REPORTAJ Satu Mare: Viorica Puţi, o viaţă dedicată împletitului mireselor - declarată Tezaur Uman Viu

O femeie din Oaş care duce mai departe tradiţia împletitului mireselor după obiceiuri vechi de sute de ani, cu unice cununi de până la 15 kilograme, va primi titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii. Viorica Puţi din Bătarci devine astfel recunoscută la nivel naţional pentru meşteşugul pe care l-a învăţat şi încearcă să îl transmită mai departe noilor generaţii.
Viorica Puţi s-a născut în 1970 în oraşul Oraviţa din judeţul Caraş-Severin. Părinţii ei sunt oşeni din Bătarci, dar atunci munceau la mină, iar când mătuşa Viorica a împlinit 5 ani, familia s-a reîntors în Oaş. A început de mică să facă împletituri, a învăţat de la o bătrână din sat, de la mătuşa Onica Ana, iar prima persoană pe care a împletit-o a fost chiar sora ei, Maria, de Bobotează.
"Când am fost la vârsta de vreo 14 ani am început cu coselele (cusutul cămăşilor - n.r.) şi pe urmă cu mirese. Când eram copii mici, pe la 10 ani, ne-am jucat, s-o fac pe sora mea, să fac altă vecină. Până la urmă am ajuns ca să le fac pe fete. La noi în comună erau multe femei, dar nu multe s-au ocupat cu mirese, pentru că au avut mult de lucru. Mie mi-a plăcut foarte mult. Cine a zis, hai să facem. Pe urmă, lumea m-a cunoscut, am ajuns la vârsta asta... Mai sunt femei care fac, dar doar pentru ele, în familie. Femeile la noi în sat în tare loatre, toată lumea fă mărgele, lucrează cu mărgele. Eu am şi avut timp mai mult, sunt femei care au gospodărie foarte mare. Eu am zis ori gospodărie, ori de astea, nu se poate cu de toate", a povestit Viorica Puţi pentru AGERPRES.
Împletitul părului unei mirese şi aranjarea mărgelelor durează mai bine de patru ore, în funcţie de cât de bogat este părul fetei.
"O mireasă se face în patru-cinci ore, depinde părul cât e de lung şi cât de bogat. Împletitul cam vreo două ore, pe urmă împodobitul durează. Totdeauna trebuie fix împărţit părul în două, să iasă cărare pe mijloc, pe nas ziceau părinţii noştri. Trebuie să fie cel mai drept şi egal tot. Împletitul e ca să stea părul frumos. Oarecând fetele nu aveau chischineauă (baticuri - n.r.) şi se împleteau mai mult cu flori de câmp, de Rusalii, de Sânpetru, de Sfântă Mărie. Femeile să îmbrăcau numai cu ce îşi făceau ele. Atunci, părul ca să fie frumos îl împleteau şi puneau flori. Acum nu prea îşi fac cu flori, câte o fetiţă îşi mai face, dar nu ca oarecând", a spus mătuşa Viorica.
Ea aranjează câteva zeci de mirese într-un an, în special în a doua jumătate a lunii august, când e sezonul nunţilor, iar câteodată se aglomerează, astfel încât trebuie să facă şi şapte mirese într-o zi.
"În ziua de Sfântă Mărie am de obicei cele mai multe, câte şapte pe zi. Părul se împleteşte cu o zi înainte şi se lasă şi se termină mireasa a doua zi dimineaţa, ca să poţi să le faci pe toate, că durează mult, cununa se pune la sfârşit", a explicat meşterul popular.
Mărgelele şi le procură de la târguri de profil care se ţin în special în zona Oaşului. Modelele cununelor diferă de la sat la sat, în unele fiind cu multe culori iar în altele mai spre negru.
"Noi suntem din comuna Bataci, dincolo de Tarna, şi pe ele tot, femeile nu s-au pregătit să facă. La Turţ e alt obicei, la Gherţa Mare e alt obicei, în Gherţa Mică e altul, Cămărzana e altul. Acestea au mai pe negru. Ale noastre şi din Turţ îs cele mai deschise cununi şi mai înflorate. Unde ne-am dus, a noastre au fost cele mai frumoase pentru că sunt tare înflorate - roşu, albastru, verde, galben, ce-a fost mai frumos. Acolo la ei e mai mult pe negru. Aşa e obiceiul, aşa fac. A noastră cunună nu-i grea, are vreo două kilograme. Alea de pe acolo sunt grele, au şi 10-15 kg, tare mult. Noi când eram mirese eram îmbrăcate de joi seara până duminică dimineaţa", a spus Viorica Puţi.
Dacă hainele mai suferă modificări, în funcţie de preferinţele actuale ale oşenilor, esenţa obiceiului rămâne la fel de puternică.
"Hainele sunt modificate mult, dar tradiţia merge mai departe mai ceva ca oarecând. Hainele se fac mai zorzonate, mai ţânţălate. Eu nu umblu aşa. Eu le fac pentru că sunt croitoreasă de meserie, dar eu nu umblu aşa. Eu pentru mine fac aşa, mai simplu. Dar fetele, miresele, cele mai multe sunt înzorzonate. Tradiţia merge cum era mai demult. Oamenii îs plecaţi, e greu, dar când sunt sărbători, toţi se întorc acasă. Bărbatul meu are şase fraţi, noi suntem cinci fraţi, din toate ţările au venit acasă şi am făcut o nuntă ca-n poveşti", a subliniat aceasta.
Mătuşa Viorica crede cu tărie că tradiţiile lor îşi au rădăcinile în cultura dacică. "Eu zic că noi ducem tradiţia de la daci, pentru că nu sunt gaci numai la noi în zonă. De la ei e rămasă. Şi podoabele astea, mai demult se spunea că nu au mărgele numai femeile care îs avute, care lucră să îşi facă. Dacă nu lucri, de unde să ai? Pe primul loc e munca, de zori până noaptea".
Întrebată dacă se va pierde vreodată această tradiţie, în condiţiile în care este un proces greu, mătuşa Viorica răspunde răspicat şi ferm: "N-are cum, nu-i voie!".
"Doamne fereşte să se piardă! E un lucru foarte - foarte frumos, nu ştiu cum să spun. Pe lume, cea mai frumoasă meserie este să îmbraci mireasa, să o dezbraci, să le faci pe fete fericite. La început am plâns, acum nu mai am treabă. Mă duc când se duc miresele la cununie, acum nu mai am emoţii, m-am obişnuit cu toate. Am o nepoţică care de când a fost micuţă a stat pe lângă mine. Părinţii ei au fost prin Portugalia şi am învăţat-o, ştie foarte bine să facă, dar acum nu-s acasă, sunt în Londra. Eu am vrut şi aş vrea să ducă mai departe tradiţia asta nora mea. Ei stau în oraş, s-a implicat, îi place, dar cu serviciul, oraşul... După mine, cred că nepoţica va rămâne, e tânără, are 23 de ani. Sunt fete care vin şi întreabă: 'Mătuşă, cum se face asta?'. Că sunt şi steaguri la nuntă, şi steagurile le pregătesc. Încet se învaţă. Sunt curioase, vor să ştie. Tradiţia merge mai departe încă la noi în zonă şi mă gândesc că până trăiesc eu mai merge. Apoi vedem...", a concluzionat meşterul popular.
În cadrul celei de-a XII-a ediţii a Programului "Tezaure Umane Vii", la recomandarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, meşterul popular Viorica Puţi în domeniul împletitoare de mirese din Ţara Oaşului, localitatea Bătarci, judeţul Satu Mare, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Alegeri la Academia Română: Matei Vișniec, Sanda Golopenția și Valentina Sandu-Dediu - printre noii membri
Adunarea Generală a Academiei Române a decis, miercuri, prin vot secret, alegerea a trei membri corespondenți și șapte membri de onoare, poetul și dramaturgul Matei Vișniec, lingvista și memorialista Sanda Golopenția și muzicologul și pianista Valentina Sandu-Dediu numărându-se printre noii membri. Potrivit unui comunicat al A
Festivalul ''Săptămâna Haferland'' - între 31 iulie și 3 august, în zece sate din Țara Ovăzului
Festivalul ''Săptămâna Haferland'', ediția a XIII-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania, se va desfășura în perioada 31 iulie - 3 august, a anunțat, miercuri, președintele Fundației M&V Schmidt, Michael Schmidt, în cadrul unei conferințe de presă susțin
Bihor: Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea, sub genericul internațional ''Culoarea''
Orădenii și turiștii în oraș vor putea sărbători, în 8 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) printr-o serie de evenimente organizate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage). Foto: (
S-a deschis Bookfest; Intotero: Doar împreună putem să contribuim la atragerea copiilor, a tinerilor către lectură (GALERIE FOTO)
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a deschis, miercuri, în Pavilionul B2 de la Romexpo, în prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, care a remarcat numeroasele evenimente dedicate copiilor care vor fi găzduite de târg, menite să încurajeze atragerea acestora spre lectură. '
Neamț: Meșteri consacrați participă la sfârșitul săptămânii la Festivalul de Artă Populară 'Lada cu zestre''
Piatra-Neamț, 28 mai /Agerpres/ - Peste 60 de meșteri consacrați, între care și tezaure umane vii, participă în perioada 30 mai - 1 iunie la a 19-a ediție a Festivalului de Artă Populară 'Lada cu zestre', ce are loc în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către organizatori, vor fi prezenți
Bihor/ Victoria Balint (Teatrul Regina Maria Oradea): Tănărul regizor Alex Ianăși e un mare creator
Tânărul regizor Alex Ianăși, premiat de UNITER pentru 'Cel mai bun debut', este un mare creator, despre care se va vorbi în România și nu numai, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Teatrului Regina Maria, Victoria Balint. Alex Ianăși a debutat în teatrul orădean la invitația Victoriei Balint, după ce i-a văzut specta
Cluj: Peste 15.000 de participanți, așteptați la Jazz in the Park
Aproximativ 5.500 de participanți sunt așteptați, zilnic, în cele trei zile ale festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în perioada 6-8 iunie în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. 'Pentru noi este un an destul de special, fiindcă am făcut niște schimbări majore. Este pentru prima dată când organizăm festivalul în perio
Prahova: Biletele la castelele Peleș și Pelișor - achiziționate pe intervale orare în limita a 2.000, respectiv 1.500 persoane pe zi
Biletele de intrare la castelele Peleș și Pelișor din stațiunea Sinaia se achiziționează pe intervale orare, în limita a 2.000 de persoane/zi la Peleș și a 1.500 persoane/zi la Pelișor, se arată pe site-ul oficial al muzeului. Potrivit sursei citate, cele două castele sunt cele mai vizitate monumente istorice din România, iar pentru protejarea aces
Jucan: Peste 20,4 milioane euro pentru a transforma CNA într-o autoritate media digitalizată
Consiliul Național al Audiovizualului a obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență o finanțare în valoare de 20,4 milioane euro destinată modernizării instituției în următorii trei ani. 'Consiliul Național al Audiovizualului intră într-o nouă eră digitală! Am obținut finanțarea primului mare proiect european din istoria insti
DokStation - Music Documentary Film Festival începe miercuri; Glen Matlock de la Sex Pistols, la București
DokStation - Music Documentary Film Festival - ediția a noua, festival dedicat documentarelor despre muzică, începe miercuri în Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Evenimentul, care va avea loc până pe 1 iunie, se desfășoară în mai multe spații din București - Control Club, Grădina cu
Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani
Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați
Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar
Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România
Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c
Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO. Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de
Sălaj: Primul teatru de stat din județ, înființat de Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean
Primul teatru de stat din Sălaj ar urma să fie înființat de către Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean, sub titulatura 'Teatrul Județean 'Virgil Flonda' Zalău'. 'Suntem în discuții avansate cu Consiliul Județean Sălaj pentru înființarea primului teatru de stat din județ. Mai ales că majoritatea chelt