logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pelicula 'TWST / Things We Said Today' - regia Andrei Ujică deschide, marţi, a 14-a ediţie a BIEFF

Image

Pelicula "TWST / Things We Said Today", cel mai recent film al regizorului Andrei Ujică, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, va fi prezentat în premieră naţională, marţi, la Cinemateca Eforie, după gala de deschidere a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti - BIEFF.

Organizat de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com, cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental va avea loc în Capitală începând de marţi până duminică, la Cinemateca Eforia, Cinema Union şi Cinema Elvire Popesco.

"Tema curatorială a ediţiei din acest an a festivalului şi-a găsit iniţial inspiraţia într-o anumită formă de ludicitate care transpare din filmele pe care le-am descoperit în cadrul cercetării noastre curatoriale - fie că vorbim despre ludic într-un sens mai jovial, drept o caracteristică a unor lucrări ancorate în abordări fanteziste sau chiar camp, sau într-un sens mai general, despre joaca creativă a regizorilor cu posibilităţile discursive în continuă expansiune ale mediului cinematografic", a afirmat directoarea artistică Oana Ghera, pe site-ul festivalului.

Tot în premieră naţională va fi prezentat, pe 29 septembrie, la Cinema Elvire Popescu, în încheierea BIEFF, cel mai nou film al regizorului francez Leos Carax, "It's Not Me".

Este al patrulea an în care experimentele cinematografice autohtone cuceresc marile ecrane din Bucureşti, în cadrul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj a BIEFF. Unsprezece filme aparte, ale unor cineaşti şi artişti vizuali care provoacă ecranul, concurează anul acesta pentru Premiul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj. Selecţionate din peste 85 de filme româneşti înscrise la această ediţie, cele 11 scurtmetraje autohtone din competiţie vor putea fi urmărite în cadrul a două programe distincte, ambele programate la Cinemateca Eforie, în datele de 27 şi 28 septembrie.

Competiţia Internaţională de Lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film Experimental - BIEFF aduce în faţa publicului cinefil bucureştean o selecţie de lungmetraje semnate de unii dintre cei mai apreciaţi cineaşti emergenţi ai momentului, care au reuşit să cucerească critica şi juriile de la festivaluri prestigioase precum Berlinale, Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam sau FID Marseille.

Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Competiţia Internaţională de Lungmetraj a BIEFF, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, reuneşte anul acesta şapte lungmetraje care impresionează prin diversitate şi inventivitate formală - "Eat The Night" - Caroline Poggi şi Jonathan Vinel, "Malqueridas" - Tana Gilbert, "When The Phone Rang" - Iva Radivojević, "Fire of Wind" - Marta Mateus, "Cu Li Never Cries" - Pham Ngoc Lân, "bluish" - Lilith Kraxner şi Milena Czernovsky, "Maia - Portrait with Hands" - Alexandra Gulea.

Titlurile incluse în Competiţia Internaţională de Lungmetraj concurează în 2024 pentru Marele premiu BIEFF în valoare de 10.000 de euro, constând în servicii de post-producţie oferit de Avanpost.

Lungmetrajele selecţionate vor putea fi văzute în premieră naţională în România în perioada 24 - 29 septembrie, la Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco.

Anul acesta, BIEFF aduce în faţa publicului cinefil un program de tip focus inedit, intitulat "Machinima: Gamepad Filmmaking", care explorează influenţa esteticii şi tehnicilor audio-vizuale derivate din universul jocurilor video asupra cinemaului contemporan.

"Machinima - de la 'machine' şi 'cinema' - se referă la crearea de filme cu ajutorul jocurilor video sau al motoarelor de jocuri", precizează organizatorii.

O altă noutate inclusă în agenda ediţiei este un program tematic triangular creat în contextul unei colaborări curatoriale între BIEFF, Vienna Shorts şi DokuFest. Iniţiativa reuneşte trei programe de scurtmetraje care sondează realităţi sociale şi politice contemporane prin raportare la contextul actual la nivel european şi internaţional, explorând totodată modele posibile de rezistenţă politică şi schimbare socială.

Reunind o selecţie de filme variată, care cuprinde atât scurtmetraje, cât şi mediu-metraje şi un lungmetraj, programul focus propus de BIEFF oferă o privire de ansamblu asupra acestui fenomen şi aduce în atenţia publicului bucureştean lucrări ale unor artişti reputaţi precum Phil Solomon, Harun Farocki sau Lawrence Lek, printre alţii.

O surpriză a selecţiei de filme care compun acest program este un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv Desktop Warhol. Pornind de la observaţia că iconicele filme ale lui Andy Warhol "Sleep şi Empire" nu au fost doar nişte gesturi provocatoare, ci şi nişte reflecţii moderniste asupra naturii cinemaului, cele două filme incluse în program, "Sleep#2", în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internaţională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) şi "Empire", în regia lui Phil Solomon (2008-2012), re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator.

În secţiunea de Proiecţii speciale intră, pe lângă filmele prezentate în deschiderea şi la închiderea festivalului, peliculele "Triton" regia Ana Lungu, "A Fidai Film" regia Kamal Aljafari, şi "Opt ilustrate din lumea ideală" regia Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa foto: Andrei Ujică/Facebook.com

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț