logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiş: Sezon estival plin de evenimente culturale, în Capitala Europeană a Culturii TM2023

Imagine din galeria Agerpres

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 deschide sezonul estival cu noi evenimente culturale de excepţie care vor avea loc începând din acest sfârşit de săptămână - iubitorii de artă sunt invitaţi într-un periplu printre expoziţiile permanente şi temporare ale muzeelor, vor avea loc concerte oferite de Filarmonica Banatul, care încheie cea de-a XLVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, spectacole de teatru sau filme.

Filarmonica Banatul închide Festivalul Internaţional "Timişoara Muzicală" cu un concert simfonic susţinut de Orchestra simfonică "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul Timişoara, vineri, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorală a maestrului David Niemann. Solista concertului va fi pianista Alexandra Dariescu. În program, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, op 23 de P. I. Ceaikovski şi Dansurile simfonice, op. 45 de S. Rahmaninov.

*

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" prezintă, vineri, de la ora 19.00, în sala "Uţu Strugari" spectacolul "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale, realizat de Ada Lupu Hausvater, în regia lui Ion Rizea.

*

Muzeul Naţional al Banatului vine cu o ofertă în premieră naţională: acces gratuit pentru toate categoriile de public, pe parcursul întregii luni a lui Cireşar. O companie de construcţii locale va sponsoriza actul cultural dorind să fie un exemplu pentru alte companii, să stea alături de instituţiile culturale din oraş.

Astfel, Noaptea Muzeelor va deveni "luna muzeelor", cu acces gratuit la exponate vechi de mii sau sute de ani, opere de artă remarcabile, cu şansa de a acumula cunoştinţe preţioase legate de istoria locului, în calitate de invitaţi speciali ai instituţiei.

Şase expoziţii vor putea fi vizitate în luna iunie, la Muzeul Naţional al Banatului: "PATRIMONIUM 2022 - 2023" (o expoziţie a noilor piese de patrimoniu din colecţia muzeului); "Spaţiile Oravitzan" - universul artistic unic al maestrului Silviu Oravitzan, unde spaţiul şi culoarea se împletesc într-o armonie vizuală unică; "Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe" din colecţia Muzeului Naţional al Banatului - o colecţie de peste 40 de piese din colecţia de arme a muzeului, printre care şi cele mai spectaculoase şi recognoscibile arme albe din patrimoniul instituţiei, începând din secolul al XIII-lea şi până la mijlocul secolului XX; "Arme care au făurit România" - o călătorie unică prin istoria militară a României, prin intermediul unor piese din colecţia privată a meşterului făurar Cosmin Pop, cunoscut mai ales ca "Fiare din Beci" în lumea reenactmentului. Expoziţia oferă un periplu prin evoluţia armamentului alb, din Antichitate până în perioada Primului Război Mondial; "Istoria militară a Banatului" - unde vizitatorii au prilejul să admire uniforme, arme şi piese de echipament militar de la începutul secolului XVIII care au fost în dotarea armatelor habsburgice şi otomane, precum şi ale armatei române din primul război mondial; "Muzeul Popa'S" - dedicat lui Ştefan Popa Popa 'S, artist omologat în 1995 de Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume.

Expoziţia "Flori şi fluturi, suflete călătoare", inedită, este o ofertă de sezon în Centrul Multifucţional al Muzeului.

*

Muzeul Naţional al Banatului găzduieşte, duminică, ultima zi a Festivalului de arheologie experimentală "PreHistoria", la Punctul Muzeal de la Parţa, între orele 10.00 - 22.00, cu activităţi şi ateliere de arheologie experimentală şi "Fascinantul drum la final".

*

Muzeul Naţional de Artă Timişoara anunţă prelungirea expoziţiei Suzanei Fântânariu, "Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă/ Catharsis at the end of a world. Suzana Fântânariu, a retrospective", ca urmare a succesului remarcabil de care s-a bucurat expoziţia, evidenţiat prin numărul impresionant de vizitatori şi reacţiile entuziaste primite din partea publicului. Expoziţia prezintă, tematic şi contextual, peste 130 de lucrări realizate în diverse tehnici - grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalaţie, gravură şi performance - alături de un vast fond documentar ce include fotografii, materiale multimedia, cataloage, broşuri şi texte de autor.

Pe simeze pot fi admirate temporarele "Neoavangarda Timişoreană - concept şi contextualitate"; "Ecorşeul" realizat de Constantin Brâncuşi; permanentele "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească"; "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia "Corneliu Baba"; "Laborator restaurare-conservare" şi expoziţia interactivă, în premieră, "Bufetul Simţurilor", în Galeria Arcada.

*

Muzeul Satului Bănăţean sărbătoreşte copilăria printr-o serie de evenimente cultural-educative, care includ lecţii de arta povestirii, jocuri de formare şi comunicare, ateliere de pictură, olărit, broderit, microistorie a Banatului şi un atelier de xilogravură.

Sâmbătă, între orele 14.00 - 18.00 se vor desfăşura o serie de activităţi sub genericul "Zâmbet de copil la porţile muzeului"

Pot fi vizitate şi expoziţiile permanente de ceramică, cea în aer liber, dar şi "Banatul Otoman - Restituiri culturale" sau "Moştenirea străbunicilor". AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 10:02

Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro

Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei

Cultura - Media 15-05-2025 22:05

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67

Cultura - Media 15-05-2025 21:47

Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său

Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ

Cultura - Media 15-05-2025 19:54

Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată

Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &

Cultura - Media 15-05-2025 17:00

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul