Mureş/ Compozitorul Adrian Ivaniţchi - 50 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra: Mi-e dor de anii mei de atunci
_Dorina_Matis_DSC_0291.jpg)
Unul dintre cunoscuţii cântăreţi folk din România, cantautorul Adrian "Puiu" Ivaniţchi, a împlinit vârsta de 77 de ani în urmă cu două zile şi, în acelaşi timp, sărbătoreşte 50 de ani de la debutul său în Cenaclul Flacăra, despre care spune că a fost una dintre cele mai bune perioade ale vieţii sale, de care îi e dor.
"Am activat în Cenaclul Flacăra din 1974, până în 1981. Am venit din al doilea an în Cenaclul Flacăra, fiindcă acesta a început în 1973, dar mult mai nesemnificativ, ca să zic aşa. Din '74 a început din plin. Am avut o bună perioadă, până în '81 am lucrat cu Adrian Păunescu la 'Antena vă aparţine', timp de un an şi jumătate am fost prin toată ţara, am făcut acele emisiuni, am descoperit foarte mulţi folkişti, Grupul Poesis, pe care i-am promovat acolo, Maria Gheorghiu, care a cântat prima dată într-o emisiune de felul acesta, la Reşiţa. Mi-e dor, mai degrabă, de anii mei din Cenaclul Flacăra, de ce ani am avut şi cum a fost. A fost o perioadă superbă", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian "Puiu" Ivaniţchi.
Despre acea perioadă a Cenaclului Flacăra şi a emisiunii TV ''Antena vă aparţine'', considerată a fi cea mai amplă selecţie culturală şi muzicală a României din anii respectivi, în cadrul căreia au fost descoperiţi şi promovaţi o serie de artişti folk, Ivaniţchi spune că a fost experienţă extraordinară.
"Ne-am înţeles bine cu Păunescu, n-am avut nicio problemă, din contră. Unii au zis că am fost un privilegiat, dar asta datorită faptului că eram mai corect. Eram împreună cu Victor Socaciu, făcusem noi o alianţă a ardelenilor, noi eram corecţi. Nu greşeam, nu aveam vicii care să supere pe cineva, drept dovadă că am fost aleşi să mergem cu Păunescu la emisiunile de la 'Antena vă aparţine'. M-a luat la 'Antena vă aparţine' fiindcă era foarte greu să faci preselecţii în judeţe. Acolo se adunau atâtea formaţii, câte se adună acum din toată ţara, veneau sute de formaţii de toate felurile, de toate genurile şi trebuia să le vezi. Adrian Păunescu, după prima emisiune, care a fost la Bistriţa, unde am stat în sală până la 3:00 noaptea, mi-a zis că nu se mai poate astfel. Aşa că mă trimitea în judeţul următor să fac o preselecţie, iar el îi vedea pe cei trecuţi de preselecţie. Îi plăcea fiindcă ceea ce rămânea după preselecţie erau formaţii mult mai bune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere muzical. Atunci am fost cu televiziunea în toată ţara şi a fost o experienţă extraordinară. Îmi lipsesc acei ani", a afirmat artistul.
Foto: (c) Adrian Ivanitchi Official / Facebook.com
Adrian Ivaniţchi spune că în timpul turneelor cu Cenaclul Flacăra a văzut toată ţara, iar apoi cu emisiunea televizată a avut posibilitatea să vadă România în întreaga ei splendoare.
"Mergeam într-un judeţ, vedeam tot ce are judeţul acela, ni se punea totul la dispoziţie, sala în care se făceau audiţiile. Erau zeci de autocare, erau numeroşi artişti care veneau, cei de muzică populară erau cei mai mulţi. Am descoperit folkişti, Poesis a apărut în emisiunea lui Păunescu, Maria Gheorghiu a apărut într-o emisiune la Reşiţa", a subliniat Ivaniţchi.
În privinţa muzicii folk, Adrian Ivaniţchi susţine că aceasta are cele mai multe manifestări culturale din toate genurile şi că "dacă le aduni pe toate la un loc - rock, jazz, muzică simfonică etc. - folkul le bate pe toate".
"E o recrudescenţă, nu de acum, de câţiva ani, dar dacă mă uit acum pe un calendar folk pe luna august-septembrie, spre exemplu, sunt cel puţin 60-70 de manifestări în diferite locuri, cluburi mai mici, mai mari, festivaluri, cele de amploare sunt vreo 12 . Am mai fost şi eu, e adevărat, mai puţin decât alţii, dar am văzut că de fiecare dată vine public. Eu am mers mai mult la festivalurile mai mari, nu mai merg prin pub-uri să cânt fiindcă mi-e prea greu, dar am mers la evenimentele mai mari, ca să merite, altfel rămân cu pensia mea care acum s-a 'mărit' extraordinar", a mai afirmat Adrian Ivaniţchi.
