Harghita: Câteva mii de persoane, la ceremonialul de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea-Ciuc
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17189275.jpg)
Tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic, de la Miercurea-Ciuc, s-a desfăşurat, duminică dimineaţa, în centrul municipiului şi a reunit câteva mii de participanţi.
La fel ca în fiecare an, oamenii au început să sosească pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte de a începe slujba religioasă, aducând cu ei coşuri în care se aflau bucate tradiţionale de Paşti, cum ar fi ouă roşii, drob, friptură, şuncă sau prăjituri.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Unii dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în port tradiţional secuiesc, iar multe familii au participat împreună cu copiii, care au purtat mici coşuri de nuiele, în care au adus ouă roşii, astfel încât tradiţia să fie păstrată şi dusă mai departe.
De altfel, mulţi dintre cei care acum 20 ani veneau la eveniment însoţiţi de părinţi, acum au familii şi participă alături de copiii lor.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Coşurile de nuiele au fost acoperite de şerveţele brodate, multe dintre ele fiind folosite doar pentru acest ceremonial, iar unii dintre participanţi au adus şi flori care vor înfrumuseţa masa de Paşti.
Numărul participanţilor a crescut mult în ultimii ani, motiv pentru care zona în care se desfăşoară evenimentul s-a extins şi în jurul Palatului Administrativ, iar circulaţia pe două dintre străzile din oraş a fost parţial blocată, imaginea cu oamenii care, în câteva minute, au umplut platoul din centrul oraşului şi spaţiile adiacente fiind una impresionantă.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
"Acesta este un obicei foarte vechi în zona noastră. În duminica de Înviere, fiecare familie trimite câte un reprezentant la biserică, cu un coşuleţ. Acum suntem la Miercurea-Ciuc, nu în faţa unei biserici, pentru că aici s-a format o tradiţie foarte interesantă, în ultimii ani, unde populaţia oraşului sau chiar şi oameni care vin de departe se adună aici, pe terenul acesta mare şi împreună participăm la liturghia sfântă. În coş am adus mâncăruri tradiţionale de Paşti, cozonac, ouă, carne de miel, cârnaţi, slănină, pălincă şi acestea sunt sfinţite. Iar după ce le ducem acasă, urmează un mic dejun tradiţional împreună cu familia, cu cei dragi. (...) În copilăria mea, de obicei nu bătrânii veneau cu coşuleţul, ci am fost trimişi noi, copilaşii. (...) Mesajul acestei sărbători este întotdeauna de linişte în suflete şi pace, aşa să dea Dumnezu pentru toţi", a spus un bărbat care a venit din comuna Mădăraş, special pentru acest moment.
La rândul său, un participat din Miercurea-Ciuc a vorbit despre mesajul acestei zile sfinte.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
"Am o veste minunată: Hristos a Înviat! Mai mult, pentru asta mă aflu aici, din dragoste faţă de bunul Dumnezeu şi îi mulţumim Domnului Isus pentru tot, inclusiv pentru bucatele tradiţionale de acasă, din Secuime. (...) Ar fi bine ca toţi să învăţăm această dragoste pe care bunul Dumnezeu, Domnul Isus Hristos o are faţă de noi. Dacă am avea şi noi aceste dragoste şi acest respect unii faţă de alţii, lumea ar fi mult mai bună, mult mai frumoasă şi mult mai fericită. Asta le doresc tuturor creştinilor, dar nu numai creştinilor, tuturor cetăţenilor, să învăţăm de la bunul Isus Hristos să ne îmbrăţişăm, să fim mai buni, să fim mai respectuoşi şi o să fie lumea mult, mult mai bună", a spus bărbatul.
Un alt participant a transmis că de 40 ani stă în Ungaria, dar de sărbători vine acasă pentru că aici trăieşte, acolo doar locuieşte, iar acest eveniment al sfinţirii bucatelor este unul de la care nu poate lipsi.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, şi-a exprimat recunoştinţa pentru că trăieşte într-o comunitate în care credinţa are valoare şi unde se desfăşoară cea mai sfinţire a bucatelor în aer liber.
"Mântuirea este darul lui Dumnezeu, cel mai mare dar al vieţii noastre! Pentru mine, Paştele înseamnă reînnoire, speranţă şi începutul unei noi vieţi. Sunt recunoscător că fac parte dintr-o comunitate în care putem sărbători Paştele împreună, unde credinţa are valoare! Sfinţirea bucatelor în dimineaţa de Paşte este dovada faptului că Isus trăieşte printre noi. În fiecare an, vestea Învierii adună mii de oameni în inima Ţinutului Secuiesc, în Miercurea Ciuc, unde participăm la cea mai mare sfinţire a bucatelor în aer liber. Cu aceasta ocazie, doresc ca să fim recunoscători pentru darul primit şi să creştem în credinţă, pentru ca fiecare zi să fie o sărbătoare a Învierii!", a declarat Bors Bela, pentru AGERPRES.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Ca şi în anii trecuţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei Artelor din Miercurea-Ciuc.
După slujbă, pe acordurilor imnurilor pascale, preoţii au mers printre rândurile de oameni şi au sfinţit bucatele.
Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită şi a devenit o sărbătoare a comunităţii maghiare, la care se alătură şi oameni veniţi din localităţile învecinate.
Obiceiul de sfinţire a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în urmă cu mai bine de 20 ani de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare, iar în timp a devenit simbolul sărbătorilor pascale catolice.
În anul când platoul din faţa Palatului Administrativ s-a aflat în renovare, respectiv 2012, ceremonialul de sfinţire s-a desfăşurat pe un bulevard din centrul oraşului.
De asemenea, în 2020, evenimentul a fost anulat, din cauza pandemiei de COVID-19, iar slujba s-a transmis online, în vreme ce în 2021 a avut loc cu respectarea distanţării fizice şi cu participarea unui număr mai mic de persoane.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES FOTO
Sfinţire a bucatelor în aer liber avea loc şi înainte de 1989, la Miercurea Ciuc, dar atunci oamenii nu se adunau în centrul oraşului, ci în apropierea bisericilor catolice.
Locuitorii mai în vârstă din oraş îşi amintesc că se formau coloane lungi de credincioşi care aşteptau să le fie sfinţite bucatele, iar miliţia îi supraveghea, dar fără a interveni. AGERPRES (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Florentina Peia, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Citiţi şi:
SĂRBĂTORI: Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului (31 martie)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric
Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '
Enache (CCR): Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române - moment de mare și strălucită semnificație
Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și a împlinirii a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei reprezintă un moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului, afirmă președintele Curți
PF Daniel: Patriarhia Română - lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate și stabilitate în cei 100 de ani
Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 'De-a lungul celor 100 de ani existenț
Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I
Evenimente liturgice prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române
Centenarul Patriarhiei Române va fi marcat printr-o serie evenimentele liturgice organizate pe 3 și 4 februarie, la Catedrala Patriarhală. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române transmis miercuri, pe 3 februarie, la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși
Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția
Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice
O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025
Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un
VIDEO Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist
Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a