logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Mureş: Volum despre Epoca bronzului în Europa de Est, lansat la Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice

Image

Un volum despre Epoca bronzului în Europa de Est, realizat de specialişti din şapte ţări prin abordări multidisciplinare, semnat de Vasile Diaconu şi Alexandru Gafincu, a fost lansat în premieră, miercuri, în debutul celei de-a 58-a Sesiuni Naţionale de Rapoarte Arheologice care se desfăşoară la Târgu Mureş.

În volumul "The Bronze Age in Eastern Europe - multidisciplinary approaches", editat de Vasile Diaconu şi Alexandru Gafincu de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ, sunt cuprinse 15 studii semnate de specialişti din Finlanda, Cehia, Ungaria, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina.

"Din perspectiva organizării sale tematice, evident că am respectat nu doar criteriul cronologic, aşa cum este şi firesc, în bronz timpuriu, mijlociu şi târziu, dar am încercat cumva să structurăm contribuţiile primite şi din perspectivă tematică. Cele mai multe contribuţii sunt dedicate comportamentului funerar, în special ceea ce înseamnă cercetări şi descoperiri arheologice legate de monumente funerare tumulare. Dar nu este vorba efectiv de prezentarea unor simple cercetări arheologice. Aşa cum arată şi denumirea volumului, este vorba de abordări multidisciplinare sau interdisciplinare. Alături de arheologii care semnează aceste contribuţii au fost implicaţi specialişti din diverse alte domenii - biologi, antropologi, fizicieni, chimişti - care au făcut ca toate acestea să acopere cât mai multe domenii de interes. Ne-am dorit să fie livrate celor interesaţi, specialiştilor în Epoca Bronzului, dar nu numai, contribuţii, studii utile şi care să fie, până la urmă, chiar de referinţă", a declarat arheologul Vasile Diaconu, în timpul lansării volumului.

Un alt segment al lucrării, a arătat Vasile Diaconu, este dedicat descoperirilor atribuite bronzului târziu din Bazinul Carpatic şi zona balcanică, în mod special cercetări dedicate Complexului Noua-Sabatinovka-Coslogeni, un complex cultural arheologic din Epoca Bronzului târziu situat în Ucraina, Republica Moldova şi România, fiind prezentate materiale ceramice, tipologii şi analize metalografice.

"Există în cadrul volumului şi o componentă de studii dedicate pieselor din metal, e vorba de artefacte din bronzul timpuriu şi până la cel din bronzul târziu. Pornindu-se de la analize metalografice până la discuţii legate de depozitele de bronzuri, toate acestea, credem noi, oferă un plus de cunoaştere la ceea ce se ştia până în momentul de faţă şi spre finalul volumului. Tot pe această direcţie a abordărilor multidisciplinare se regăsesc şi câteva studii legate de analizele industriei materiilor dure animale din situri ale Epocii Bronzului sau chiar analize petrografice", a spus Vasile Diaconu.

El a menţionat că volumul este dedicat cunoscutului arheolog Carol Kacso, care anul trecut a împlinit 80 de ani.

"Şi pentru că între domnia sa şi instituţia noastră a existat şi există o bună colaborare, am considerat potrivit să dedicăm acest volum cercetătorului amintit. Nu-mi rămâne decât să vă recomand să-l lecturaţi cu speranţa că veţi descoperi lucruri interesante şi utile în cuprinsul acestui volum. Chiar dacă munca noastră a fost cea de editori şi nu l-am scris noi efectiv, ştim cu toţii, cei care ne-am ocupat şi de partea de editare, că de multe ori este la fel de costisitoare şi de anevoioasă ca atunci când scrii propriul volum", a susţinut Vasile Diaconu.

Ideea editării "The Bronze Age in Eastern Europe - multidisciplinary approaches" a apărut în anul 2022, atunci când Complexul Muzeal Naţional Neamţ a organizat o conferinţă dedicată cercetărilor multidisciplinare aplicate arheologiei Epocii bronzului din zona est-europeană.

"În cadrul conferinţei s-au prezentat lucrări şi subiecte extrem de interesante. Am considerat potrivit, aşa cum se obişnuieşte, să reunim o bună parte dintre lucrările respective, dar, evident, au fost şi alte contribuţii în volumul pe care îl vedeţi în faţa dumneavoastră, un volum care a apărut sub egida a două edituri, Editura Istros a Muzeului Brăilei 'Carol I' şi Editura 'Constantin Matasă', editura Complexului Muzeal Naţional Neamţ. Ne place să credem că este un volum necesar. Sperăm că este şi un volum util", a afirmat Vasile Diaconu.

Arheologul consideră că aceste demersuri sunt necesare în contextul actual, în care arheologia trebuie să facă apel din ce în ce mai mult la cercetare interdisciplinară.

"Nu ne mai putem rezuma doar la prezentarea unor simple descoperiri arheologice, fără să încercăm să găsim povestea din spatele obiectelor sau contextelor arheologice. Şi tocmai din acest motiv am considerat noi că este necesar să edităm un astfel de volum, volum pe care, iată, am avut şansa să-l lansăm pentru prima dată acum la Târgu Mureş, în cadrul Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice", a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Diaconu.

În perioada 29-31 mai, Ministerul Culturii organizează cea de-a 58-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice la Târgu Mureş, în parteneriat cu Secţia de Arheologie a Muzeului Judeţean Mureş şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-05-2025 21:48

Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni

Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele

Cultura - Media 21-05-2025 18:47

CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare

Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Cultura - Media 21-05-2025 17:01

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor - pe 28 mai, la Teatrul Național din București

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor, organizat de Institutul Yunus Emre, va avea loc, pe 28 mai, în Sala Mare a Teatrului Național din București (TNB). Potrivit unui comunicat al Institutului Yunus Emre transmis miercuri AGERPRES, în cadrul proiectului 'Opțiunea mea este limba turcă', instituția va celebra acest eveniment printr-un progr

Cultura - Media 21-05-2025 16:50

Sesiune de autografe după reprezentațiile cu 'Romeo & Julieta' din 21 și 24 mai de la Teatrul 'Ion Dacian'

Artiștii din musicalul 'Romeo & Julieta' vor oferi autografe spectatorilor după reprezentațiile din 21 și 24 mai, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 'Este modul nostru de a mulțumi pentru aplauze, emoție și prezență spectatorilor care sunt alături de 'Rom

Cultura - Media 21-05-2025 15:38

Festivalul Internațional 'George Enescu' - avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu

Un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu' va fi organizat, joi, de ICR Londra, în parteneriat cu ARTEXIM. Evenimentul, care va începe la ora 19:00, îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festiv

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Cultura - Media 21-05-2025 14:46

Lidia Bodea (Asociația Editorilor), despre Bookfest: 155 de expozanți vor propune aproximativ 450 de evenimente

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociației Editorilor din România (AER), a anunțat miercuri că ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reunește 155 de expozanți, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.

Cultura - Media 21-05-2025 13:33

Bihor: Lucrările de modernizare a Bibliotecii județene au ajuns la peste 80%; se așteaptă finalizarea în 30 iunie

Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene 'Gheorghe Șincai' Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de peste 80%, recepția finală a proiectului finanțat cu 10 milioane de lei prin PNRR fiind programată pentru data de 30 iunie 2025. Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, angajații Bibliotecii au început miercuri cursul de ins

Cultura - Media 21-05-2025 12:45

Timiș: Scriitorul german Thomas Mann, omagiat prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit'

Scriitorul german Thomas Mann este omagiat, miercuri, de Centrul Cultural German din Timișoara, prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit', semnată de Matei Șerban Sandu, în anul în care se împlinește un veac și jumătate de la nașterea romancierului. 'În expoziția sa, Matei Șerban Sandu abordează romanul '

Cultura - Media 21-05-2025 12:27

Zilele Clujului: Micii spectatori, așteptați în week-end la două spectacole oferite de Teatrul de Păpuși 'Puck'

Micii spectatori și nu numai sunt așteptați la două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck', care vor avea loc în aer liber, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului. 'Micii spectatori sunt așteptați să se bucure de Zilele Clujului 2025 urmărind două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck'. S&a

Cultura - Media 21-05-2025 05:25

Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&