Cantautorul sighişorean susţine că muzica folk nu se va demoda niciodată şi că acele cântece vechi, interpretate de el, de Vasile Şeicaru, de Ducu Bertzi sau de Mircea Baniciu sunt nemuritoare, având de transmis ceva "simplu, frumos şi adevărat".
"În folk e vorba de muzică şi poezie, la care se adaugă, desigur, instrumentaţia, vocea. De multe ori auzi pe cineva care spune că folkistul are o voce extraordinară, dar eu spun că folkistul nu s-a bazat pe voce, dovadă că nici Bob Dylan nu a avut o voce extraordinară, Donovan (Phillips Leitch Donovan) şi alţii nu au fost vocalişti, dar aveau de transmis ceva simplu, frumos şi adevărat. Aşa am început şi eu şi mulţi ca mine, cu poeme adevărate, cu poezie bună. Eu m-am axat pe poezia clujeană a Echinoxului, a fost şi Cezar Ivănescu, a fost şi Emil Brumaru, Leonid Dimov... Pentru mine poezia înseamnă limbaj poetic, poţi să spui lucruri foarte simple, dar într-o haină lingvistică foarte frumoasă şi foarte bună. Trebuie să găseşti acel melanj între poezie şi muzică, ca dovadă că acele cântece vechi au şi rămas. Baniciu cântă acelaşi lucru de 40-50 de ani, Ducu Bertzi cântă, la fel, acelaşi lucru, ca de altfel şi Vasile Şeicaru, chiar dacă mai apare câte o piesă nouă din când în când. De fapt acestea nu sunt cântece vechi, sunt nemuritoare", a afirmat Adrian Ivaniţchi.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
În calitate de cantautor folk, Adrian Ivaniţchi are editate două albume, "Tânăr şi acum" (2017) şi "Amintirea paradisului" (1998), pe care sunt 35 de piese, două dintre şlagărele sale, "Arsură" şi "Fişă personală", cunoscut mai mult după primul vers al refrenului, "Eu sunt din ţara lui foaie-verde", regăsindu-se pe ambele.
Despre primul său album, "Amintirea paradisului", Adrian Ivaniţchi susţine că a apărut din neant, nefiind ceva planificat.
Şi aceasta după ce nepotul său, Tudor Runcanu, alături de vechi colaboratori de-ai săi, Sandy Deac, Cătălin Condurache şi Tudor Runcanu, cu sprijinul Cameliei Banţa, Mihai Pop, Mihai Popean şi Valer Florin Cojocaru, i-au făcut cadou un CD, pe care erau imprimate 19 cântece de-ale ale, pe care el le-a întregistrat la radio şi în diferite studiouri.
"Din cele 19 cântece, 12 erau piese pe care nu le-am mai cântat de pe vremea Cenaclului Flacăra. Aşa s-a născut albumul 'Amintirea Paradisului', un album născut din neant", a subliniat Adrian Ivaniţchi.
Între piesele sale cele mai cunoscute se regăsesc "Ploaia care va veni", "Fişă personală", "Septembrie", "Arsură", "Tânăr şi acum", "Floare de ger", "Balada lui Mil", "Patul lui Zamolxe" şi multe altele.
Foto: Adrian Ivanitchi Official / Facebook.com
Adrian "Puiu" Ivaniţchi s-a născut la Sighişoara, în 15 septembrie 1947, unde locuieşte şi acum, a fost membru de bază al formaţiei Sfinx, cu care a înregistrat câteva albume, iar la Sighişoara a înfiinţat formaţiile Coral, Melody şi Bastion.
El este compozitor, textier, cantautor şi este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Timp de zece ani, Adrian Ivaniţchi a fost unul dintre co-organizatorii Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara, iar în cadrul acestui festival au fost prezenţi între alţii, la inviţatia sa, Mircea Florian, Ducu Berţi, dar şi Adrian Copilul Minune, în perioada sa de început, Alex Tomaselli, Nightlosers şi mulţi, mulţi alţi artişti.
În acest an, Adrian Ivaniţchi, alături de formaţia Desperado, a susţinut concertul de închidere a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui
Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț
Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir