CASE CU AMINTIRI / Conacul în care s-a născut Petrache Poenaru, readus la viaţă de unul dintre descendenţii săi

Casa în care s-a născut şi a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou din lume, dar şi creatorul actualului drapel naţional, a fost restaurată de mai mulţi ani, fiind astăzi un conac cochet deschis celor care vor să afle despre cum trăiau odinioară boierii din Oltenia, dar şi gazdă a multor evenimente culturale naţionale şi internaţionale.
Conacul Otetelişanu se află pe Valea Olteţului Inferior, la Bălceşti în satul Beneşti, fiind singura dovadă a legăturii lui Petrache Poenaru cu această zonă din sudul judeţului Vâlcea. Aici, celebrul erudit şi revoluţionar român s-a născut la data de 10 ianuarie 1799 şi tot aici şi-a petrecut copilăria, alături de bunica din partea mamei, care l-a crescut în primii cinci ani din viaţă, şi de unchiul său, Iordache Otetelişanu, cel de la care a învăţat să citească şi să scrie româneşte, după cum el însuşi mărturisea pe vremea când se afla la studii la Viena.
Conacul a fost ridicat la sfârşitul secolului al XVII-lea de boierii Otetelişeni, boieri luminaţi, cum îi descrie actualul proprietar, care au locuit aici până la naţionalizare. A fost o vreme şi muzeu de etnografie, pentru ca după 1991 să fie retrocedat foştilor proprietari şi să ajungă o ruină din cauza dezinteresului acestora de a-l repune pe picioare.
Cel care s-a încumetat până la urmă să transforme vechea construcţie boierească a fost tot un descendent al boierilor olteni. Valentin Ionescu a cumpărat la începutul anilor 2000 părţile din moşie ce le reveneau celorlalţi urmaşi şi a început restaurarea acestui conac din care, la vremea respectivă, nu mai rămăseseră decât zidurile, câteva uşi şi bucăţi de tencuială. Cu eforturi financiare enorme, Ionescu a reuşit să termine lucrările de reconstrucţie şi amenajare a conacului în urmă cu nouă ani şi de atunci l-a redeschis pentru public, organizând aici aproape în fiecare an tabere de creaţie, simpozioane şi concerte la care participă artişti români şi străini. În urma acestor evenimente culturale, a adunat şi o colecţie impresionantă de picturi, vreo 200 la număr, inspirate din istoria şi frumuseţea acestor locuri.
Valentin Ionescu spune însă că nu a uitat nici de Petrache Poenaru pentru care intenţionează să amenajeze în conac un colţişor cu obiecte care i-au aparţinut, printre care şi brevetul de invenţie care l-a făcut celebru în lume.
"În afară de conacul restaurat, care a prins şi copilăria lui Petrache Poenaru, vom încerca şi ne aflăm în plin proces de amenajare a unei camere, să-i zicem biroul lui Petrache - Pierre Poenar cum îi spuneau francezii şi cum scrie pe brevetul de invenţie de la 1827 din Paris, brevetul de invenţie al stiloului. Cred că este cea mai cunoscută chestie legată de Petrache Poenaru, dar, dacă mă întrebaţi pe mine, e cea mai puţin importantă. El a avut multe, multe alte contribuţii în diverse domenii, într-o Românie care se afla între Orient şi Occident la vremea respectivă. Probabil, într-o lună, două luni maxim, acel loc va fi amenajat şi va putea fi vizitat. Până atunci, conacul se poate vizita oricum", spune actualul proprietar.
De acest loc şi de familia Otetelişanu se leagă însă multe alte evenimente deosebite. Tudor Vladimirescu, cel care l-a luat pe tânărul Petrache ca secretar, a poposit la acest conac cu câteva luni înainte să fie prins şi ucis de Eterie.
"Chiar în anul 1821, anul zaverei lui Tudor Vladimirescu, două căpetenii, Iova şi Ienciu, au atacat la 1 martie conacul şi pe boierii Otetelişeni de acolo cu scopul de a-i tâlhări. Şi atunci chiar a descins Tudor Vladimirescu, iar în noaptea de 2 spre 3 martie i-a decapitat pe cei care făcuseră acest lucru, pentru că, spunea el, pentru ce ne-am sculat noi? Nu ca să facem dreptate şi să alungăm străinii din ţară? Pentru asta, nu pentru tâlhării! Cei doi au fost pedepsiţi chiar la Otetelişu, la o răscruce de drumuri. Li s-au tăiat capetele, care au fost apoi arătate tuturor pentru a vedea că nu acesta a fost scopul revoluţiei. Era chiar şi Petrache Poenaru la acest conac, iar după acest moment, Tudor îi ajută pe boierii Otetelişeni să plece de la conac, întâi la Hurezi, pentru că era mai sigur aşa, apoi de la Hurezi au mers peste munţi, la Sibiu", povesteşte, pentru AGERPRES, istoricul Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.
Deşi locurile sunt încărcate de istorie şi poartă o bogată zestre culturală reprezentată de aceste case vechi care au aparţinut nobilimii din Ţara Românească, Valea Olteţului este zona din Vâlcea cel mai puţin cunoscută şi vizitată de turişti. Sunt şi mulţi vâlceni care nu cunosc această parte a judeţului, după cum spun chiar autorităţile.
"Nu ajunge foarte multă lume la acest conac, absolut superb, în stil brâncovenesc. Sunt chiar vâlceni care nu au fost niciodată să-l vadă. Şi ce este în jurul lui este absolut superb. Se spune că există şi un tunel care mergea din pivniţele acestui conac spre biserica din apropiere. E o biserică în afara incintei, ctitorie tot a boierilor Otetelişeni de la 1745, făcută aşa cât a fi la o distanţă cât a bate puşca, adică să poată fi păzită pentru că de multe ori a fost şi atacat acest conac", a mai povestit directorul Direcţiei de Cultură Vâlcea.
Pe lângă conacul în care s-a născut Petrache Poenaru, monument istoric de categoria B, şi biserica din poarta acestuia, care acum aparţine comunităţii, domeniul Otetelişenilor de la Bălceşti mai cuprinde alte două construcţii, un conac mai mic de la începutul secolului trecut şi o moară tot din acea perioadă, pe care actualul proprietar a început să le renoveze pentru a le introduce în circuitul turistic, alături de un alt obiectiv istoric din zonă - cula Zătreanu, din comuna Zătreni, atestată de specialişti ca fiind ridicată în secolele XVI - XVII, aflată şi ea în proces de restaurare.
"Este o zonă virgină din acest punct de vedere, al turismului, Valea Olteţului Inferior. Urcând spre Horezu, sunt foarte multe locuri frumoase, sunt foarte multe cule. Este Cula Zătreanu care se află în plin proces de restaurare, este Conacul lui Maldăr de la Măldăreşti. Sunt bisericile din zonă, cea de la Popeşti, cea de la Tetoiu. Sunt multe lucruri interesante. Chiar sunt lucruri de văzut", a mai adăugat proprietarul conacului unde s-a născut şi a copilărit inventatorul stiloului.
Pe lângă brevetul din 1827 pentru "condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală", aşa cum şi-a intitulat chiar el invenţia, Petrache Poenaru s-a făcut remarcat în multe alte domenii. Este creatorul tricolorului României moderne şi cel care a fondat primul ziar românesc de propagandă - Foaia de propagandă -, pe vremea când era între pandurii lui Tudor Vladimirescu. Este, de asemenea, cel care a înfiinţat şcolile publice săteşti din Muntenia (în 1838), a fondat Colegiul Naţional 'Carol I' din Craiova, Şcoala de Agricultură din Pantelimon şi Şcoala de Poduri şi Şosele, actuala Universitate Politehnică din Bucureşti şi tot lui i se datorează şi introducerea sistemului metric zecimal în Ţara Românească. Petrache Poenaru a participat şi la Revoluţia din 1848, fiind şi unul dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai eliberării robilor ţigani.
În Bălceşti, Petrache Poenaru are în prezent o şcoală care îi poartă numele, iar din 2018, în semn de apreciere pentru tot ceea ce a însemnat el pentru această zonă, pentru Vâlcea şi pentru România, autorităţile locale au arborat în cel mai înalt punct din localitate un steag tricolor de 54 de metri pătraţi, al doilea ca dimensiune din judeţ, după cel din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea. AGERPRES/(AS - autor: Ramona Dincă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei
Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector
Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort
Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide
Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve
Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor
Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin
Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor
Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,
Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai
Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati
Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte
Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să
Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul
Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan
Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie
Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov
Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne
Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l
Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș
Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun
Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat
România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR
România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I