Ioan-Aurel Pop: În lucrarea dedicată Palatului Curţii de Conturi, Nicolae Noica a pus în lumină grandoarea instituţiei

Profesorul Nicolae Noica a ştiut să pună în lumină grandoarea Curţii de Conturi prin prezentarea din punct de vedere al construcţiei şi al arhitecturii Palatului Curţii de Conturi, a afirmat marţi, preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.
"Domnul profesor Nicolae Noica a ştiut să pună în lumină, prin prezentarea din punct de vedere al construcţiei şi al arhitecturii, a Palatului Curţii de Conturi, a ştiut să pună lumină grandoarea acestei instituţii, Curtea de Conturi, care ne-a marcat evoluţia din secolul al 19 lea, până astăzi din punct de vedere al corectitudinii, al respectării legislaţiei. Iar autorul a ştiut să facă din această carte o carte de vizită a instituţiei", a spus Pop, la lansarea lucrării academicianului Nicolae Noica, "Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari - 125 de ani".
Ioan-Aurel Pop l-a elogiat pe "ultimul ministru al Lucrărilor Publice", cum se recomandă Nicolae Noica, pentru faptul că "a lăsat să urme adânci în funcţionarea contemporană a statului român şi care nu a precupeţit eforturi ca să prezinte clădirile reprezentative ale acestei ţări, şi din Bucureşti şi din provincie, ca monumente ale devenirii noastre".
"E vorba aici de o anumită statornicie, pe care dumnealui o pune mereu în evidenţă şi ne aminteşte că e nevoie de demnitate pe care să o manifestăm astăzi", a mai spus preşedintele Academiei.
Preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, cel care semnează prefaţa volumului, a afirmat că lucrarea, apărută la 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi, reprezintă "un cadou cu o bogată încărcătură cultural-artistică".
"Dincolo de bogăţia de informaţii, de documentele unice şi originale, necunoscute publicului, pe care domnul profesor le scoate la iveală cu talentul său de cercetător versat şi versatil, principalul sentiment care m-a încercat când am parcurs-o a fost acela de candidă familiaritate, contemporaneitate şi admiraţie faţă de marile personalităţi evocate, în special de cele care au condus Curtea de Conturi a României", a spus Busuioc.
El a evidenţiat "profunzimea cu care ne face cunoscută bogata arhivistică consultată", "determinarea cu care se apleacă asupra unor teme bogate, atât prin semnificaţia loc culturală, cât şi educativă".
Directorul Editurii Vremea, Silvia Colfescu, l-a caracterizat pe autorul lucrării drept "un portretist de seamă".
"Un mare scriitor spune lumea este aşa cum este şi noi trebuie ca fiecare dintre noi să hotărâm ce facem cu timpul care ni s-a dat. Domnul Noica a hotărât ce să facă cu timpul care i s-a dat. Domnul Noica a devenit portretist. Un portretist de seamă. Subiectele portretelor lui sunt clădiri, sunt personalităţi, sunt instituţii. Care au fost criteriile după care domnul Noica a ales subiectele portretelor? Două criterii de excelenţă: excelenţa profesională şi excelenţa morală. Toate cărţile domnului Noica - şi sunt un şir lung pe rafturile bibliotecii în care se găsesc cărţile tipărite de Editura Vremea în cei 34 de ani de existenţă - revin obsesiv asupra detaliilor activităţii oamenilor, asupra relaţiei între oameni şi stat, asupra clădirilor care au fost ridicate cu o imensă excelenţă profesională, astfel încât rezistă şi astăzi şi ne mândrim cu ele", a spus Silvia Colfescu.
Prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române, a mărturisit că demersul său în prezentarea unui trecut exemplar invită la responsabilitatea contemporaneităţii.
"Prezentarea primilor paşi făcuţi pentru construcţia vechiului palat am făcut-o pentru ca să punem o oglindă în faţa prezentului, pentru ca prezentul să se reflecte în ea şi să devină responsabil", a subliniat Nicolae Noica.
În cuvântul său, fostul ministru al Lucrărilor Publice a prezentat o serie de date şi documente de arhivă despre istoria unei instituţii de excepţie a României, Curtea de Conturi, ca şi despre o personalitate care trebuie să rămână în memoria colectivă, George Ioan Lahovari, cel de-al treilea preşedinte al Curţii, între anii 1893 şi 1906.
"Cel căruia i se datorează în bună măsură ridicarea Palatului Înaltei Curţi de Conturi a fost George I. Lahovari, care, în calitatea sa de preşedinte, a solicitat miniştrilor de Finanţe fondurile necesare, perseverând pe lângă parlamentari şi prezentându-le 'starea deplorabilă' în care funcţiona Înalta Curte. Pentru a cunoaşte cel mai bine personalitatea acestui stâlp al Curţii de Conturi, dar şi om de mare cultură, am crezut că avem datoria ca astăzi, cu prilejul acestei sărbători, să prezentăm o parte din activitatea sa de consilier şi apoi de preşedinte", declară, în paginile volumului, Nicolae Noica.
Nicolae Noica subliniază că documentele Înaltei Curţi de Conturi constituie istoria materială, concretă a circulaţiei banilor în epoca naşterii şi formării civilizaţiei române moderne, dar şi un tezaur de mărturii istorice despre instituţiile şi clădirile publice.
Lucrarea "Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari - 125 de ani", publicată de prof. ing. Nicolae Noica la Editura Vremea, a fost lansată, marţi, în Aula Aula Academiei Române.
Bazată pe un bogat fond documentar, această lucrare nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul şi responsabilitatea Arhivelor Naţionale, care au păstrat în bune condiţii Fondul de documente al Înaltei Curţi de Conturi, de la înfiinţarea acesteia, în 1864, şi până la desfiinţarea ei, în anul 1948. Fondul conţine peste 180.000 file, dintre care puţine au fost cercetate.
Lansarea volumului scris de profesorul Nicolae Noica şi dezbaterea de la Academia Română marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi, prin Decretul Domnesc 18/1864 semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, autor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni