Mai multe manifestări vor fi organizate pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Mai multe manifestări cultural-ştiinţifice şi de spiritualitate ortodoxă vor fi organizate, în perioada 24 septembrie-1 octombrie, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, manifestările de sărbătorire a acestui "important eveniment din viaţa comunităţii româneşti şi ortodoxe din Arcul Intracarpatic" vor avea loc la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc şi la Catedrala Ortodoxă - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe.
Evenimentele vor începe în data de 24 septembrie, când la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc va avea loc Liturghia arhierească oficiată de episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, "cu participarea tuturor preoţilor activi şi pensionari din cuprinsul Eparhiei Covasnei şi Harghitei", urmată de o conferinţă cultural-ştiinţifică consacrată evenimentului, cu participarea părintelui Ioan I. Ică Jr., de la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu.
În data de 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfăşura simpozionul cu tema "Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei - 30 de ani în slujba culturii româneşti şi credinţei strămoşeşti".
Potrivit comunicatului transmis de Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în cadrul manifestării vor prezenta comunicări mai mulţi preoţi "despre activităţile culturale, sociale şi spirituale organizate de Protopopiatele Sfântu Gheorghe şi Buzăul Transilvan în cei 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei".
De asemenea, arhiviştii, bibliotecarii şi cercetătorii de la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita vor susţine intervenţii pe teme precum "Aspecte privind activitatea de cercetare a istoriei locale desfăşurată la Sf. Gheorghe în perioada 1994-2024", "Din activitatea instituţiilor şi asociaţiilor cultural-ştiinţifice româneşti din judeţele Covasna şi Harghita (1990-2024)", "Valoarea documentară a Arhivei şi bibliotecii Centrului Ecleziastic de Documentare 'Mitropolit Nicolae Colan',"Preocuparea editurilor Eurocarpatica şi Grai Românesc pentru editarea lucrărilor monografice şi de istorie locală", "Publicaţii cultural-ştiinţifice şi de spiritualitate ortodoxă din judeţele Covasna şi Harghita apărute la editurile Grai Românesc şi Eurocarpatica", "Biblioteca digitală Eurocarpatica şi Colecţia Profesioniştii noştri din cadrul editurii Eurocarpatica".
În zilele de 27 şi 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc Sesiunea Naţională de comunicări ştiinţifice "Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie", care a ajuns a ediţia a XXX-a.
"Această prestigioasă manifestare cultural-ştiinţifică este cofinanţată de către Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară. La sesiune vor participa 60 de cercetători (istorici, etnografi, teologi, profesori universitari, sociologi, preoţi, profesori, publicişti) din principalele centre culturale ale ţării. În programul manifestării vor fi lansate 12 cărţi şi publicaţia 'Acta Carpatica' nr. 10, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare 'Mitropolit Nicolae Colan' şi Asociaţia Ştefadina din Bucureşti", se menţionează în comunicat.
Totodată, în cele două zile, vor fi vernisate mai multe expoziţii şi va fi acordat premiul "Vasile Lechinţan" pentru editarea lucrării "Jurnalul meu din comunism", autor Vasile Lechinţan, ediţie îngrijită de Mirela Bara şi editor Gabriel Cojocaru din Cluj Napoca.
"Încheierea lucrărilor sesiunii va fi urmată de publicarea unei sinteze a problemelor dezbătute şi a propunerilor ce urmează a fi transmise administraţiei publice centrale în vederea soluţionării acestora", mai arată sursa citată.
În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfinţire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), monument realizat, cu binecuvântarea episcopului Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" - Centrul de Cercetări Istorice "Pr. Dumitru Bălaşa", din Râmnicu-Vâlcea.
Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua în data de 1 octombrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, unde, cu ocazia hramului lăcaşului de cult "Acoperământul Maicii Domnului", se va oficia Liturghia arhierească de către mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu mitropolitul Ardealului şi arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza şi împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi.
"La Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc vor fi prezentate evocări cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei - instituţie divino-umană cu un rol hotărâtor în păstrarea şi afirmarea identităţii culturale şi spirituale a românilor numeric minoritari din judeţele Covasna şi Harghita", se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Sursa citată mai precizează că în data de 25 septembrie 2024 se împlinesc 30 de ani de la instalarea în scaunul noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei a episcopului Ioan Selejan, care s-a aflat în fruntea Eparhiei până în anul 2014, în prezent acesta fiind Mitropolit al Banatului.
Din anul 2015, episcop al Covasnei şi Harghitei este Andrei Moldovan. AGERPRES/ (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An
Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac