logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pablo Boggiano: Concertul de la Viena va fi un moment istoric pentru orchestra simfonică din Târgu Mureş

Image

Dirijorul de origine argentiniană Pablo Boggiano, cel care va fi la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş în cadrul concertului programat în data de 8 noiembrie, în Sala de Aur a Musikverein din Viena, consideră că acest eveniment va fi un moment istoric pentru artiştii mureşeni.

"Acesta este un eveniment special şi ne pregătim în cadrul unui program care nu este unul obişnuit. Am scos orchestra trei săptămâni din programa normală pentru a pregăti acest concert major, care se va întâmpla la Viena, dar vom susţine acest concert şi la Cluj şi la Târgu Mureş. Aşa că ne pregătim într-un ritm neobişnuit de repetiţii. Lucrăm separat cu toată lumea, există multe aşteptări, este multă energie implicată. Pentru întreaga orchestră va fi un moment istoric, un eveniment istoric", a declarat presei dirijorul Pablo Boggiano.

El activează din anul 2001 la Viena şi colaborează de aproape 20 de ani cu Orchestra din Târgu Mureş pentru diferite evenimente, iar din anul 2019 este dirijorul evenimentului Balul Palatului Târgu Mureş, un bal cu specific vienez.

"Programul concertului este personalizat pentru Viena. Eu locuiesc la Viena din 2001 şi ştiu foarte multe despre public şi despre ritmul şi rutina concertelor, în special în Musikverein. Vom aduce în program muzica din această regiune, din România, împreună cu cultura maghiară. Acesta va fi 'Concertul pentru orchestră' a lui Bartók Bela. Vom aduce 'Rapsodia Română numărul 1' a lui George Enescu. Acest lucru este important deoarece orchestra este ambasadorul culturii. Nu va fi nimeni în Austria care să le spună membrilor orchestrei cum să cânte, ei cântă muzica din propriile lor rădăcini, aşa că pentru mine este un privilegiu să fac parte din acest proiect uriaş, cu atât de multe culturi implicate, care sosesc la Viena. Şi, de asemenea, nu numai pentru că sunt din Argentina, vom cânta tangourile, pentru că în istoricul meu cu orchestra am cântat tangourile lui Astor Piazzolla în multe dintre concerte. Le place să cânte, publicul e înnebunit la Viena, îl iubesc pe Piazzolla, aşa că am stabilit împreună unul dintre cele mai atractive numere de tango care vor fi cântate la concert (...). Concertul va fi uimitor, programul este un spectacol", a afirmat dirijorul argentinian.

Pentru concertul de la Viena, Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş va face două repetiţii cu public, una la Târgu Mureş, în 31 octombrie, iar una la Cluj-Napoca, în data de 3 noiembrie.

"Dar ce face ca Târgu Mureşul să fie unic? Toată varietatea culturală pe care o regăsim aici, acest amestec de limbă, cultură diferită, face ca Târgu Mureşul să fie absolut unic. Şi asta vreau să aduc în muzică (...). Alegerea programului a fost foarte naturală, foarte uşoară, deoarece cred că cultura acestei regiuni este uriaşă şi voi fi onorat să reprezint această societate din Târgu Mureş pe una dintre cele mai importante scene din lume - vreau să spun că aceasta este cea mai privilegiată sală de concerte pentru că de la fiecare orchestră care vine să cânte, publicul primeşte tot ce este mai bun, aşa că este o onoare", a afirmat Pablo Boggiano.

Pablo Boggiano a studiat arta dirijatului la Conservatorul Naţional "Lopez Buchado" cu maestrul Mario Benzecry şi la Universitatea Catolică din Argentina, iar în Austria a realizat prezentarea mondială a Operei - Tango cu "Maria de Buenos Aires" de Astor Piazzolla şi Mateo de Martin Palmeri.

Iniţiatorul concertului de la Viena al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş este Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, iar partenerii instituţionali ai proiectului sunt Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Consiliul Judeţean Mureş, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFS) "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi mulţi alţii.

"Am ales pentru program George Enescu şi Bartok Bela. Ambii compozitori au legături profesionale cu oraşul de unde provine Orchestra, Târgu Mureş şi cu Viena, dar reprezintă în acelaşi timp un exemplu de colaborare şi prietenie care s-a întins de-a lungul carierei lor. Ambii au promovat România muzicală şi au reuşit să transmită acest mesaj pe mai toate scenele mari ale lumii. Lucrările semnate de Astor Piazzolla sunt reorchestrate de dirijorul Pablo Boggiano şi vin să completeze un program absolut spectaculos", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, Ovidiu Maior, organizator al evenimentului.

Ambasadorul României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a afirmat că acest proiect de diplomaţie publică şi culturală depăşeşte cu mult graniţele Uniunii Europene, iar demersul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş este un exemplu viu al integrităţii culturii, într-o Europă aflată în continuă schimbare.

"Se spune că, la sfârşit de secol XIX, început de secol XX, Austria, şi Viena în special, a fost un laborator al modernităţii. Nu exagerez însă când spun că România a fost - cu mult înainte de aderarea la Uniunea Europeană în 2007 - o Europă avant la lettre", a subliniat ambasadorul Emil Hurezeanu, potrivit organizatorilor. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț