logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Expoziţia Festivalului Naţional de Artă Naivă, în Cetatea Oradea, cu peste 100 de lucrări, până în 31 decembrie

Imagine din galeria Agerpres

Expoziţia Festivalului Naţional de Artă Naivă, deschisă joi în Muzeul Oraşului Oradea, din cetate, până pe 31 decembrie, oferă vizitatorilor o colecţie de 104 lucrări realizate de 25 de artişti naivi din ţară.

La vernisaj au participat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, orădeanul Mircea Stroe, organizator, directorul Muzeului oraşului Oradea, Ionuţ Ciorba, curatorul Augustin Ţărău, criticul de artă Ramona Novicov şi mai mulţi artişti expozanţi.

"Este un eveniment care a ajuns la frumoasa ediţie a XI-a, care ne spune foarte mult despre cei care îl organizează. Evident e foarte multă dăruire, ambiţie şi implicare. Fiind deschisă cu puţin timp înainte de Şcoala Astfel, sunt sigur că această expoziţie va fi vizitată de foarte mulţi copii şi adulţi, deopotrivă", a spus muzeograful Ionuţ Ciorba.

 

 

Curatorul Augustin Ţărău a vorbit despre profilul artistului naiv, una dintre caracteristicile meşterului care manifestă talent şi chemare pentru acest gen de artă fiind lipsa de educaţie şi instrucţie plastică, adică a lipsei de alterare a harului său nativ prin vreun mijloc de abatere indus de pregătirea şcolară instituţionalizată.

"Dar ni s-a făcut observaţia să fim atenţi că aproape toţi pictorii naivi au şi pregătire artistică. Cu alte cuvinte, naivii nu sunt chiar atât de naivi. E firesc atunci să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu inocenţa, care e trăsătura esenţială la ei şi cu sinceritatea copilărească pe care trebuie s-o conţină arta lui. Într-o lume în continuă modificare şi metamorfoză, ar fi absurd să ne cramponăm de condiţia inocenţei pictorului naiv. Desigur, că majoritatea au beneficiat de pregătire şcolară artistică, au studiat curentele şi manierele de exprimare artistică derulate de-a lungul veacurilor, iar acest lucru este vizibil în creaţia lor, vorbind despre influenţe", a spus muzeograful Ţărău.

 



El a dat chiar câteva exemple de lucrări în care se pot sesiza elemente ale realismului şi impresionismului, altele cu influenţe ale suprarealismului sau ale pointilismului ori ale postmodernismului. La Ioan Măric, prezent la vernisaj, se poate observa maniera caricaturală a postmodernismului american.

"Cu toate acestea, niciunul dintre aceşti artişti nu a depăşit bariera ce desparte arta naivă de arta academică. Ei şi-au menţinut pe mai departe maniera copilărească de a picta, atât în tematica abordată, cât şi în compoziţia şi coloristica lucrărilor", a spus muzeograful.

Lucrările acoperă întreaga lume a satului, începând cu muncile agricole, ocupaţiile pastorale, ciclurile vieţii, viaţa cotidiană, obiceiurile tradiţionale, sărbători creştine şi necreştine, subiecte teologice şi altele.

Criticul de artă Ramona Novicov, un susţinător al acestei manifesări culturale de la bun început, a apreciat eforturile preşedintelui Mircea Stroe, care, de 11 ani, transformă Oradea în capitala artei naive româneşti.

 



"Oare ce anume ne atrage aici, la o expoziţie ce ţine mai mult de zona marginală a limbajului plastic? Apropo de inocenţă, aş vorbi mai degrabă de inocentare, de o atitudine a unora care, chiar dacă sunt familiarizaţi cu limbajul artistic profesionist, preferă, aleg să rămână o vreme în lumea copilăriei. Ne putem inocenta, ne poate fi dor de lumea poveştilor. La artiştii profesionişti, lucrarea e înspăimântătoare de cele mai multe ori. E aproape un infern acolo, cu angoase, cu gestualisme, Aici însă e un paradis pierdut, sunt imagini sincere. Cred că aceasta e explicaţia: cu cât lumea din jur e mai abstractă şi mai turbulentă, cu atât avem mai mare nevoie de exact acest contrabalans al unei lumi în care toţi ne regăsim. Acestea sunt imaginile copilăriei", a declarat Ramona Novicov.

În final, Mircea Stroe a mărturisit că se bucură să fie ultimul la cuvânt, pentru că după ce au vorbit specialiştii, doctori în arte, îi rămâne foarte puţin de spus, ceea ce îl fericeşte.

"De fapt acest festival al artei naive este o expresie a unei colaborări dintre mai mulţi actori instituţionali sau nu. Mie cel mai mult îmi place să unesc oamenii, care să facă ceva împreună extraordinar de frumos. Asta este ce ştiu eu să fac cel mai bine. Sunt foarte bucuros că am ajuns la ediţia a XI-a pentru că este din ce în ce mai greu, anul acesta aproape fără finanţări, nu vă spun, dar cred că oraşul nostru are nevoie de aceste evenimente de artă, în general şi eu nu mă dau bătut prea uşor", a spus Mircea Stroe.

Cu această ocazie, preşedintele asociaţiei a oferit trei premii ale expoziţiei. Marele Premiu a fost acordat lui Sorin Rămneanţu - depozitarul lucrărilor lui Viorel Cristea. Premiul I a revenit artistei Maricela Istrate pentru lucrarea "Pastoral" şi Premiul special al juriului l-a primit Ioan Măric pentru tabloul "Podul casei".

Printre artiştii naivi români care s-au evidenţiat în aceşti ani la festival se numără Salomeea Andronic, Mircea Cojocaru, Ioan Măric, Camelia Constantin, Gheorghe Babeţ, Gheorghe Ciobanu, Lucia Conţan, Lucica Ciobanu, Nicolae Pătru, Rodica Nicodin, Adrian Donisanu, Maricela Istrate şi alţii.

Evenimentul este susţinut de Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Visit Oradea (APTOR), Muzeul Ţării Crişurilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c)  EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s