logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Analizele de sânge pot salva vieți

Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge, marcată anual pe 28 mai, tragem un semnal de alarmă: analizele de sânge uzuale, făcute periodic, pot face diferența între un diagnostic precoce și o boală descoperită prea târziu. Este un gest simplu, dar esențial, în special pentru persoanele de peste 65 de ani, categoria cea mai vulnerabilă în fața acestor afecțiuni.

Cancerele de sânge precum leucemia, limfomul și mielomul multiplu, afectează măduva osoasă, sângele și sistemul limfatic. Deși sunt boli grave, progresele medicale în lume și UE din ultimele decenii oferă astăzi pacienților mai multe șanse ca oricând. Cu toate acestea, România, deși pe drumul cel bun, încă mai are de recuperat în ceea ce privește accesul pacienților la cele mai noi variante de tratament.

'În ultimii 20-30 de ani, am înregistrat progrese remarcabile în înțelegerea biologiei cancerelor hematologice. Acest lucru a permis identificarea unor ținte moleculare importante și dezvoltarea terapiilor personalizate, care cresc semnificativ șansele de supraviețuire. Din fericire, multe dintre aceste tratamente sunt deja disponibile și rambursate și în România.', spune prof. dr. Daniel Coriu, medic hematolog.

Aceste progrese nu ar fi posibile fără diagnosticarea corectă și la timp, iar în acest proces, analizele de sânge rămân un instrument de bază.

Analizele de sânge joacă două roluri-cheie:

1. Depistarea precoce a unor probleme de sănătate, inclusiv forme incipiente de cancer, când tratamentul poate fi mult mai eficient.

2. Monitorizarea unei boli deja diagnosticate, pentru a evalua eficiența tratamentului și a adapta intervenția terapeutică în timp real.

'Să-ți faci analizele în mod regulat înseamnă grijă pentru tine și pentru cei dragi. E primul pas către prevenție. Dacă vrem ca România să aibă mai puține diagnostice târzii și mai multe povești de supraviețuire, trebuie să începem cu lucrurile simple: controale regulate și analize de sânge.', transmite Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Pentru o parte dintre pacienții cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice este singura opțiune de tratament curativ.

Pentru acești oameni, existența unui donator compatibil în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate însemna șansa la viață.

'Astăzi, de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, ne oprim pentru câteva momente din ritmul cotidian pentru a onora lupta celor care se confruntă cu aceste boli nemiloase. Ca instituție, suntem profund angrenați în promovarea donării de celule stem hematopoietice și ne implicăm activ pentru extinderea Registrului. Este nevoie de mai mulți donatori voluntari înscriși în Registru, de mai multă informare și de mai mult curaj. Vă îndemn să deveniți ambasadori ai binelui. Să vorbiți despre donarea de celule stem hematopoietice, să vă informați și, de ce nu, să vă înscrieți în Registru. E un gest simplu prin care oferiți șanse reale de supraviețuire pacienților care au nevoie de un transplant de celule stem. În numele tuturor celor care luptă cu cancerele de sânge, vă mulțumesc pentru sprijin, solidaritate și speranță', a declarat dr. Arghișan, directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de celule Stem Hematopietice.

Pentru informații despre donarea de celule stem hematopoietice, vizitați: https://www.registru-celule-stem.ro

Campania pentru Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de celule Stem Hematopietice, cu sprijinul AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Johnson&Johnson, Novartis și Pfizer.

Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge este găzduit de the N space, un loc versatil care susține conversațiile importante, inovația și solidaritate.

Este important de reținut că analizele de sânge pot salva vieți. Acestea pot face diferența între un diagnostic precoce și o boală descoperită prea târziu.

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].