logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Numărul revistei LIK a BTA dedicat celei de-a 155-a aniversări a Academiei Bulgare de Ştiinţe, prezentat la Bucureşti

Imagine din galeria Agerpres

Cel mai recent număr al revistei LIK a Agenţiei bulgare de presă (BTA), dedicat celei de-a 155-a aniversări a Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAS), a fost prezentat luni la Clubul Naţional de Presă al BTA din Bucureşti.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaykov, Georgi Nakov, reprezentant naţional al minorităţii bulgare în Parlamentul României, consul onorific la Timişoara şi preşedinte al Uniunii Bulgarilor din Banat, preşedintele BAS, Julian Revalski, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander, şi Claudia Victoria Nicolae, director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


"Prezentăm numărul din octombrie al revistei LIK, dedicat celei de-a 155-a aniversări a Academiei Bulgare de Ştiinţe la Clubul Naţional de Presă al agenţiei bulgare de presă - BTA - din Bucureşti, pentru că în România, în oraşul Brăila, în 1869, a fost fondată Societatea Literară Bulgară, care s-a dezvoltat în BAS", a declarat luni la Bucureşti directorul general al BTA, Kiril Valchev, potrivit bta.bg.

Potrivit lui Valchev, exemplare ale revistei LIK vor fi disponibile la universităţi din România cu programe în limba bulgară, precum şi la biblioteca Universităţii din Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Uniunea Bulgarilor din Banat.

 

"La începutul acestui an, BTA a început să trimită exemplare din LIK la peste 300 de instituţii culturale din Bulgaria - biblioteci naţionale şi regionale, universităţi, muzee, galerii. Nu ne-am gândit până atunci că ar fi util să trimitem revista şi instituţiilor (de învăţământ) din lume care predau studii în limba bulgară", a declarat Valchev, care a subliniat că oricine poate citi revista LIK şi online, pe site-ul BTA.
 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Cătălina Puiu, care predă limba bulgară la Universitatea din Bucureşti, a declarat că în anii 1990 instituţia obişnuia să se aboneze la revista LIK a BTA, iar exemplare ale acesteia erau deja disponibile la biblioteca universităţii. "Citeam LIK tot timpul", a declarat profesoara citată de bta.bg.

Numărul LIK relatează dezvoltarea BAS de-a lungul anilor printr-o cronologie tematică, prezentând cele mai importante elemente din arhivele BTA de ştiri despre academie, care surprind momentele sale definitorii - descoperiri şi realizări de referinţă, introducerea de noi membri, recunoaşteri prestigioase şi premii acordate unor cercetători, academicieni şi personalităţi publice apreciate, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

În introducere, Valchev descrie acest număr al revistei LIK drept "o datorie a BTA". În opinia sa, această datorie nu este doar istorică, deoarece "prima casă a BTA a fost clădirea principală a Academiei Bulgare de Ştiinţe" din centrul Sofiei, unde primul său director general, Oscar Iskander, şi asistentul său au început să citească benzi telegrafice şi să scrie de mână primele buletine, în 1898. Acest număr al revistei este, de asemenea, o datorie, deoarece "cei care au o platformă au o responsabilitate profundă de a-i reprezenta pe cei care merită cu adevărat, atât pe cei care lucrează astăzi în ştiinţă, cât şi pe cei care au lăsat o moştenire de durată", potrivit lui Valchev, citat de BTA.

Preşedintele BAS, Julian Revalski, şi-a exprimat, printr-o intervenţie video în cadrul evenimentului, recunoştinţa faţă de poporul român pentru ospitalitate şi pentru că a jucat un rol decisiv în trecut, când Bulgaria îşi căuta libertatea şi încerca să înfiinţeze primele instituţii ale ţării. Cercetătorul a subliniat că BAS s-a numărat printre aceste instituţii, fiind fondată în oraşul Brăila.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


"Aş dori să-mi exprim recunoştinţa faţă de directorul general al BTA, Kiril Valchev, şi faţă de întreaga echipă a agenţiei pentru numărul din octombrie al revistei LIK, dedicat celei de-a 155-a aniversări a Societăţii Literare Bulgare, care a fost reorganizată prin lege în Academia Bulgară de Ştiinţe în 1911", a declarat Revalski.

Evenimentul a marcat, de asemenea, cea de-a doua aniversare a deschiderii Clubului de Presă BTA în capitala României, dar şi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, canonizată de Biserica Ortodoxă Română.

Ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaykov, şi-a exprimat, la rândul său, recunoştinţa pentru faptul că, după Bosilegrad şi Skopje, a fost deschis un club de presă BTA la Bucureşti. Acest club de presă a depus o muncă extraordinară în cei doi ani de existenţă, a menţionat oficialul.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Diplomatul a mulţumit directorului general al BTA, Kiril Valchev, precum şi BAS şi Ambasadei Bulgariei la Bucureşti pentru celebrarea celei de-a 155-a aniversări a BAS. "Această aniversare a fost unul dintre punctele culminante ale activităţii ambasadei", a remarcat Vlaykov.

Ambasadorul a descris noul număr al revistei LIK drept o lucrare solidă, cuprinzătoare şi ştiinţifică, adăugând că publicaţia poate fi utilizată de cercetători din diverse domenii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 09:07

Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

Reprezentanții Catedralei ortodoxe 'Sfinții Nicolae și Alexandru' din orașul Sulina, clădire de patrimoniu, construită în secolul trecut, speră să găsească sprijinul financiar necesar documentației tehnice aferente lucrărilor de restaurare a imobilului care adăpostește obiecte cu valoare istorică deosebită, anterioare realizării lăcașului de cult.

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan