă versurile lui Vieru şi Dabija, înseamnă trăirea lui Adrian Păunescu, înseamnă Turda natală, înseamnă dorinţa de a citi mai mult şi de a dezvolta vocabularul pe care-l am, înseamnă provocarea de a vorbi corect limba. Patriotismul mai înseamnă nevoia de a-mi cunoaşte ţara, locurile ei, muzeele, oameni mari şi fiecare bucăţică importantă care defineşte România mare. Câţi dintre cei care comentează de România au vizitat muzeele de artă din Craiova, Constanţa, Iaşi, Chişinău? Câţi au mers la teatru sau la operă? Câţi şi-au dorit să afle mai multe despre ceea ce îi înconjoară? Vreau să nu se mai arunce vina dintr-o parte în alta şi cu o uşurinţă care mă şochează să se dea verdicte cu statut de certitudine. Nimeni nu deţine adevărul absolut! Eu îi doresc ţării mele ani mulţi şi oameni care să o merite! Îi doresc să fie mai iubită şi mai cunoscută, pentru că România e şi în Cernăuţi şi la Chişinău, este în fiecare loc în care se vorbeşte şi se simte româneşte! Personal, o voi cânta neîntrerupt şi voi face tot posibilul să duc mai departe tot ce mi-au oferit bunii mei Grigore Vieru şi Nicolae Dabija, marii luptători pentru independenta tării şi pentru dragul de ţară", a transmis Paul Surugiu, pe pagina de socializare.
Foto (c): ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
* Cântăreaţa Corina Chiriac le urează românilor de pretutindeni să fie binecuvântaţi. "La mulţi ani România! Dumnezeu să binecuvânteze românii de pretutindeni!", a scris artista pe Facebook.
* Regizoarea Alice Barb spune că îşi doreşte ca România să rămână "o ţară europeană, democrată şi liberă".
"La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Îţi doresc să rămâi o ţară europeană, democrată şi liberă. Şi nu uita că 'Libertatea este necesitatea înţeleasă.'(Spinoza) Fii înţeleaptă, te rog", a fost mesajul lui Alice Barb.
Foto (c): CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
* Horia Brenciu sărbătoreşte Ziua Naţională alături de familie: "România, te iubim! La mulţi ani! Semnează românii din familia Brenciu", a spus artistul.
* Şi Andra le-a transmis românilor La mulţi ani! de Ziua Naţională. "La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!", a afirmat Andra.
Foto (c): ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
* Cântăreţul şi compozitorul Ovidiu Komornyik le-a transmis românilor că trebuie să fie uniţi.
"Dragii mei, să fim uniţi, să nu lăsăm pe nimeni sa ne dezbine, să ne preţuim rădăcinile şi să construim împreună un viitor mai bun. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla", este mesajul lui Komornyik.
* Mirela Vaida a scris pe pagina sa de socializare: "Te iubesc, România! La mulţi ani", un mesaj asemănător venind şi de la Marcel Pavel: "La mulţi ani, România!, La mulţi ani, dragi români!".
* "La mulţi ani, România! Să rămânem uniţi şi să ne iubim aproapele!", a spus şi cântăreţul Tavi Clonda.
* Cătălina Grama - Jojo a scris şi ea pe pagina de socializare: "La mulţi ani România! La mulţi ani români şi românce de pretutindeni!".
* Dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu a scris mesajul său în limba engleză: Happy National Day ROMÂNIA!.
* Cantautoarea Maria Gheorghiu urează românilor ''La mulţi ani'' şi face trimitere la un text al Reginei Maria.
Foto (c): GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"La mulţi ani, Românie! La mulţi ani români de prin toate colţurile lumii. 'Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută!' - Regina Maria a României Mari", a scris Maria Gheorghiu.
* Mesajul de Ziua Naţională a României al actriţei Crenguţa Hariton a venit pe versurile poeziei "Cerşetorul" de Vasile Voiculescu.
"Cunosc demult o blândă ţară veche:
se-nvecina cu basmul şi balada
avea mai gingaş sufletul ca nada,
iar inima mai pură ca zăpada,
Şi milostivă fără de pereche.
Ca să-ţi încerce multă bunătate,
o, ţara mea, mâncată de jivine,
pe drumurile-ţi albe-n triste sate,
cu traista de cerşetor în spate,
azi iar colindă Dumnezeu prin tine''. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
1 Decembrie/ Parada Militară Naţională din Capitală s-a încheiat
1 Decembrie/ Mii de oameni la Parada Militară Naţională din Bucureşti
1 Decembrie/ Tomac: Azi mai mult ca oricând simt nevoia de a ne uni cu toţii pentru a salva România
1 Decembrie/ Preşedintele CCR: Este esenţial să creăm condiţiile pentru un viitor mai bun
VIDEO 1 Decembrie/ Ziua Naţională a României - sărbătorită în Bucureşti şi în ţară
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda