logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Album cu sute de imagini din Râmnicul de altădată, realizat de singurul anticar din judeţ (GALERIE FOTO)

Image

Proprietarul singurului anticariat din Vâlcea a realizat un album cu sute de fotografii cu clădirile vechi din municipiul Râmnicu Vâlcea, practic o incursiune vizuală în istoria oraşului de la poalele Dealului Capela înainte ca Elena Ceauşescu să decidă remodelarea zonei centrale şi astfel demolarea multora dintre construcţiile care existau acolo.

 



Iniţiativa lui Costel Crăciun deşi nu este nouă, existând şi alte volume în care apar fotografii din Râmnicu de altădată, este inedită prin faptul că fiecare dintre vechile fotografii este pusă în oglindă cu ceea ce este în prezent acolo, astfel că cei interesaţi pot să observe şi să tragă singuri concluzia despre cum s-a transformat oraşul în timp.

 



"Despre oraşul vechi s-a mai scris. Au mai fost albume ilustrate. Cel mai important cred că a fost cel al lui Titi Mihail Gherghina, care a scos la lumină oraşul Râmnicu Vâlcea aşa cum a fost. Eu acum doresc să-i continui practic opera, dar şi să fac o paralelă între oraşul vechi şi cel prezent. Sunt sute de fotografii pe care le-am comparat cu ceea ce este acum. Am făcut o paralelă între vechi şi nou şi, presupun, este un lucru inedit, care nu a mai fost pe piaţă niciodată", îşi începe povestea despre acest album cel mai cunoscut librar din Vâlcea.

 



Pasionat de arhitectură de mic, Costel Crăciun s-a născut şi şi-a petrecut primii nouă ani din viaţă la Petroşani, dar s-a îndrăgostit de Râmnicu Vâlcea încă de cum a ajuns în urbea de la poalele Capelei, acum mai bine de 45 de ani, şi a descoperit un orăşel de provincie cu un intens parfum de epocă.

 



"M-am mutat în 1978 în Râmnicu Vâlcea, eu fiind născut în Petroşani. Acolo am locuit nouă ani şi primul lucru pe care l-am făcut când am ieşit în oraş, în Râmnicu Vâlcea, a fost să mă plimb. Şi cred că m-am plimbat două ore, m-am rătăcit şi am stat şi am văzut tot oraşul şi m-am îndrăgostit iremediabil de el. Îmi plăceau clădirile vechi. Zona centrală era foarte frumoasă şi, cu mici excepţii, şi pe lângă. În restul oraşului, ţin minte că majoritatea erau case vechi, erau case obişnuite, ca să zic aşa, dar zona centrului era superbă", îşi continuă povestirea anticarul.

 



Printre sutele de fotografii pe care le-a adunat de la diferite persoane în decurs de mai bine de un deceniu, câteva zeci sunt cu demolarea caselor din centrul oraşului decisă în anii '70 pentru a răspunde unor noi presiuni sociale date de industrializarea rapidă a zonei, o adevărată "crimă urbanistică", în opinia autorului albumului.

 



"Dacă lăsau centrul era extraordinar. Dar centrul a fost, zic eu, crima râmniceanului de acum. Din ce am înţeles s-a tras totul de la vizita doamnei "Codoi", a Elenei Ceauşescu, care, când a venit la Olăneşti la băi, trecând podul Vinerii Mari a zis "Ce sunt cocioabele astea aici? Începeţi să le demolaţi!" Şi din 1978 au început practic demolările zonei centrale. Ţin minte că eram în clasa a IV-a şi am mers la Muzeul de Istorie şi atunci demolau efectiv strada Traian, că aşa se numea strada centrală atunci. Urmăream tot ce se întâmplă. Şi când se punea un petic de asfalt eu ştiam. Deci, cu părere de rău o spun: centrul Râmnicului trebuia să rămână aşa cum a fost, cu centrul vechi şi în jurul lui puteau să construiască ca în celelalte oraşe oraşul nou. Am avut totuşi norocul să mai păstreze anumite case frumoase care încă îşi mai păstrează farmecul de odinioară şi pe care le-am pus în mod explicit în album. Pe Mihai Vitezu s-a păstrat practic o întreagă stradă cu clădirile în stil brâncovenesc de la începutul secolului XX. Şi în zona centrală, exceptând blocurile care sunt în jurul Parcului Mircea cel Bătrân, mai sunt clădiri vechi cu parfum de epocă", continuă Crăciun.

 



Albumul are în total circa 700 de fotografii vechi şi tot atâtea noi. Multe dintre ele nu au apărut niciodată, fiind, ca şi în cazul cărţilor pe care Costel Crăciun le iubeşte atât de mult, ediţii princeps, astfel că ele vor fi o surpriză chiar şi pentru cei care au cunoscut oraşul de odinioară.

 



"Eu nu o să scot un album cu foarte multă istorie a Râmnicului. O să fac o prefaţă şi o istorie pe scurt a oraşului, dar restul va fi vizual. O să pun poza nouă şi poza veche a Râmnicului şi o să scriu la fiecare ce reprezintă, ce a fost casa respectivă, anul construcţiei şi ce este în prezent. E ceva inedit pentru oraşul nostru şi pentru că mulţi, atunci când pun poze cu Râmnicul vechi, întreabă de unde este clădirea aceea. Uneori am pus poze să văd de unde sunt acele clădiri pentru că deşi poate ştiam de unde sunt, voiam să îmi confirm că au fost cu adevărat de acolo", adaugă anticarul cel mai cunoscut din Râmnicu Vâlcea.

 



Costel Crăciun este de altfel şi singurul care mai deţine un anticariat în Vâlcea, deşi în ultimii ani interesul pentru carte a scăzut foarte mult şi puţini mai sunt cei care cumpără cărţi şi în special cărţi vechi. Cu toate acestea, ca şi în cazul albumului cu fotografiile din Râmnicu Vâlcea de altădată, îşi doreşte să îl ţină în viaţă convins că lucrurile vechi dau valoare prezentului.

 



"Mijloacele media au reuşit să pună într-un con de umbră cartea, dar mai sunt persoane care încă mai trec pragul anticariatului şi ceea ce este cel mai frumos e că printre ei sunt şi mulţi tineri. Pe mulţi i-am văzut crescând alături de anticariat. Au venit şi au început cu cărţi de poveşti nemuritoare şi acum vin şi îmi cer filozofie, istorie, Dostoievski, cărţi extraordinare. Practic i-am văzut în timp cum şi-au schimbat mentalităţile şi felul de a fi şi asta contează enorm pentru mine. Mă întrebaţi dacă mai există viitor pentru anticariate, pentru carte... Cu siguranţă da, există un viitor dacă se mai umblă puţin la mentalităţi. Cartea nu o să moară indiferent de tehnologia actuală, dar trebuie să avem răbdare", afirmă cu multă convingere Costel Crăciun.

 



Albumul vizual al Râmnicului ar urma să iasă pe piaţă în preajma Zilei Imnului, moment de sărbătoare în oraşul de la poalele Capelei, însă planurile lui Costel Crăciun sunt şi mai mari, dorinţa lui fiind să editeze şi o parte a doua a acestui volum, mai ales că mai are încă sute de fotografii vechi cu oraşul pe care nu le-a folosit. AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa fotografiilor: (c) Ramona DINCA/AGERPRES

Afisari: 78

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și