logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Constantin Manoli - Tezaurul Uman Viu pentru care sculptura în lemn a devenit un 'viciu''

Image

Decanul de vârstă al meşterilor populari din judeţul Vâlcea, sculptorul în lemn Constantin Manoli din Râmnicu Vâlcea, a fost distins de curând cu titlul de Tezaur Uman Viu de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, primind astfel recunoaştere la nivel naţional ca păstrător şi creator de artă tradiţională autentică.

Venit în România de la Cernăuţi de mic copil, meşterul Manoli, acum în vârstă de 86 de ani, s-a stabilit în Râmnicu Vâlcea în urmă cu mai bine de cinci decenii şi mulţi ani a fost profesor de Limba şi literatura română la o şcoală din oraş. De sculptură în lemn s-a apucat acum aproape 60 de ani, dar încă de la început acest meşteşug i-a devenit "viciu", după cum el însuşi mărturiseşte.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



"Îmi place să spun că eu practic un hobby ajuns în stadiu de viciu, adică dependent. Mi-a plăcut încă din copilărie. Învăţătoarea mea a remarcat şi ţin minte că mi-a zis 'tu vei lucra în domeniul artei, pentru că ai multe talente'. Şi doamna învăţătoare a intuit bine, pentru că eu în timpul vieţii am făcut trei şcoli populare. La început am făcut muzică la acordeon, că era la modă pe vremea aia. Acum 60 de ani, cu un acordeon ţineai o sală întreagă în şah. Apoi, în timpul facultăţii, a primei facultăţi de la Craiova, am făcut arte plastice, iar în primii ani de învăţământ am făcut regie teatru. Ceea ce fac acum, am învăţat de la un meşter din Şugag, Nicolae Cernat, în timpul celei de-a doua facultăţi, la Universitatea din Bucureşti. L-am întâlnit la Muzeul Satului şi la Sala Dalles şi ne-am împrietenit. Am cumpărat o lingură de la el şi el mi-a explicat secretul acestei activităţi. Mi s-a părut simplu, aşa că m-a dus acasă, am făcut rost de scule ca ale lui şi m-am apucat de treabă. Asta a fost acum 57 de ani şi dintre toate activităţile pe care le-am făcut aceasta a fost cea mai longevivă", povesteşte artizanul vâlcean.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Ceea ce l-a învăţat meşterul din Alba a fost modelul "dintelui de lup", despre care artizanul vâlcean spune că stă practic la baza artei lemnului şi pe care l-a reprodus apoi de sute de ori pe obiectele pe care le-a realizat de-a lungul anilor. Lucrează cu drag de la linguri şi blidare şi până la cruciuliţe, minitroiţe sau pistornice, dar ceea ce îl identifică printre meşterii populari în lemn de la noi din ţară sunt furcile de tors tradiţionale. Are acasă zeci de modele de furci şi linguri, pe care îi place să le împodobească cu simboluri diverse, de la cele astrologice şi până la cele religioase, astfel că multe dintre obiectele pe care le realizează au mai mult funcţie estetică decât utilitate practică şi au ajuns în colecţiile multor iubitori de artă tradiţională din ţară şi din străinătate.


"Ca tematică, mă pasionează furcile de tors, care cer şi mult timp şi multă răbdare. În general, acum arta populară tinde să devină doar decorativă, pentru că lumea şi de la ţară nu mai foloseşte, de exemplu, nici ceramica pentru uz gospodăresc. O pune mai mult ca obiect decorativ. Şi lingurile şi furcile de tors la fel, din funcţionale au devenit doar decorative. În ţară sunt mulţi foşti clienţi de-ai mei care şi-au împodobit casa cu foarte multe obiecte de la mine. Când ne întâlnim pe la târguri, vin să mă viziteze şi mă întreabă dacă am noutăţi pentru că tot ce am pe masă zic că deja au acasă", spune meşterul, care şi-a transformat casa într-o adevărată galerie de artă, unde cei dornici pot să-i admire colecţiile.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES


Meşterul Manoli a fost un deceniu şi profesor la Şcoala Populară de Arte din Râmnicu Vâlcea şi mulţi tineri talentaţi au învăţat acest meşteşug de la el, dar niciunul nu s-a încumetat să ducă mai departe acest meşteşug, astfel că bătrânul meşter spune că, din păcate, nu vede un viitor pentru arta populară în era tehnologiei.

"Am avut elevi foarte talentaţi, care au fost premiaţi la sfârşit de an când expuneau, dar care nu s-au mulţumit numai cu atât. Au făcut facultăţi şi au plecat în lumea largă şi nu s-au mai întors la această activitate. Asta îmi pare mie rău! Arta populară, în noile condiţii ale inteligenţei artificiale nu are viitor. Lumea se schimbă, interesele şi preocupările tineretului se schimbă. Dacă veniţi în târg, nu o să vedeţi tineret care să vrea să ne urmeze. Eu, la vârsta mea de 86 de ani, nu am văzut mare lucru, deci, din păcate, totul e pe panta coborâtoare", a adăugat artizanul, care şi acum, la vârsta înaintată pe care o are, nu lipseşte la niciun eveniment de artă tradiţională din ţară şi din străinătate la care este invitat.

 

Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES



Alături de Constantin Manoli, au primit acest titlu onorific şi Alexandru Ilinca, cel mai cunoscut opincar din România, precum şi Iordan Lepădatu, sculptor în lemn din Băbeni, astfel că în prezent judeţul Vâlcea are cinci Tezaure Umane Vii, după ceramistul horezean Sorin Giubega şi creatoarea de costume populare Elena Borţa.

"Este o mare victorie pentru Vâlcea, pentru că noi considerăm că este o victorie a întregii comunităţi vâlcene. La cea de-a 13-a sesiune a acestui program 'Tezaure Umane Vii', Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a considerat că din cei 16 câştigători, trei titluri să revină Vâlcii, pentru că cei trei întrunesc, cumulativ, calităţile de păstrători, purtători, performeri, dar şi transmiţători ai unor meşteşuguri tradiţionale în forma şi cu uneltele nealterate. Este un rezultat aşteptat, putem spune, pentru că au mai fost încercări. Poate din considerente administrative, nu s-au realizat la momentul respectiv, a venit şi pandemia peste noi, dar iată că acum s-au împlinit", a apreciat şefa Serviciului Cercetare-Valorificare din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Amalia Boari, cea care a participat la constituirea dosarelor de candidatură la acest titlu ale meşterilor vâlceni. AGERPRES / (AS - autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni