logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#ClădirileRomânieiCentenare Palatul Toldalagi - cea mai elegantă reşedinţă nobiliară din Târgu Mureş

Imagine din galeria Agerpres

Palatul Toldalgi din Târgu Mureş a fost construit între anii 1759 şi 1772 la iniţiativa contelui Toldalagi Laszlo şi se numără printre cele mai frumoase construcţii în stil baroc din România, fiind şi cel mai reprezentativ palat nobiliar din oraş de după instalarea Tablei Regeşti.

În urma colaborării cu arhitectul Schmidt Pal, care a folosit planurile arhitectului francez Jean Louis d'Or, ctitorul palatului, contele Toldalagi Laszlo, o personalitate reprezentativă a Tablei Regeşti - forul judecătoresc suprem al Transilvaniei - a reuşit să obţină una dintre cele mai elegante clădiri construite în stilul baroc-rococo din Târgu Mureş şi din România.

Clădirea a fost proiectată iniţial în formă de "U", însă ulterior i s-a adăugat un corp de clădire care să închidă partea din spate. Astfel s-a ajuns la un plan de formă dreptunghiulară, cu o curte interioară cu galerii deschise (care după restaurarea încheiată în anul 2016 a fost acoperită, servind acum ca spaţiu expoziţional).

Palatul este format din subsol, care este acoperit cu bolţi semicilindrice, parter, unde sunt mai multe încăperi înşirate de-a lungul celor două laturi ale curţii interioare, mezanin şi etaj, unde există o sală mare de recepţie pe latura principală. Scara de acces de la parter duce spre galerie deschisă a etajului, cu arcade sprijinite pe stâlpi din cărămidă, de unde se intră în diferitele încăperi dispuse perimetral faţă de curte.

Pe faţada clădirii sunt scoase în evidenţă decoraţiunile în stil baroc, ghirlande, pilaştrii şi decoraţii din ghips la ferestre şi lucerne, acestea fiind realizate de artistul Schuchbauer Antal.

Doi dintre cercetătorii care au studiat acest palat, Nicolae Sabău şi Ioan Eugen Man, prezintă în lucrările lor faptul că portalul intrării are o deschidere amplă în arc mâner-de-coş, cu cheia de arc marcată printr-un bolţar cu profilatură curbilinie.

Ferestrele au deschideri dreptunghiulare cu ancadramente din tencuială, atât la parter, cât şi la etaj, cele de la etaj fiind mai mari şi mai bogat decorate, cu ghirlande de flori şi sprâncene de cornişă în formă de segment de arc. Sub ferestrele etajului se află panouri ornamentate cu stucaturi care pornesc de la pervaz şi coboară până în zona mediană a faţadei.

Cel mai elegant palat nobiliar din Târgu Mureş adăposteşte secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş, care, în urma ultimei restaurări, din 2016, a păstrat bolţile cu penetraţii şi decoraţii cu vrejuri. În fiecare încăpere s-au păstrat sobele de teracotă foarte vechi, ce au frontoane şi cahle pictate şi smălţuite, iar tonalitatea culorilor diferă de la o sobă la alta.

 

Sursa foto: DORINA MATIS / AGERPRES FOTO


Iniţial, pe locul acestui palat au fost trei clădiri mai vechi, iar părţi din vechile clădiri au fost înglobate în noua construcţie. Din acest motiv construcţia Palatului Toldalagi a început în anul 1759 şi s-a derulat în mai multe etape până în 1772, când a fost terminată în întregime şi aripa din spate.

  Între anii 1891 şi 1946 în acest palat a luat fiinţă primul muzeul etnografic, sub îndrumarea lui Aurel Filimon, arheolog şi etnograf, ce a pus bazele cercetării etnografice mureşene, după care Palatul Toldalagi a a stat închis timp de 44 de ani, până în anul 1984.

Palatul Toldalagi, primul palat nobiliar ridicat în Târgu Mureş după instalarea în oraş a Tablei Regeşti, în secolul al XVIII-lea, a fost restaurat complet în nul 2016, după 8 ani de cercetări şi lucrări de reabilitare.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Zoltan Soos, a declarat că lucrările de restaurare au început din anul 2008, ocazie cu care s-a încercat remedierea unor greşeli făcute în anii '80, când se practicau intervenţiile moderniste asupra clădirilor de patrimoniu.

"Ce s-a putut, am înlăturat, am redeschis camere care au fost zidite între timp, am refăcut sala mare care avea o însemnătate mare în acea perioadă - proprietarul era contele Laszlo Toldalagi, asesorul Tablei Regeşti. S-au făcut reparaţii la acoperişul clădirii, la subsol, au fost executate lucrări de drenaj, lucrări pentru a încerca să scoatem igrasia din pereţi şi să acoperim curtea interioară. Practic a fost renovată toată infrastructura clădirii, iar în urma lucrărilor depozitele au început să se usuce. Singura problemă este acum spaţiul relativ mic pentru colecţia noastră bogată, nu avem atâta spaţiu câte lucruri valoroase deţinem. Acum avem toate sălile de expoziţie restaurate, s-au păstrat stucaturile originale baroce, avem sala contelui, unde există printre puţinele şeminee din stucaturi păstrate în România - inclusiv cu urmele de trasare, decorurile, se văd desenele originale făcute cu creion pe tencuiala de atunci", a arătat Soos Zoltan.

Astfel, în urma unor ample lucrări de restaurare, care au costat peste 1,5 milioane de lei, alocaţi de Consiliul Judeţean Mureş, s-a reuşit redarea aspectului de odinioară a clădirii, mai puţin partea cromatică interioară, care nu a mai putut fi recuperată.

 

Sursa foto: DORINA MATIS / AGERPRES FOTO

Pentru a reda din atmosfera secolului al XVIII-lea, muzeul a reuşit achiziţionarea mobilierului din Palatul Teleki din Târgu Mureş pentru amenajarea unei camere aristocratice, pentru a prezenta o parte din viaţa aristocraţilor din oraş. Această sală aristocrată de secol XVIII va funcţiona alături de celelalte 9 săli de expoziţii ale Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş.

De-a lungul timpului, Palatul Toldalagi a adăpostit mai multe instituţii: în 1786 a fost o tipografie, în 1920 a funcţionat o bancă, iar din anul 1960 a fost secţia de istorie a Muzeului Judeţean Mureş.

Din 1984, în acest palat funcţionează Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş.

Muzeul de  Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş deţine obiecte foarte valoroase, între care porturi populare de colecţie, perdele, feţe de masă, tricotaje de mobilier, prosoape, artizanate de lemn, icoane din lemn şi sticlă, obiecte de ceramică, din metal, din os, însă şi piese din creaţia contemporană, împletituri din pănuşi, papură, obiecte din iască, picturi naive etc.

Primele obiecte din colecţii au fost achiziţionate de către Aurel Filimon, la începutul secolului XX, campania de achiziţie fiind continuată mai apoi de către colecţionarii din oraş, care au acoperit aproape toate zonele etnografice mureşene - Câmpia Transilvaniei, Valea Superioară a Mureşului, Valea Gurghiului, Valea Nirajului şi Valea Târnavei. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-05-2025 18:41

Ministerul Culturii și Primăria Iași, alături de actorii Teatrului Național; se căută soluții pentru Teatrul Cub

Conducerea Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' trebuie să identifice și să aplice în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri tehnice și administrative pentru ca Teatrul Cub să intre în legalitate, a informat, vineri, Ministerul Culturii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut vineri o întâlnire la sediul

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Cultura - Media 23-05-2025 14:31

Timiș: Festivalul Etniilor, un emisar al verii multiculturale și multietnice, se va desfășura pe 1 iunie

Festivalul Etniilor, cel mai pitoresc eveniment al verii, o oglindă a spiritului timișean multietnic, va colora centrul Timișoarei pe 1 iunie, în cele trei piețe ultracentrale din oraș - Operei/Victoriei, Libertății și Unirii -, unde va aduce o serie de manifestări care vor promova diversitatea culturală și valorile împărtășite ale comunităților etnice di

Cultura - Media 23-05-2025 13:46

Catrinel Menghia - premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Cannes

Catrinel Menghia, cunoscut top model internațional, actriță și regizor, a câștigat premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Festivalul de Film de la Cannes, informează un comunicat transmis AGERPRES. Filmul regizat de Catrinel Menghia, Catrinel Marlon, după numele folosit în Italia - 'Gira

Cultura - Media 23-05-2025 12:05

Cristian Radu Nema a primit premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards'

Cristian Radu Nema, cineast și fotograf, a fost recompensat cu premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards', eveniment desfășurat în timpul Festivalului de Film de la Cannes. 'Voi sunteți Cannes-ul. Voi, cei ce astăzi sunteți aici și dați viață acestui fenomen internațional, care va răm&acir

Cultura - Media 23-05-2025 10:51

'Shrek - Musical', cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine, în iunie, pe scena ONB

Spectacolul 'Shrek - Musical' în regia lui Răzvan Ioan Dincă, cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine pe scena Operei Naționale București, pe 1, 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18:30, informează un comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Plasat într-o lume mitică din vremuri demult apuse, Sh

Cultura - Media 23-05-2025 08:43

Buzău: Seniorii au învățat cum să folosească un smartphone pentru diverse activități, într-un proiect al Bibliotecii Județene

Seniori cu vârste cuprinse între 60 și 81 de ani au luat parte la cursurile HiDigital organizate de Biblioteca Județeană 'V.Voiculescu' din Buzău, solicitând să li explice cum pot plăti contravaloarea biletelor de tren sau a taxei de parcare, cum să fotografieze, editeze și să trimită fotografii, primind, totodată, informații prețioase despr

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Cultura - Media 22-05-2025 19:08

Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului

Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze

Cultura - Media 22-05-2025 18:25

CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE

Cultura - Media 22-05-2025 16:58

Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF

Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure

Cultura - Media 22-05-2025 16:02

'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul

Cultura - Media 22-05-2025 13:31

Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie

Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest

Cultura - Media 22-05-2025 13:13

Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele

Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre

Cultura - Media 22-05-2025 13:01

Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW

Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai