logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Rochii, accesorii şi cosmetice din anii '70 - '80, în expoziţia "Moda în comunism" de la Muzeul Judeţean

Image

Rochii de zi şi de seară, fuste, bluze, încălţăminte, accesorii şi cosmetice din anii '70 - '80 pot fi văzute începând de joi şi până la finalul lunii iulie, la Muzeul Judeţean Olt, în cadrul expoziţiei "Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganţă".

Expoziţia, al cărei curator este muzeograful Claudia Balaş de la Muzeul Judeţean Olt, este organizată în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău, în patrimoniul căruia se află multe dintre piese şi propune publicului o incursiune în timp pentru a arăta că indiferent de vicisitudini, femeia a ştiut să îşi păstreze eleganţa şi frumuseţea.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"Am vrut să aducem această expoziţie la Slatina pentru a propune publicului vizitator o incursiune înapoi în timp, pentru a trezi anumite amintiri, de ce nu nostalgie şi de a sublinia faptul că indiferent de vicisitudinile vremii, în perioada anilor '70 - '80, femeia a ştiut să îşi păstreze această latură a eleganţei, a frumuseţii. Piesele care predomină în expoziţie sunt cele vestimentare, rochii de zi, ţinute de zi, dar şi rochiile de ocazie, ţinute care se confecţionau în cadrul caselor de modă, pe comandă. Erau acele ateliere, vestitele ateliere de croitorie, care erau destul de numeroase în mediul urban şi acolo puteai să-ţi comanzi anumite rochii sau ce alte piese vestimentare doreai să lucrezi", a declarat, pentru AGERPRES, Claudia Balaş.

Pentru a fi în pas cu moda, femeile din România se inspirau din reviste de modă străine, multiplicau tiparele prezentate şi de multe ori îşi confecţionau singure acasă, la propria maşină de cusut, ţinutele dorite.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"Cum am spus, chiar dacă erau anumite restricţii, se făcea rost întotdeauna de o revistă de modă, vestitele cataloage Neckermann care se plimbau din mână-mână, circulau. Ele erau primite de către cei care aveau rude plecate în străinătate, cu precădere în vestul Europei şi le împrumutau colegilor, cunoştinţelor, prietenilor şi de acolo se inspirau şi le confecţionau. De acolo se confecţionau acele ţinute care trebuiau să fie cumva altfel, pentru că totdeauna femeia a dorit să fie diferită faţă de restul comunităţii. Pe lângă aceste obiecte vestimentare, am 'piperat' expoziţia cu diferite accesorii, produse de cosmetică, bijuterii, ceasuri. Avem şi două - trei perechi de încălţăminte. Sperăm că această expoziţie să atragă cât mai mult femeile din Slatina, care poate vor să-şi amintească de ţinutele pe care le purtau în tinereţe şi materialele pe care le găseau la raioanele de metraj din magazinele ce comercializau aceste tipuri de produse", a adăugat Claudia Balaş.

Comunismul a impus restricţii şi în privinţa ţinutelor, atât pentru că materialele de calitate erau direcţionate spre export, dar şi pentru că nu era acceptată afişarea luxului.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"În perioada respectivă, cel puţin în perioada anilor '80, nu mai trebuia, era interzisă afişarea luxului, a bogăţiei şi materialele foarte bune, pentru că industria noastră textilă producea materiale de înaltă calitate, toate acestea erau direcţionate către export, iar pentru uzul intern se comercializau tot felul de materiale care nu aveau acea calitate superioară, dar cu toate astea şi un material chiar dacă nu este de calitate, nu are un impact vizual care să te atragă, contează foarte mult pentru ce îl foloseşti, ce formă îi dai. Erau şi în perioada comunistă creatori de modă, existau designeri români", a mai spus Claudia Balaş.

Muzeograful a punctat că în Slatina a funcţionat o fabrică mare de producere a ţesăturilor, la Scorniceşti o fabrică de confecţii, însă produsele de calitate erau exportate şi numai o parte erau destinate pieţei interne şi, de multe ori, pentru produsele de calitate care erau puţine se ajungea în situaţia de a fi date "pe sub mână".

"La Slatina aveam o fabrică foarte mare unde se produceau materiale textile, ţesături, era axată pe filatură de bumbac, dar produceau şi altfel de materiale ce puteau fi folosite ca materiale pentru rochii de ocazie, ajungeau şi pe piaţa internă dar în cantităţi oarecum reduse. În perioada anilor '80, de exemplu la fabrica de la Scorniceşti se lucrau haine din materiale ţesute, dar şi materiale tricotate şi acolo exista un magazin al fabricii unde puteai să cumperi la preţ de producător, dar se dădeau foarte mult pe sub mână pentru că nu existau pe piaţă şi toată lumea dorea, dar marea parte a producţiei, grosul producţiei, mergea la export. Produsele care se realizau în aceste fabrici, în aceste ţesătorii, aveau calitate, bumbacul, poplinul care se găsea aici nu era un material preţios, dar totuşi avea o calitate. Dar perioada anilor '70-'80, perioadă pe care o reliefează expoziţia, nu era o perioadă în care era permis (purtarea unor ţinute scumpe n.r.) şi dacă nu era permisă, foarte greu îndrăzneai, trebuia să fii o temerară ca femeie să îţi confecţionezi o rochie dintr-un material care să arate că 'vai, ia uite ce material scump!', bogăţie, opulenţă", a mai spus muzeograful.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



Din puţinele materiale pe care le aveau la îndemână, cu modele obţinute din reviste străine împrumutate de la rude, prieteni sau cunoştinţe, femeile îşi confecţionau acasă, la propriile maşini de cusut, rochii şi ţinute moderne.

"Da, trebuia să fim toţi în uniforme, aşa era ideologia partidului la acea vreme şi, într-adevăr, ce găseai pe piaţă, cu aia lucrai. Multe femei aveau acasă propria maşină de cusut, maşina de cusut 'Ileana', apoi 'Monica'. (...) Aveai o maşină de cusut acasă şi orice femeie îşi făcea lenjerie, feţe de masă, îşi confecţiona ţinutele, rochiile, fustele pentru că aveau acces, se mai găseau revistele Burda, aşa cum ajungea şi Neckermann, aşa se plimba prin rândul femeilor din România revista asta Burda care îţi prezenta modelele îmbrăcate de manechin şi apoi la mijloc găseai câteva foi foarte mari, conform unei legende puteai să-ţi scoţi tiparul, tipar care se putea multiplica. Era tipar de la o mărime mai mică la o mărime mai mare, era pentru trei-patru dimensiuni. Şi atelierele de croitorie, casele de modă primeau comenzi, dar veneau pe piaţă şi cu produse ale lor", a explicat Claudia Balaş.

În expoziţie se află şi mai multe rochii mini, în culori vibrante, cât şi rochii de seară lungi, cu paiete, ţinute de zi în culori pastelate cât şi costume sobre şi haine de iarnă groase, emblematice pentru perioada menţionată. Totodată, sunt expuse bijuterii, accesorii pentru păr şi pentru haine, o maşină de cusut, produse de mercerie, încălţăminte, produse cosmetice. AGERPRES / (A - autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 30-04-2025 00:22

'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo

Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d

Cultura - Media 29-04-2025 16:10

UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita

Cultura - Media 29-04-2025 14:45

Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Cultura - Media 29-04-2025 14:05

Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii

Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud

Cultura - Media 29-04-2025 14:00

AUTORI CONTEMPORANI/Lora Nenkovska: 'Literatura română merită să fie cunoscută în profunzime'

Literatura română contemporană pare să fie mai bine integrată în circuitul internațional, atât datorită sprijinului instituțional constant, cât și promovării prin festivaluri, traduceri, rezidențe, reviste, dezbateri publice, declară Lora Nenkovska, traducătoare și lector de limba și literatura română la Universitatea 'Kliment Ohrids

Cultura - Media 29-04-2025 13:21

REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo

Cultura - Media 29-04-2025 12:53

Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu

Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.