logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Zilele Arhitecturii Balneare - proiectul unor tineri care vor să reabiliteze staţiunea Băile Govora

Image

Patrimoniul balnear este din nou în centrul atenţiei săptămâna aceasta, în cadrul Zilelor Arhitecturii Balneare de la Băile Govora, un eveniment organizat de câţiva tineri arhitecţi care şi-au propus ca prin artă şi implicare civică să salveze clădirile şi spaţiile publice istorice din staţiunea vâlceană.

 


Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an, cea de-a cincea, va fi evidenţiată în mod special promenada cu toate construcţiile mai vechi sau mai noi care se află în zona centrală a localităţii.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


"Întregul concept al Zilelor Arhitecturii din acest an se numeşte "În jurul apei", pentru că de acolo am şi plecat, adică reactivarea promenadei din Govora, care este reprezentată de râul Hinţa şi vecinătăţile acestuia. Practic, vom renova şi remodela zona izvorului Ferdinand şi a izvorului comunist de la intrarea în această zonă, ca apoi, în anii următori, să încercăm să îmbinăm partea de peisagistică şi partea de arhitectură, adică renaturalizarea râului împreună cu tot ceea ce înseamnă detalii de tip balustradă, reactivarea halelor centrale şi aşa mai departe. Deci, un amalgam de lucruri prin care vom reactiva zona centrală", a precizat arhitectul Radu Tîrcă, unul dintre fondatorii asociaţiei Studiogovora, organizatorul acestui eveniment.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


Astfel, localnicii şi turiştii care vor ajunge zilele acestea la Băile Govora vor avea parte de o adevărată cură de arhitectură balneară, plecând de la tururi ghidate prin clădirile istorice din zona centrală, concerte de muzică în aer liber, concursuri de amenajare a grădinilor şi până la proiecţii video şi de lumină pe construcţiile vechi, unele aflate acum într-o stare avansată de degradare şi asupra cărora tinerii arhitecţi vor să atragă atenţia pentru a le putea recupera.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


În aceste zile sunt, de asemenea, organizate ateliere de creaţie atât pentru copii, cât şi pentru cei mai mari care vor să dea o mână de ajutor la reabilitarea unor mici zone publice, cum ar fi amenajările pentru izvoarele din staţiune, aflate zilele acestea în plin proces de restaurare.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


"În fiecare zi, avem un atelier nu chiar de restaurare, ci mai de grabă de readucere în spaţiul public a unor construcţii. Aici este un izvor din anii '80, care nu mai este funcţional, dar care face parte din spaţiul urban al Băilor Govora şi noi ne-am gândit că un loc în plus pe promenada balneară, unde să stai la umbră şi să te odihneşti, nu strică turiştilor şi comunităţii. Aşa că ne-am apucat să facem curat, să curăţăm băncuţele şi în speranţa că lumea o să vorbească cu noi, o să ne întrebe ce facem şi să pornim o conversaţie despre munca noastră aici şi despre restul ideilor pe care vrem să le promovăm despre staţiune", a spus Catinca Mănăilă, membră a echipei Studiogovora, în timp ce curăţa mozaicul din faţa izvorului II sau comunist, cum i se mai spune.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


De altfel, perioada comunistă este şi una dintre temele acestei ediţii a Zilelor Arhitecturii Balneare, organizatorii aducând în centrul dezbaterilor ce vor avea loc în aceste zile grafica urbană din anii 1950-1980, în cadrul unei expoziţii cu firme comerciale din acea perioadă, realizată cu ajutorul Asociaţiei Baza din Bucureşti şi care s-a deschis încă de luni la "Cooperativa Sârguinţa", o clădire ridicată chiar în acei ani de după naţionalizare şi pe care Studiogovora intenţionează să o restaureze.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


"De obicei, de aceste semne se scapă când sunt renovări ale clădirilor, fiind asociate cu o perioadă mai sumbră a istoriei noastre. Şi Govora mai are astfel de semne sau piese de simbolistică la anumite hoteluri sau locuri din oraş. Întrebarea expoziţiei este dacă ele sunt o valoare sau nu. Expoziţia se numeşte Kult or Kitsch, adică e o chestie culturală sau o chestie de prost gust, pe care trebuie să o păstrăm sau să nu o păstrăm", a adăugat arhitecta Ştefania Tîrcă, cofondatoare a Studiogovora.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


În cei cinci ani de la demararea acestui proiect de salvgardare a ceea ce are mai reprezentativ staţiunea balneară Băile Govora, tinerii arhitecţi au reuşit să salveze o clădire construită la începutul secolului trecut, Vila Ivanovici, să renoveze unul dintre cele mai cunoscute locuri de relaxare din oraş, Foişorul Interbelic, şi să demareze câteva proiecte de reabilitare a unor construcţii vechi din oraş aflate în paragină. Din punctul lor de vedere însă, cele mai importante realizări ale lor din această perioadă sunt elaborarea unui Ghid de bune practici în arhitectura balneară şi înfiinţarea în acest an a unei comisii de urbanism în cadrul Primăriei Govora, iniţiativă prin care speră să mai oprească din avântul celor care vor să construiască în oraş fără a ţine cont de ceea ce are cel mai de preţ staţiunea Băile Govora - arhitectura balneară şi de vilegiatură.

 

Foto: (c) Ramona DINCA/AGERPRES


"Noi suntem foarte optimişti şi fericiţi că am reuşit, în primul rând, să reactivăm ideea de arhitectură balneară, care dispăruse din tot peisajul cotidian şi din percepţia tuturor, aproape. Am reuşit să lucrăm şi noi pentru începerea declanşării procesului acesta de renovare a clădirilor, pentru că din ce în ce mai multă lume este interesată de Băile Govora, sunt cumpărători pentru clădirile acestea istorice care nu au de gând să le demoleze şi, ceea ce e cel mai important, am început dezbaterea aceasta încercând să le explicăm tuturor că noi, cei de aici, de la Studiogovora, ne dorim să conlucrăm cu toată lumea pentru ca vechile clădiri să nu dispară. Este un lucru foarte important, pentru că ele fac parte din arhitectura balneară, care există peste tot în Govora", a mai spus tânăra arhitectă. AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B