logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Roman Lopatynskyi din Ucraina - câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului ''George Enescu'' 2024

Image

Roman Lopatynskyi (31 de ani, Ucraina) este câştigătorul celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional 'George Enescu', Secţiunea Pian, la sfârşitul unei finale în care a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră op. 83 de Johannes Brahms, acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Christian Reif.

Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova iar pe locul al treilea - Evgeny Konnov, informează, luni, ARTEXIM.

Câştigătoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 de Johannes Brahms, în timp ce câştigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Juriul Secţiunii de Pian pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Enescu a fost format din pianiştii Lilya Zilberstein (preşedinta juriului), Luiza Borac, Dana Borşan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpceski, Alexander Shtarkman şi managerul Martin Campbell-White.

Premiul I al ediţiei a XIX-a a competiţiei este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, laureaţilor concursului li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului 'Enescu', precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.

În cadrul Concursului 'George Enescu', casa de discuri Electrecord oferă câştigătorilor premiilor întâi de la secţiunile violoncel, vioară şi pian, oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Trofeele Concursului 'Enescu' 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale:

Premiul 'Radu Lupu' pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro, a fost câştigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro, a fost câştigat de Tatiana Dorokhova.

Premiul 'Constanţa Erbiceanu', oferit de Fundaţia Culturală 'Erbiceanu', în valoare de 2.500 euro, care se atribuie unui concurent român, a fost câştigat de Alexa Stier.

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro, a fost câştigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 ţări: Malaysia, Croaţia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveţia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania şi România.

* Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a născut la Kiev şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiţii internaţionale de pian, precum Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu, Concursul Internaţional de Pian 'Ferruccio Busoni' din Bolzano, Concursul Internaţional pentru Tineri Pianişti în Memoria lui 'Vladimir Horowitz' din Kiev, Concursul Internaţional 'Arthur Rubinstein' Piano Master. Din 2017, Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg, fiind invitat frecvent să cânte în săli de concerte şi la festivaluri internaţionale renumite.

* Tatiana Dorokhova s-a născut în Volgograd, într-o familie de muzicieni. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale şi a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri "Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici şi ruşi", lansată de casa de discuri Melodiya.

* Evgeny Konnov s-a născut în Circik (Uzbekistan) şi este laureat al mai multor concursuri internaţionale. A concertat în săli de concerte importante, alături de Orchestra Simfonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, Orchestra Naţională Jove din Catalonia, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

* Alexa Stier este născută în Satu Mare, în 1997. Descrisă de New Britain Herald drept "pur şi simplu fenomenală", a concertat ca solistă cu ansambluri precum Orchestra Naţională Regală a Scoţiei (Marea Britanie), Orchestra Simfonică New Britain (SUA) şi Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania (România). A câştigat numeroase premii internaţionale fiind fondatoarea şi directorul artistic al Festivalului de Muzică de Cameră ContemporArt din oraşul ei natal. Şi-a finalizat studiile de licenţă la Conservatorul Regal din Scoţia şi studiile de master la Yale School of Music, SUA, unde în prezent este doctorand. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa foto: George Enescu Festival/Facebook.com

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț