logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deca: Ana Aslan a fost, este şi va rămâne un ambasador al femeilor în ştiinţă

Imagine din galeria Agerpres

Academicianul Ana Aslan a fost şi va rămâne un ambasador al femeilor în ştiinţă, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care a pledat pentru respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în toate ramurile ştiinţei.

Deca a avut o intervenţie online la evenimentul "Ana Aslan - 50 de ani în Academia Română", organizat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO, împreună cu Academia Română.

"Academicianul Ana Aslan nu a fost doar un cercetător şi specialist de renume. Ea este, a fost şi va rămâne un ambasador al femeilor în ştiinţă. Femeile implicate în cercetarea ştiinţifică pot să schimbe percepţii, atitudini, comportamente şi norme sociale, luptând astfel împotriva stereotipurilor vizavi de rolul femeii în ştiinţă. Evenimente precum cel de astăzi sunt cu atât mai importante încât este nevoie de eforturile noastre, ale tuturor - decidenţi, mediul academic, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţi ai mediului privat - pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în toate ramurile de ştiinţă, inclusiv în domeniul ştiinţelor exacte", a afirmat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, femeile cercetător fac o diferenţă reală şi pot contribui la rezolvarea problemelor societale globale, inclusiv în creşterea accesului la educaţie, combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea sănătăţii publice.

"Ana Aslan spunea, de altfel, că este important 'să adăugăm ani vieţii', iar eu cred că aceasta este doar una dintre direcţiile de acţiune care ar trebui să ne ghideze activitatea în domeniul Educaţiei pentru a ne asigura că acest sistem public devine pilonul principal pentru dezvoltarea sustenabilă a societăţii în ansamblul ei. Pentru mine, ca preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, dar şi ca ministru al Educaţiei, Ana Aslan reprezintă o adevărată inspiraţie pentru deciziile pe care le luăm împreună cu echipa la Ministerul Educaţiei pentru a reduce decalajul de şanse egale pentru participarea fetelor şi a femeilor în ştiinţă, în acord cu iniţiativele UNESCO", a punctat Deca.

Ea a menţionat că 42,5% dintre absolvenţii din România sunt femei, depăşindu-se astfel media Uniunii Europene, care este de 41%.

Ligia Deca a susţinut că Ministerul Educaţiei a făcut o serie de investiţii pentru promovarea ştiinţelor, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, printre care alocarea a 117 milioane de euro pentru dotarea cu laboratoare inteligente a tuturor unităţilor de învăţământ secundar superior. "Ele vor include echipamente care permit utilizarea roboticii sau a realităţii augmentate de către toate disciplinele care pot oferi astfel experienţe educaţionale adecvate secolului în care trăim", a explicat ministrul.

Alte măsuri vizează creşterea bursei de doctorat cu mai mult de 50% la 3.200 de lei, începând cu anul universitar de 2023 - 2024, şi a burselor de cercetare, formare postuniversitară şi postdoctorală "Vasile Pârvan" şi "Nicolae Iorga". "Bursierii vor primi lunar 800 de euro, ceea ce înseamnă o majorare de 60% faţă ce au avut înainte. De asemenea, aş menţiona lansarea concursului de burse pentru stagii universitare şi de cercetare pentru masteranzii, doctoranzii, cadrele didactice şi cercetătorii din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi Academia Română; vorbim de burse cuprinse între 1.100 şi 2.000 de euro, tocmai în ideea de internaţionalizare a învăţământului superior şi a ştiinţei", a informat Deca.

Ea a mai amintit Programul Naţional de Sprijinire a Învăţării Ştiinţelor Exacte, a Ingineriei şi Matematicii (PN-ŞTIM), care îşi propune să dezvolte proiecte multidisciplinare, să investească în laboratoare şi echipamente, să faciliteze mobilitatea în programele de studiu şi să acorde burse studenţilor din aceste domenii.

La evenimentul dedicat Anei Aslan, desfăşurat în Aula Academiei Române, au participat, alături de secretarul general al CNR UNESCO, Madlen Şerban, academicianul Victor Voicu, consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun, rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, secretarul de stat în MAE Janina Sitaru, medicul Alexandru Ciurea, membru de onoare al Academiei Române, studenţi, apropiaţi ai Anei Aslan. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

Sesiunea omagială ''Ana Aslan - 50 de ani în Academia Română'', pe 12 iunie, în Aula Academiei Române

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional