logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TM2023/ Oferta culturală a lunii iulie - spectacole de circ şi dans, filme, teatru, expoziţii de sculptură

Imagine din galeria Agerpres

Spectacole de circ şi dans, filme de artă, piese de teatru, expediţii maritime şi expoziţii de sculptură sunt oferite, în luna iulie, publicului iubitor de frumos, la Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023.

* Punctul culminant îl va reprezenta întâlnirea cu celebrul actor John Malkovich, care va juca în piesa ''Comedie infernală'', la Teatrul Naţional. Vor fi trei reprezentaţii, pe 20 iulie, de la ora 19,00, şi pe 21 iulie, de la orele 16,00 şi 19,00.

''Teatrul Naţional din Timişoara continuă Anotimpurile FEST-FDR cu un eveniment unic, o premieră absolută pentru Timişoara şi un moment de vârf al Capitalei Europene a Culturii. 'Comedie infernală' este un spectacol pe care autorul său, Michael Sturminger, care semnează şi regia artistică, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog între limbajul vorbit şi cel cântat, iar universul sonor este punctat de muzica lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck şi Boccherini şi susţinut de sopranele Susanne Langbein şi Chen Reiss şi de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului'', arată organizatorii.

* Programul cultural al lunii iulie este completat cu a zecea ediţie a festivalului de film ''Ceau, Cinema!'', care îşi va deschide porţile cu un cine-concert.

''Astfel, pe 12 iulie, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, veţi putea descoperi o capodoperă a cinematografiei norvegiene din perioada mută: Petrecerea de nuntă din Hardanger / The Bridal Party in Hardanger / Brudeferden i Hardanger (1926), realizat de Rasmus Breistein. Filmul va beneficia de o coloană sonoră inedită, realizată şi interpretată live de artistul timişorean Petre Ionuţescu, cunoscut sub numele de scenă Trompetre'', anunţă organizatorii.

În aceeaşi zi, va avea loc şi o lansare de carte: ''Ceau, Cinema! Din spatele scenelor''.

Tot din categoria cinematografiei, în cadrul proiectului ''Ne vedem la cinema?! - Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor online'', Asociaţia Pelicula Culturală organizează patru paneluri de discuţii despre finanţarea festivalurilor de film, despre atragerea publicului la festivaluri, despre rolul cinematografelor în epoca platformelor şi despre importanţa programelor de educaţie cinematografică.

Pe 13 iulie vor putea fi vizionate filmele din competiţia ''Ceau, Cinema!''.

* Încă un eveniment de top al iunii iulie este spectacolul ''Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte'', care va avea loc între 25 iulie şi 30 iulie, un spectacol de teatru cu marionete gigantice şi muzică live.

Organizat de Asociaţia Prin Banat, spectacolul Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte este unul dintre momentele principale ale programului Cultural Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

* Pe 6 iulie, Le Plus Petit Cirque du Monde, o importantă companie de circ şi dans din Franţa, prezintă în Piaţa Traian, împreună cu renumita companie de dans contemporan Unfold Motion, un spectacol ca un laborator în care iniţiativele artistice, urbane şi civice se reunesc pentru beneficiul şi îmbogăţirea tuturor.

Tot pe 6 iulie, la Cinema Victoria, Bienala de artă contemporană Art Encounters 2023 prezintă o selecţie de filme de artă care urmăresc firele narative ale ediţiei intitulate My Rhino is Not a Myth: Streams of Navigation | Bienala Art Encounters 2023.

De asemenea, Asociaţia Antagon va prezenta pe 6 iulie cel de-al cincilea showcase Muzicon cu Generale si OCVCP la Codru Urban Garden (Cazarma U).

* Pe 7 iulie, Teatrul German de Stat din Timişoara propune evenimentul ''Destine Dunărene'', un altfel de tur ghidat al capitalei Banatului. În cadrul acestui tur al oraşului, ghidat de actori, publicul se va întâlni cu personalităţi din diferite epoci ale istoriei Timişoarei.

Un atelier dedicat mamelor refugiate din Ucraina şi copiilor lor - ''O estetică a (im)perfecţiunii'' - va avea loc de asemenea pe data de 7 iulie la Casa Tineretului.

* În Piaţa Traian, între 7 şi 8 iulie va avea loc Fabricultura, un mic festival prin care publicul va redescoperi farmecul cartierului Fabric prin sculpturi măreţe din lemn reciclat, elemente vizuale cutting-edge şi realitate augmentată.

* Din categoria invitaţilor UVT, laureaţi ai Premiului Nobel, un eveniment important pentru Timişoara va avea loc în 6 şi 7 iulie în Aula Magna al Universităţii de Vest din Timişoara: conferinţa economistului Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2007.

* Ziua de 8 iulie aduce primul spectacol din stagiunea de vară de la Teatrul Basca - Casa cu maimuţe, un spectacol de teatru care îşi propune să exploreze diverse poveşti ale cartierului Fabric din Timişoara, pornind de la legende urbane cât şi materiale documentar şi de arhivă. Având ca fundal clădirile istorice ale cartierului Fabric, în special Palatul Ştefania, cunoscut drept "casa cu maimuţe" datorită celor patru statui de pe faţadă, spectacolul se axează în special pe relaţia dintre indivizi, cât şi relaţia acestora cu istoria. Acest spectacol poate fi vizionat şi pe data de 20 iulie.

* Între 8 şi 9 iulie va avea de asemenea loc un Atelier de design sustenabil organizat de echipa HEI - House of European Institutes.

* Ziua de 15 iulie aduce TURNUL #urmatorulnivel [VR], prin care publicul este invitat să vizioneze această producţie folosind tehnologia VR şi să exploreze interiorul Turnului de Apa din Iosefin, locul în care s-a filmat spectacolul.

* Între 12 şi 15 iulie vor avea loc două evenimente inedite pentru Timişoara, două spectacole în regim live streaming, unul din Elefsina, Grecia, şi altul din Patras, care pot fi urmărite şi folosind aplicaţia Spotlight Timişoara pe ehipamente VR cu acces liber. Tot la Elefsina, inedita expediţie maritimă SEA 2023 Circumeuropa va prezenta expoziţia fotografului grec Nikos Economopoulos.

* Zilele de 22 şi 23 iulie aduc în lumina reflectoarelor un spectacol îndrăgit de publicul timişorean: Animal Crossing, o producţie a Teatrului Basca, prin care sunt expuse noţiuni legate de graniţe, preconcepţii şi limite conceptuale.

* În data de 29 iulie va avea loc un atelier gastronomic în prezenţa lui Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), o nouă întâlnire gastronomică inspirată de ingredientele din bucătăria de sezon.

* Finalul lunii iulie încheie şi International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timişoara, realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului şi Festivalul Internaţional de Cultură şi Patrimoniu Digital, organizat de Universitatea Politehnica Timişoara şi care a reunit curatori, artişti digitali, profesori şi studenţi din România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania.

''Însă până la finalul lui august, din acelaşi spectru digital, veţi putea vizita Patrimoniul sub reflectoare Timişoara - Lumi paralele, eveniment organizat în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timişoara'', mai arată organizatorii. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici

Cultura - Media 30-04-2025 09:04

Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'

Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a