Galaţi: Festivalul Naţional de Comedie devine producător de spectacole de comedie cu actori tineri din Gala HOP

Festivalul Naţional de Comedie devine, începând cu ediţia de anul acesta, producător de spectacole de comedie care îi are în centru pe cei mai talentaţi tineri actori din Romania, participanţi la Gala tânărului actor - Gala HOP, unul din cele mai importante evenimente produse de UNITER, informează, marţi, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi, organizatorul evenimentului.
Cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie, care se va organiza în perioada 28 septembrie - 6 octombrie 2024. păstrează structura de anul trecut formată din două secţiuni: cea competiţională (ON), care se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi, şi cea alternativă, în afara concursului (OFF), care se va desfăşura la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard".
"Ediţia din acest an reuneşte sub semnul comediei generaţii diverse, atât pe cei tineri, cât şi pe cei consacraţi, într-un cadru cultural şi intergeneraţional care le oferă ocazia de a explora perspective artistice variate. Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galaţi promovează tineri actori din toată ţara - o prezenţă nouă, dar care va deveni o tradiţie începând cu ediţia 2024 a Festivalului Naţional de Comedie este evenimentul HOP Comedie. Pe 4 octombrie, în secţiunea alternativ vor fi prezentate două dintre cele mai comice momente din gala HOP 2024, susţinute de Sorin Toma şi Roxana Bîclea. Imediat după, gălăţenii îi vor cunoaşte pe câştigătorii premiului pentru cel mai bun grup din 2023, Andrei Marius Barbu şi Francesca Fulop cu spectacolul Odihnă plăcută. Noutatea evenimentului constă în faptul că Festivalul de comedie din Galaţi devine producător de spectacole de comedie care îi are în centru pe cei mai talentaţi tineri actori din Romania, participanţi la Gala tânărului actor, Gala HOP, unul din cele mai importante evenimente produse de UNITER. Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galaţi devine odată cu ediţia 35 a Festivalului şi o platformă de exprimare pentru tânăra generaţie de actori", se arată într-un comunicat de presă remis de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".
Pe lângă spectacole, Festivalul va găzdui şase lansări de carte, aducând în prim-plan personalităţi de prestigiu din lumea teatrului şi filmului, iar printre acestea, publicul gălăţean va avea ocazia să-l întâlnească pe renumitul Mimi Brănescu, scenarist, dramaturg şi actor.
Pentru a-şi onora publicul şi a marca bucuria reîntâlnirii în cadrul acestui eveniment cultural de marcă, în acest an, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" continuă iniţiativa de tip after show, prin prezenţa unui Club al Comediei, amplasat în curtea interioară a Casei de Cultură a Studenţilor, un spaţiu destinat socializării, la care sunt invitaţi toţi spectatorii care doresc să petreacă clipe minunate împreună cu actorii după fiecare spectacol din festival.
"Pentru a sprijini populaţia afectată de inundaţiile provocate de ciclonul Boris, Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galaţi, în semn de solidaritate, va avea montate, atât în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor Galaţi, cât şi în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă 'Nae Leonard', două urne în care se pot lăsa donaţii, iar spectatorii vor fi invitaţi să ni se alăture şi să doneze", precizează organizatorul evenimentului.
Programul Festivalului Naţional de Comedie - Galaţi 2024 include o secţiune competiţională cu opt spectacole, un spectacol de gală şi patru alternative. Vor fi nouă seri de festival, treisprezece spectacole de teatru prezentate de tot atâtea teatre din România şi o secţiune teoretică care va cuprinde trei ateliere de teatru şi şase lansări de carte susţinute de personalităţi importante din lumea teatrului românesc.
"Secţiunea competiţională (ON) include spectacole selecţionate de doamna Maria Zărnescu, teatrolog şi critic de teatru, laureată a Premiului UNITER pentru critică teatrală (oferit pentru activitatea din anul 2015). Secţiunea alternativă (OFF) include spectacole care au fost selecţionate de tânăra Daria Ancuţa, dramaturgă, absolventă UNATC, specializarea Teatrologie - Jurnalism teatral, una dintre cele mai active reprezentante a noii generaţii de teatrologi", se mai arată în comunicatul teatrului.
Juriul festivalului din acest an este format din nume de referinţă ale teatrului din România:
* Mimi Brănescu, scenarist, dramaturg şi actor. Un nume de referinţă recunoscut pentru spectacolele sale care se joacă în numeroase teatre din ţară. A jucat în spectacole de teatru şi în filme - Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (scurtmetraj, 2004), Medalia de onoare (2009), Marţi după Crăciun (2010), Sieranevada (2016) etc. A scris proiecte de televiziune, printre care Lombarzilor 8 şi Las Fierbinţi. În 2009 a obţinut Premiul GOPO pentru cel mai bun actor în rol secundar, în Boogie. Prima piesă de teatru a scris-o la 26 de ani, Ieri am trăit o zi neagră, iar primul text montat a fost Gunoierul, la teatrul Podul.
* Mihaela Sîrbu, actriţă şi prof.univ.dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti - Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. De-a lungul carierei sale a lucrat la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul din Oberhausen, Gessnerallee Zurich şi în sectorul independent, fiind fondatoarea Teatrului Fără Frontiere. Joacă rolul principal în filmele: Tatăl fantomă şi Toată lumea din familia noastră, fiind premiată în Gala Gopo, UCIN şi la IFF Belfort. A obţinut Premiul GOPO pentru cea mai buna actriţă în rol secundar şi pentru rolul din Aferim.
* Adrian Titieni, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti - Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. Actor de mare anvergură, Adrian Titieni a jucat în peste 70 de filme de scurt şi lung metraj şi peste 40 de piese de teatru. De la debutul pe scena Teatrului Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti (1983), cariera sa a înregistrat un parcurs ascendent, realizând creaţii actoriceşti remarcabile semnate de importanţi regizori români.
Festivalul Naţional de Comedie va avea următoarele premii: Premiul pentru Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Cea mai bună Regie, Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Premiul publicului, care va aşeza spectatorii în juriu, cu un rol decisiv în alegerea premiului de popularitate.
Programul complet al Festivalului Naţional de Comedie - Ediţia a XXXV-a poate fi consultat pe https://www.fanitardini.ro/editii-festival/2024/ . AGERPRES/ (AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț